Négy évtizeden át játszott a Bundesligában a futball legjobb C-variánsa

1. FC Heidenheim - Werder Bremen Sports soccer Relegation Corona Covid-19 Ghost game lni Bundesliga
06 July 2020, Baden-Wuerttemberg, Heidenheim: Football: Bundesliga, relegation, return match, 1st FC Heidenheim - Werder Bremen in the Voith-Arena. Bremen's Claudio Pizarro is thrown into the air by his teammates after the end of the game. IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga or the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used in the stadium and/or photographs taken of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. Photo: Tom Weller/dpa
Vágólapra másolva!
Ha egy futballista négy különböző évtizedben is pályára tud lépni a Bundesligában, az egészen elképesztő teljesítmény. A perui Claudio Pizarrónak ez is sikerült. Négyszer hívta a Werder Bremen, négyszer igazolt oda, miközben a Bayern Münchennel BL-t és bajnokságot is nyert. 42 évesen, hétfőn úgy fejezte be aktív pályafutását, hogy szeretett klubja, a Werder nem esett ki a Bundesliga1-ből. Egy elképesztő pályaív története.

Claudio Pizarro

Első mérkőzés a Bundesligában: 1999. augusztus 28: Hertha-Bremen 1-1
Első gól: 1999. szeptember 12: Bremen-Kaiserslautern 5-0
Utolsó mérkőzés: 2020. június 27: Bremen-Köln 6-1
Utolsó gól: 2019. augusztus 10: Atlas Delmen-Bremen 1-6, Német Kupa, első forduló

A perui Claudio Pizarro európai karrierjének fontos pontjai ezek. Ezekből is látszik, hogy mekkora klasszis volt a dél-amerikai játékos. Hiszen négy évtizedben is pályára lépett a világ egyik legerősebb bajnokságában.

Ha még gólt is szerez mind a négy évtizedben, akkor olyan tettet hajtott volna végre, amely gyakorlatilag utánozhatatlan.

Azt a bizonyos Delmen elleni találatot egy picit későbbre kellett volna időzítenie. Ám ez csak a statisztikusoknak fontos, az ő lenyűgöző pályafutása így is irigylésre méltó.

Claudio Miguel Pizarro Bosio három és fél hónappal született a világ focirajongóit cinikusan arcul csapó, 1978-as Argentína-Peru (6-0) vb-mérkőzés után.

Négy éves sem volt még, amikor Peru ismét szerepelt a világbajnokság mezőnyében, majd már negyvenhez közelített, amikor legközelebb. Így lenyűgöző pályafutása során nem szerepelhetett ezen a tornán. Rossz helyre született. Vagy rossz korban. Így a legnagyobb sikere a válogatottjával a 2015-ös Copa Americán szerzett bronzérem. Pedig 85-ször szerepelt Peru legjobbjai között.

Claudio Pizarro (szemben) és Deter Eilts egy Kaiserslautern elleni mérkőzésen 1999-ben Forrás: DPA/AFP/Carmen Jaspersen

Európai klubjaival viszont sikert sikerre halmozott. Európa számára többnyire Németországot jelenti. És Bréma volt az ő igazi otthona. Négyszer igazolt a zöld-fehér csapathoz. Először még a múlt évezredben, 20 évesen.

- mondta a kezdeti időkről.

A '90-es évek utolsó esztendejében egy Hertha-Bremen találkozón lépett először pályára Európában. A második európai találkozóján volt először kezdő, és rögtön gólt is szerzett a Kaiserslautern ellen. Harmadik meccsén, az UEFA Kupában a norvég FK Bodö/Glimt ellen kétszer volt eredményes, majd mesterhármast szerzett Wolfsburgban.

Négy mérkőzés, hat gól. Lenyűgöző bemutatkozás.

Első brémai évében Német Kupa-döntőt játszott, UEFA Kupa-negyeddöntőt, második évében 19 gólt szerzett. Ezzel egy évvel korábban gólkirály lehetett volna. 2001-ben nem, ám egy hihetetlennek tűnő ajánlatot kapott: a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München hívta.

