A Majomszínház függönyét Maradona húzta le

Soccer World Cup 1986: Diego Maradona with the World Cup .Finale .Fußball .Personen .Sport .WM .Weltmeisterschaft_1986 .endspiel Cup Deutschland-Argentinien People Pokal SPO SPORT Trophäe WM-Pokal feiern jubeln lachen LAUGHING soccer HORIZONTAL
Argentine midfield mastermind Diego Armando Maradona (front centre) holds the World Cup trophy in his hands and celebrates Argentina's second ever World Cup title with his team-mates. The Argentinian national team wins the World Cup final against Germany on 29 June 1986 in front of 114,600 spectators at Mexico City's Aztec Stadium by a final score of 3:2.
Vágólapra másolva!
"A Majomszínház a döntőbe jut". Ezzel a nem túl hízelgő mondattal kommentálta saját csapatának teljesítményét az NSZK válogatottjának kapusa, Toni Schumacher 1986-ban, amikor a nyugatnémetek vb-döntőt játszhattak Mexikóban Argentína ellen. Hogy mi volt ez a Majomszínház? Az NSZK csapata, amelynek tagjai végigveszekedték, balhézták a mexikói négy hetet. Erről is szólt Schumacher könyve, meg arról, hogyan juthatott el a vb-döntőbe egy olyan válogatott, amelynek egyes tagjai nyíltan gyűlölték egymást, amelynek szövetségi kapitánya - edzői papírok híján - csak csapatfőnök lehetett. Az Argentína-NSZK finálét 34 éve ezen a napon, 1986. június 29-én játszották le.

0-6, tészta, magaslati edzőtábor, Maradona feje, vagy Isten keze. Többnyire ezek ugranak be elsőre egy olyan magyar embernek az 1986-os labdarúgó-világbajnokságról, aki olyan korban volt, hogy már tudta értékelni az eseményeket. Aztán felrémlik még a varázslatos Maradona-szóló az angolok és a belgák ellen, Butraguéno mesternégyese Dánia kárára, Platini, Zico és Socrates kihagyott tizenegyese, valamint a három büntetőpárbaj a negyeddöntőkben.

A német válogatottról meg talán annyi, hogy még mindig ott volt a négy évvel korábban Battistont kinyíró rém, Toni Schumacher.

(Az 1982-es vb elődöntőjében, a Franciaország elleni sevillai drámai meccsen Schumacher egy kifutása alkalmával letaglózta a francia csapat játékosát, aki súlyos sérülést szenvedett.) Ám azt szinte mindenki elfelejti, hogy az a csapat akkor és ott döntőt vívott. Vagyis a hivatalos értékelés szerint a világ második legjobb válogatottja címet birtokolhatta. Egy olyan korban, amikor megindult a labdarúgás gyökeres megváltozása.

Toni Schumacher az 1986-os világbajnokságon Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Dpa

A nyolcvanas években csapott össze igazából a látványos, technikás stílus az erőfutballal. Gentile bizony legyőzte Zicót, Briegel meg Platinit. A Rimet Kupa utáni modernkor talán legszebben játszó csapata, a '82-es brazil elbukott a legjobb 12 között, európai változata, a francia meg az elődöntőben. A '82-es vb-fináléban Gentile, Scirea, Cabrini nézett farkasszemet Försterrel, Dremmlerrel, Briegellel.

Az átalakulás visszafordíthatatlanul elkezdődött. Fogyott a csatárok száma, nőtt a védekezés jelentősége, megkezdődött a harc a középpálya birtoklásáért. Egyre nagyobb szerepet kapott az erőnlét, és

aki nem tudott 90 percen át robotolni, az lemaradt.

Minden szempontból. A zsonglőrök helyett jöttek az erőemberek. A német válogatott kapuját a nyolcvanas években védő Toni Schumacher az évtized második felében kiadott önéletrajzi könyvében a következőket írja: „11 művész nem elegendő ahhoz, hogy megnyerjen egy mérkőzést. Egy korszerű csapat rendelkezzen néhány zseniális labdaművésszel és sok szolid iparossal."

