Törökország közepébe utaztatja a magyar fociválogatottat a török szövetség

164211117 Horizontal
Dzsudzsák Balázs és Hamit Altintop (jobbra) a 2014. március 26-án Budapesten megrendezett mérkőzésen
Vágólapra másolva!
Szeptember 3-án Törökország-Magyarország válogatott labdarúgó-mérkőzést rendeznek, ez lesz a Nemzetek Ligája második kiírásának első meccse Marco Rossi csapata számára. A török szövetség meglepő húzással az ország közepén fekvő Sivas városába vitte a meccset.

A koronavírus-járvány miatt jelen pillanatban Törökország a piros színnel besorolt országok között van,

azaz bárki, aki most Magyarországról odautazik, a hazatérése után azonnali hatósági karanténra kényszerül.

(Ezt két negatív PCR-teszttel lehet kiváltani.) Ami az odautazást illeti, Törökország a COVID-19 betegség miatt 2020. június 11. óta továbbra sem tiltja külföldi állampolgárok belépését az ország területére. A belépésre jogosult külföldieknek nem kell kéthetes házi karanténba vonulniuk, őket – a török állampolgárokkal azonos módon – belépéskor a török hatóságok által előírt kötelező egészségügyi vizsgálatoknak vetik alá, indokoltság (megbetegedésre utaló tünetek) esetén ingyenes PCR-tesztet végeztetnek velük. Fertőzöttség gyanúja esetén az illetőt további korházi vizsgálatra kötelezik, illetve központi vagy házi karanténba helyezhetik.

Dzsudzsák Balázs és Hamit Altintop (jobbra) a 2014. március 26-án Budapesten megrendezett mérkőzésen Forrás: AFP/Ozan Kose

Ez tehát a helyzet, de a meccsel kapcsolatban nemcsak ez az érdekes.

A török szövetség ezt a meccset ugyanis az ország ázsiai részén található Sivas városába vitte.

Még a török labdarúgók is értetlenül állnak a döntés előtt. Azt nehezményezik, hogy a járvány miatt nem szeretnének mindenáron repülőre szállni, a meccset - szerintük - biztonságosabb lenne vagy Isztambulban, vagy a fővárosban, Ankarában rendezni.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) még nem lépett hivatalosan az ügyben, azaz 2020. augusztus 24-én egészen biztosan kijelenthető, hogy a mérkőzésnek Törökország ad otthont. A koronavírus-fertőzés miatt ugyanakkor már voltak olyan nemzetközi kupamérkőzések, amelyeket semleges pályán rendeztek meg.

Az elmúlt héten így került az Újpest Megyeri úti stadionjába az NK Celje (szlovén) - Dundalk (ír) Bajnokok Ligája selejtező.

A járvány miatt az ír focistáknak hazatérésük után azonnal kéthetes karanténba kellett volna vonulniuk, ezért választották a semleges, budapesti helyszínt. Elvileg elképzelhető, hogy a török-magyar NL-mérkőzést is elviszik egy másik országba,

bár ahogy a napok telnek, erre egyre kevesebb az esély.

A magyar labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligája B-divíziójában az orosz a török és a szerb csapattal került egy csoportba. Mindhárom ország súlyosan érintett a koronavírus-járvány miatt, így az UEFA nincs könnyű helyzetben, amikor a lebonyolításról és a meccsek rendezéséről dönteni kell.