Claudio Pizarro a Bayern Münchenbe igazolt Forrás: DPA/AFP/Peter Kneffel

Az a csapat, amelyben akkor a csatársorban Elber, Jancker, Zickler és Santa Cruz játszott. Vagyis kicsit sem tűnt úgy, hogy bérelt helye lesz ott. Mégis, első ottani szezonjában mindegyiknél többször lépett pályára.

A kezdőcsapat tagja volt a Liverpool elleni Európai Szuperkupa és a Boca Juniors elleni Interkontinentális Kupa-mérkőzésen.

Ez utóbbit megnyerte a Bayern, így ez lett az első komoly címe, amit elnyert. Ezt természetesen továbbiak követték Münchenben. Ebben a hatéves ciklusában háromszor lett bajnok és háromszor kupagyőztes. Ám 2007-ben a rekordbajnok nem tudta kvalifikálni magát a BL-be (a mai napig utoljára esett meg ez a csúfság a Bayernnel), és ekkor komoly átalakulások következtek be ott. Érkezett a támadószekcióba Toni, Klose, Ribery, és így Pizarrónak már nem lett volna helye. Igazság szerint nem is volt ő annyira jó, hogy ezeket a zseniket a kispadra szorítsa. A hat szezonjából négyben 12 gólnál kevesebbet szerzett, és ez kevés azon a szinten. Így elfogadta a Chelsea invitálását, de ez élete legrosszabb döntése volt. Nem illett oda, és egy szezon után vissza is ment Németországba.

Claudio Pizarro egy Werder Bremen-Dortmund mérkőzésen a Bundesligában Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Másodszor is Brémába igazolt. Ekkor már közel a harminchoz. Mégis, talán ekkor ért pályafutása csúcsára. 2009-ben az UEFA Kupában és a Német Kupában is a döntőig menetelt a csapattal. Az előbbiben minden párharcban sorsdöntő gólokat szerzett, csak a döntőben nem talált be 120 perc alatt. Ott ki is kapott csapatával, a Német Kupát viszont megnyerte. A következő évben sokáig versenyben volt a Bremennel a bajnoki címért, de végül volt csapata, a Bayern szerezte meg a Salátástálat. Ám a kiharcolt BL-indulással jól sáfárkodott a Werder.

Elképesztő hosszabbításos dráma után Pizarro góljával verte ki a Sampdoriát a csoportkörért vívott párharcban, majd ott 3-0-ra verte a címvédő Intert, de a legjobb 16 közé már nem jutott.

2012-re elfogytak Pizarro körül a minőségi focisták. Második brémai korszaka utolsó évében egyedül vitte a középmezőnybe a szárnyaszegett csapatot. 33 évesen.

A Werder Bremen szurkolói megőrültek a perui labdarúgóért Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/Marcel Engelbrec

Megváltás lehetett számára, hogy a Bayern visszahívta. Persze ő is tudta, és el is mondták neki, hogy korábbi érdemei elismeréseként csak vésztartalékként számítanak rá. Hiszen akkor már a korábbi kettő helyett csak egy csatárral játszott a Bayern a világverő középpályás sor előtt. És arra az egy helyre ott volt Mandzukic és Gomez is. Utóbbi nem volt jobb, mint fénykorában Pizarro, és az előbbi is talán csak egy-két évig. Ám a perui ekkor már túl volt a fénykorán. Mégis beállt mögéjük a sorba. És mennyire jól tette! Hiszen második müncheni korszaka első szezonjában mind a három sorozatban a csúcsra ért a Bayern, minden idők egyik legmeggyőzőbb teljesítményével. És amire csak kevesen gondoltak: Pizza is hozzátette a magáét a sikerekhez.

A Hamburg legyőzése során mesternégyest szerzett.

