Vágólapra másolva!
A 2020-21-es szezon egymás után a harmadik olyan lesz, amikor egy magyar klubcsapat ott lehet valamelyik európai kupa főtáblás küzdelmeiben. A MOL Fehérvár és a Ferencváros Európa-ligás szereplését követően a Fradinak most esélye van arra, hogy – 25 év eltelte után – minden idők egyik legerősebb Bajnokok Ligája-mezőnyében találja magát. Ehhez egy lépés és két meccs sikeres megvívása hiányzik a norvég bajnok Molde ellen.

Éppen a napokban ünnepeltük meg, hogy az 1995-96-os szezonban a Fradi bejutott a Bajnokok Ligája akkor még csak 16 csapatot számláló főtáblájára. Jellemző, hogy negyedszázaddal ezelőtt ehhez elég volt egyetlen selejtezőkör, a belga Anderlecht kiverése.

Most ott tartunk, hogy a Ferencváros kiütötte a svéd, a skót és a horvát bajnokot is, de ezzel a fantasztikus teljesítménnyel is még mindig „csak" az Európa-liga főtáblájánál tart.

Ahhoz, hogy az álmok tényleg beteljesüljenek, a norvég bajnok Moldén kellene túljutni, de itt már két mérkőzésből áll majd a párharc. Egy hét múlva Norvégiában kezd a magyar bajnokcsapat, a visszavágó lesz Budapesten.

Mondanunk sem kell, hogy mind pénzügyileg, mind sportszakmailag is óriási siker lenne a továbbjutás. Most mind a két oldalt megvizsgáljuk, kezdjük a dolog anyagi részével.

Azok a csapatok, amelyek bejutnak a csoportkörbe, alapdíjazásban részesülnek, ez több mint 15 millió euró (egészen pontosan 15 millió 250 ezer euró).

A főtáblán a győzelmet és a döntetlent is díjazzák. Egy diadal értéke 2,7 millió euró, a döntetlené pedig 900 ezer euró. Azzal, hogy a Fradi elérte a BL-playoffot, már több mint 1 millió eurót keresett. Illetve azzal, hogy már biztosan ott lehet az Európa-liga főtábláján, 2 millió 920 ezer euró szintén a bevételi oldalt gazdagítja. Ugyanakkor itt látszik igazán a két sorozat díjazása közötti különbség:

a BL-főtábla több mint ötszörösét éri az El-főtábla indulásnak.

Az Európa-ligában egy győzelem 570 ezer eurót ér, a döntetlen pedig 190 ezret. A magyar klubcsapatok számára ezek felfoghatatlan összegek, de az igazi bőségtálból a BL-ben osztogatnak falatokat.

A ferencvárosi Myrto Uzuni (k) gólöröme a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Ferencváros - Dinamo Zagreb mérkőzésen a Groupama Arénában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Most még tényleg az a pillanat van – utoljára –, amikor álmodozni lehet egy BL-csoportkörös szereplésről. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a norvég Molde ellen már csak könnyed ujjgyakorlat következik a Fradinak – szó sincs erről! De azért érdemes megnézni, mely csapatok vannak már biztosan ott a BL-főtáblán a 2020-21-es szezonban.

Kezdjük az öt topliga képviselőivel.

  • Anglia: Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea
  • Spanyolország: Barcelona, Real Madrid, Sevilla, Atlético Madrid
  • Németország: Bayern München, Borussia Dortmund, Mönchengladbach, Lipcse
  • Olaszország: Juventus, Internazionale, Lazio, Atalanta
  • Franciaország: PSG, Marseille, Rennes

Ezek tehát a tényleg csúcskategóriát képviselő együttesek, de ne feledkezzünk meg a holland Ajaxról, a portugál FC Porto együtteséről, vagy a Zenit Szentpétervár csapatáról sem.

Ebbe a mezőnybe a Fradinak bekerülni tényleg maga lenne az álom, s ez a mezőny tényleg nem vethető össze sem az 1995-96-os szezon BL-mezőnyével, de még azzal sem, amiben a Debrecen – utolsó eddigi magyar csapatként – 2009-ben szerepelt.