Lothar Matthäus beszélget a dán Soren Lerbyvel a világbajnokságon Forrás: Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Werek

A németek tökéletesen értették az idők szavát. Sőt, talán azt is lehet mondani, hogy ők döntötték el, mikor mit mutasson az óra. 1980-ban magától értetődő természetességgel nyerték meg az első olyan Európa-bajnokságot, amelyen nyolc csapat szerepelt. A hat évvel korábban Beckenbauer, Netzer, Overath, Hoeness lábain mosolygó labda ekkor már csak fogát csikorgatva engedelmeskedett Briegelnek, Dietznek, Hrubeschnek. Utóbbi, aki a döntő mindkét gólját szerezte, a saját értékítélete szerint egy széket sem biztos, hogy ki tudott volna cselezni. Ám a sikereket soha nem kell megmagyarázni. Erről is elmélkedett kapusa a már említett Anpfiff című könyvében: „Gyakran hangoztatják, hogy a németek csak rohanni tudnak. Na és? Ha ezt hallom, hízelgésnek tekintem. Ilyen erényekkel nőttem fel. Rohanni! Mindent bele! Az elegancia és finomság, a sziporkázás és esztétikum terén talán nem vagyunk olyan tehetségesek, mint a brazilok vagy a franciák, de lényegesen nagyobb az akaraterőnk."

Ez az akaraterő, küzdeni tudás 1982-ben ezüstérmet ért a németeknek. Majd két évvel később az Eb-n egy igazi futballgyilkos csoportban korai kiesést. Így aztán 1986-ban alig valaki várta a nyugatnémet válogatottól, hogy komoly eredményt érjen el. Még az edzői papírok hiányában nem szövetségi kapitánynak, hanem csapatfőnöknek kinevezett legenda, Franz Beckenbauer sem bízott a sikeres szereplésben. „Ezzel a csapattal soha nem leszünk világbajnokok" - mondta.

Carlos Bilardo vezette sikerre az argentin válogatottat Forrás: AFP/Staff

Argentínát nagy játékosok gyülekezetének tartották és nem csapatnak. Carlos Bilardónak a szemére hányták, hogy teljesen kicsúszott az irányítás a kezéből. Persze, mit tehet egy edző, aki olyan csapatot gardíroz, ahol egy Maradona a meghatározó ember. Pályán, és azon kívül is.

Ezt a világbajnokságot nem egyedül nyerte meg Maradona, de nélküle biztosan nem ért volna a csúcsra az argentin válogatott.

Bár az útkeresés, a gazdaságból kölcsönzött kifejezéssel élve, a szerkezetváltás korát élő csapatok vetélkedésében nehéz volt egyértelmű esélyest megnevezni az induláskor. Nyilván mosolyra fakasztott mindenkit még itthon is, aki a magyar válogatottra voksolt (nem is viccesen, hanem komolyan), de Mezey György csapata egy könnyű csoportból akár tovább is juthatott volna. Abból, amit sorsoltak neki, nyilván nem könnyen, de ha ezt a két mérkőzést nem 0-9-cel abszolválja, hanem 0-6-tal, akkor folytathatta volna a legjobb 16 között. Reálisan felmérve az erőviszonyokat, ezt a célt kellett volna kitűzni. Nyilván a nyolcaddöntőben Argentína ellen annyi esélye lett volna, mint négy évvel korábban, de ha odaér, akkor legalább nem emlegetnénk 34 éve „labdarúgásunk Mohácsaként" a mexikói vb-t.

Argentína még a csoportmérkőzések alatt sem indult be igazán. Két szolid győzelem (Dél-Korea és Bulgária ellen), valamint az olaszok elleni döntetlen nyitotta a sort. Jött a nyolcaddöntő, amely bánatos, 1-0-s argentin győzelmet hozott Uruguay ellen. Emlékszik még valaki ennek a meccsnek a gólszerzőjére? Nem, nem Maradona volt. Hanem Pasculli.

Németország viszont még ennél is gyengébb produkcióval jutott a nyolc közé. A csapat az edzőtábor elkezdésétől kedve egy szedett-vedett társaság volt. Klikkesedés, állandó belviszályok, hatalmi harcok mérgezték a hangulatot. Külön csapatot alkottak a hamburgiak, a kölniek és a müncheniek. Még az újságokon keresztül is üzengettek egymásnak. A dolog odáig fajult, hogy a kölniek majdnem hazautaztak vb közben. A legszebb az volt, amikor a csapat tartalékkapusa, Uli Stein fúrni kezdte Schumachert. A németeknél korábban is előfordultak kisebb-nagyobb viszályok az összezártság idején, de hol voltak a '86-osok tudásban Gerd Müllertől, Heynckestől, Overathtól, Netzertől, Beckenbauertól. Utóbbi a kispadról irányította utódait, de a már idézett Schumacher szemléletesen ezt mondta róla: „Franz arra a művészre emlékeztet, aki finom művű fafaragásokat készít, aztán kiáll a tanítványai elé, akik a fát addig véső helyett baltával munkálták meg."