Akkor, valamint a Hannover ellen szerzett két gólja után is a legjobb, 1-es osztályzatot kapta a szakíróktól. Mesterhármast lőtt a Bajnokok Ligájában a Lille ellen, és 7 percet a pályán töltve is betalált a Juventus elleni negyeddöntőben. Nála jobb C-variáns nem sok szerepelt a labdarúgásban. Senki nem vonta kétségbe, hogy jogosan ünnepelt mindhárom trófeával. A közönség Münchenben is rajongott érte, ám Lewandowski érkezésével megpecsételődött a sorsa. A lengyel ugyanis, amíg lépni tud, nem jön le a pályáról, és szerencséjére nem is sérülékeny típus. Ez jelentette a perui második müncheni szériájának végét. Ám 36 évesen még eszébe sem jutott a visszavonulás.

Sebastian Rode, Jose Manuel Reina, Xabi Alonso és Claudio Pizarro ünnepli a Bayern 2015-ös bajnoki címét Forrás: AFP/CHRISTOF STACHE/Christof Stache

Miért is jutott volna, amikor a Werder Bremen visszavárta. Úgyhogy harmadszor is odaigazolt. Harmadik ottani korszakának első éve jól sikerült, de a második már nem. A csapat végleg beleszürkült a középmezőnybe. És nyilván az onnan felkapaszkodást nem egy 38 éves focistától várta. De a Bremen előtt végző Köln számított rá. És a bajnoki meccsek majdnem a felén szerepelt a világhírű dóm városában. Ötször a kezdőcsapat tagja volt, és a Hertha, valamint a Bremen elleni meccset végig is játszotta. Ám a Köln kiábrándító teljesítménnyel kiesett, és ő nem szívesen ment volna a másodosztályba. Nem is kellett neki. Ugyanis a Bremen újból hívta, 39 évesen negyedszer is a Werderhez igazolt.

– fogalmazott Pizarro, aki addig 206 bajnokin 104 gólt szerzett a Werderben.

Claudio Pizarro (balra) a Manchester United elleni Community Shield-mérkőzésen a Wembley Stadionban 2007-ben Forrás: AFP/Carl De Souza

Negyedik ottani korszaka első évében 5 góljával 6 bajnoki pontot szerzett csapatának. A Német Kupában is sorsdöntő érdemeket szerzett a Dortmund búcsúztatásakor. Ugyanis eredményes volt a hosszabbításban, majd berúgta a saját tizenegyesét az orosz rulettben. A most végződött szezonban is 18 bajnokin pályára küldte őt a nála 4 évvel és 2 nappal fiatalabb vezetőedzője, Florian Kohfeldt. A 32. fordulóban is ott volt a lefújáskor, amikor a Bayern München a Bremen ellen biztosította be zsinórban nyolcadik bajnoki címét. Ennek a nyolcas sorozatnak a kezdetekor Pizarro még a bajoroknál játszott. Nyilván erről is beszélt a találkozó után Neuerrel, Boatenggel, Müllerrel, Alabával. És nyilván azzal köszönt el tőlük, hogy mikor legközelebb találkoznak, ő már civil ruhában lesz.

A 490 Bundesliga1-es mérkőzésen szereplő, ezeken 197 gólt szerző, hatszoros bajnok, hatszoros kupagyőztes, Bajnokok Ligája-nyertes, 85-szörös perui válogatott játékos ugyanis valószínűleg a Bayern Münchennél kap egy olyan állást, amelyet érdemei elismeréseként szokott osztani a klub az érte sokat tevőknek.

Nevezzük úgy: a Bayern München nagykövete lesz.

A Werder Bremen megúszta a kiesést Heidenheimben, az osztályozó után Pizarrót a levegőbe dobálták Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

Claudio Pizarro, aki a múlt század '90-es éveiben kezdte játékoskarrierjét, a jelen század '20-as éveiben, egy Bundesliga1-es találkozón búcsúzott el a labdarúgástól. Első európai klubjának mezében, annak stadionjában, de üres nézőtértől ölelt pályán.

A Heidenheim elleni osztályozó mindkét összecsapásán ott ült a kispadon, de már nem lépett pályára.

Viszont közel 42 évesen gyermeki örömmel ölelgette a Bremenhez méltatlan párharc után azokat a játékostársait, akik közül koruk alapján többen gyermekei is lehetnének.