Már akkor is 32 csapatból állt a főtábla, de a topligák nem indíthattak automatikusan 4 együttest a sorozatban. 2009-ben az angolokat a Chelsea, a Liverpool és a Manchester United képviselte. A német futballt viszont csak két csapat, a Bayern München és a Stuttgart, a spanyolt és az olaszt 3-3. Azzal, hogy az UEFA a spanyol, az angol, a német és az olasz bajnokság négy-négy csapatát is a mezőnybe tolta, egyértelműen emelte a sorozat színvonalát. Ide pályázik tehát most a Fradi.

Szergej Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője (j2) ünnepli játékosaival a csapat győzelmét a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Ferencváros - Dinamo Zagreb mérkőzés végén Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ugyanakkor fel kell tenni azt a kérdést is,

vajon melyik sorozatból (BL, El) profitálhatna többet a Ferencváros?

Vannak, akik úgy vélekednek, hogy a Bajnokok Ligája mezőnye ma még sok lenne az FTC-nek. Ebben a kijelentésben van igazság, de ezzel együtt sem szabad „elengedni" a BL-t, hiszen mégiscsak ez az európai klubfutball csúcsa. Ugyanakkor pont a Fradi egy évvel ezelőtti El-szereplése volt a bizonyság arra, hogy abban a sorozatban könnyebb sikereket elérni.

A Fradi az Espanyolt, a Ludogorecet és a CSZKA Moszkvát felvonultató csoportban 7 pontot gyűjtött össze.

Idegenben legyőzte a Moszkvát, Barcelonában döntetlent ért el az Espanyollal, illetve Razgradban a bolgár bajnokkal szemben. Ezen a három idegenbeli meccsen veretlen maradt a magyar csapat. Hazai pályán az Espanyol elleni 2-2 és a CSZKA elleni 0-0 is pontokat hozott, összességében a hat meccs alatt egyszer kapott ki Rebrov csapata, amikor a Ludogorec 3-0-ra nyert az Üllői úton.

Az biztos, hogy a koefficiensek alapján a BL-ben a negyedik kalapba kerülne a Fradi, azaz három nagyon erős ellenfél érkezhetne Budapestre a Groupama Arénába.

A BL őszi szezonjának nagy kérdése még, hogy a koronavírus-járvány miatt kirekesztett szurkolók visszatérhetnek-e a lelátókra? Valljuk meg, tényleg tragédiával érne fel, ha a Fradinak úgy kellene BL-meccseket játszania, hogy azok mind zárt kapusak lennének. Nézők nélkül egyetlen sportesemény sem az igazi, de ez fokozottan igaz a Bajnokok Ligájára. Éppen ezért lesz nagyon fontos a szeptember 24-i Bayern München–Sevilla Szuperkupa-döntő. Az UEFA amolyan kísérleti mérkőzésnek tekinti ezt, ami a szurkolók bizonyos százalékának visszaengedését illeti a stadionokba.

Csak reménykedni lehet abban, hogy ősszel megszűnnek a zárt kapus összecsapások a nemzetközi kupasorozatokban.

A ferencvárosi Ihor Haratyin (háttal) és Sigér Dávid ünnepli a csapat győzelmét a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Ferencváros - Dinamo Zagreb mérkőzés végén a Groupama Arénában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Fradinak tehát már biztosan garantált az Európa-liga csoportköre, ide igyekszik még a MOL Fehérvár és a Honvéd is. Előbbi csütörtökön 19 órától a máltai Hibernians otthonában lép fel, míg a Honvéd hazai pályán fogadja a svéd Malmö csapatát 21.05-ös kezdéssel.

A Fradi eddigi szereplése óriási szakmai (és anyagi) siker, de evés közben jön meg az étvágy, így itt már tényleg nem kellene megállni.

Azon is érdemes elgondolkodni, hogy egy Ferencváros, Dinamo Zagreb, Celtic, Djurgardens összetételű képzeletbeli csoport akár az Európa-liga főtábláján is megállná a helyét. Ezeknek az együtteseknek a kiütése a BL-selejtezőjéből szinte felfoghatatlan bravúr. Várjuk a hasonló csodákat, a jó, eredményes folytatást a Molde ellen.