Rudi Völler ünnepli a skótok ellen szerzett gólját Forrás: Origo

Pedig abban a német válogatottban még ott volt Rummenigge, Magath, és már ott volt Völler, Littbarski, Matthäus vagy Brehme. Ám a zseniális fazonszabász, Félix Magath mellett Matthäus még csak testőrként robotolt, és Brehme is csak a csonttörő szerepében tetszelgett. Szenvedett a csapat Uruguay ellen az 1-1-ért, a teljesen futballanalfabéta Skócia ellen 0-1-ről nehezen fordított 2-1-re, Dániától pedig viszonylag simán kikapott. A legjobb 16 között pedig egy hajrábeli góllal jutott túl Marokkón. Amit az addig kiváló teljesítményt nyújtó Zaki kapus elnézett kissé.

Két könyv - majdnem ugyanarról

Toni Schumacher Anpfiff (magyar fordításban Sípjel - Fütyülök rátok) című könyve óriási vihart kavart a világbajnokság után. A magyarul is megjelent műben az NSZK válogatott kapusa kíméletlen őszinteséggel rántotta le a leplet - saját csapatáról. Idehaza azonban egy másik könyv is napvilágot látott. A Képes Sport akkori főszerkesztője, Pintér István által jegyzett Van aki bevallja című könyv csak halvány utánzata volt Schumacher művének. A korabeli sajtó nagyon sajnálta Pintért, mert a két könyv szinte egy időben jelent meg. A hivatalos narratíva szerint Pintér István csupán eszközként használta fel Schumacher történetét, mert az ő célja az volt, hogy a magyar futball megnyilvánulásait mutassa be. Hogy ehhez miért kellett felhasználni az NSZK kapusának történetét, az jó kérdés. Pintér könyvének egyik fejezetcíme amúgy ez: A Majomszínház a döntőbe jut. (Lantos Gábor)

Addig a fázisig egyébként nem nagyon lehetett sziporkázó gárdát látni. Jellemző, hogy a legjobb meccset Belgium és a Szovjetunió vívta a nyolcaddöntőben, amikor a román Igna játékvezető két lesgólt ítélt meg a belgáknak. A vége 4-3, a szovjetek mehettek haza. A címvédő Olaszország úgy esett ki a legjobb 16 között (Franciaország ellen 0-2), hogy szánalmas volt nézni. A negyeddöntők közül három is csak büntetőpárbaj után dőlt el, az egyetlen 90 percig tartó pedig a történelem legismertebb bírói tévedésével. Maradona kézzel szerzett gólja mára klasszikussá vált, a sztár cinikus magyarázatával együtt: „A gólban benne volt Maradona feje és Isten keze."

Az argentinok így jutottak az elődöntőbe, a németek pedig a házigazdák elleni 0-0 után jobb idegrendszerüknek köszönhetően. Az elődöntők ezen izgalmak után tükörsimák és unalmasak voltak. Ha nincs Maradona zseniális szólógólja a belgák ellen, semmire nem emlékezne ezekről az utókor. Mert a német-francia a négy évvel korábbi sevillai dráma után csalódás volt.

Andreas Brehme szabadrúgása is kellett: az elődöntőben 2-0-ra nyertek a németek a franciák ellen Forrás: AFP/Staff

A döntő viszont jó. Tíz ember vívta tíz ellen, és még volt egy Maradona-Matthäus párharc is. Ezt a német sztár nyerte, a vb-t viszont Argentína. A németek botrányos kapusteljesítményének köszönhetően.

– mondta Toni Schumacher. A világ nagy része pedig kárörömmel hallgatta ezt, hisz a négy évvel korábbi Battistonnal való ütközése miatt minden idők egyik legutálatosabb labdarúgójának lett kikiáltva az NSZK határain kívül.

Diego Maradonát próbálja megfékezni Karlheinz Forster és Lothar Matthäus Forrás: Origo

Brown és Valdano góljaival szerzett jelentős előnyt a dél-amerikai csapat, majd a hajrában Rummenigge és Völler egyenlített, ám Maradona kis túlzással egyetlen labdaérintésével adott passza után Burruchaga döntött. Ők ketten gördítették le a Majomszínház függönyét.

Pintér István könyvében egy teljes fejezetet szentelt a Majomszínház döntőbe jutásának Forrás: Origo

A helyszínről tudósító 920 újságíró óriási fölénnyel választotta a sorozat legjobbjának Maradonát. A legjobb tíz játékos közé nem került német mezőnyjátékos, csak Schumacher kapus. Beckenbauer tárgyilagosan vonta meg a mérleget: „Nem szomorkodom a döntő elvesztése miatt, elégedett vagyok a csapattal."

A futballművészek és a futballgyilkosok korszaka közötti nyolcvanas években így egy zseni által vezetett, jó játékosokból álló, de már küzdeni is tudó csapat ülhetett a világ trónjára. 1986. június 29-én.