Drámai meccsen jutott tovább az Arsenal az Európa-ligában - videó

fbl Horizontal
Arsenal's Gabonese striker Pierre-Emerick Aubameyang celebrates with teammates after scoring a goal during the UEFA Europa League 32 Second Leg football match between Arsenal and Benfica at the Karaiskaki Stadium in Athens, on February 25, 2021. (Photo by ARIS MESSINIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Csütörtök este a legjobb 16 közé jutásért rendeztek meccseket a labdarúgó Európa-ligában. Az Ajax Amszterdam kettős győzelemmel búcsúztatta a francia bajnokságban listavezető Lille együttesét, míg az olasz Napoli hiába győzte le hazai pályán a Granada csapatát, búcsúzni kényszerült a sorozattól. A végső győzelemre is esélyes Arsenal sokáig kiesésre állt a portugál Benfica ellen, az észak-londoni csapat azonban vesztes helyzetből fordított, és drámai körülmények között kiharcolta a továbbjutást.

Az olasz Napoli csapatának kétgólos hátrányt kellett volna ledolgoznia a La Ligában szerelő Granada ellen a Diego Armando Maradona Stadionban. A nápolyi csapat remekül kezdte a meccset, már a harmadik percben megszerezte a vezetést a lengyel Piotr Zielinski szépségdíjas góljával.

Az olaszok azonban nem sokáig reménykedhettek a továbbjutásban, ugyanis a 25. percben Angel Montoro gyönyörű gólt fejelt a bal felső sarokba, ezzel összesítésben visszaállt a két csapat közti kétgólos különbség, a Granadának ráadásul már idegenben lőtt gólja is volt, így a Napolinak legalább három gólra volt szüksége a továbbjutáshoz.

A második félidő 58. percében ismét megszerezte a vezetést a Napoli. A csapatkapitány Lorenzo Insigne tálalt tökéletes labdát Fabian Ruiz elé, aki hidegvérrel értékesítette a ziccerét.

A folytatásban a Napoli mindent megtett a csodáért, a kapujához szögezte a Granadát, de nem tudott újabb gólt szerezni, így a spanyol csapat jutott a legjobb 16 közé.

Az Ajax egy héttel ezelőtt a hajrában fordított a francia bajnokságban listavezető Lille otthonában, így kedvező helyzetből várhatta az amszterdami visszavágót. A holland csapat jól kezdett, és a 15. percben a válogatott Davy Klaassen fejesgóljával megszerezte a vezetést.

A második félidőben az Ajax belealudt a meccsbe, a Lille sokkal agresszívabban játszott, a 78. percben pedig egy videózás utáni tizenegyesből Yusuf Yazici révén kiegyenlített.

A 88. percben aztán az Ajax lezárta a mérkőzést. Dusan Tadic baloldali beadása után Brian Brobbey fejelte keresztbe a labdát a kapu előtt, az érkező David Neres pedig az üres kapuba csúsztatott.


Az Arsenal egy héttel ezelőtt Rómában játszott 1-1-es döntetlent a Benfica csapatával. Az észak-londoniak a visszavágón Pireuszban "fogadták" a portugál csapatot, és a 21. percben Pierre-Emerick Aubameyang ziccerével előnybe kerültek.

Az első félidő hajrájában az Arsenal növelhette volna az előnyét, de Bukayo Saka ziccert hibázott, a következő helyzetből pedig egyenlített a Benfica. A 43. percben Diogo Gonçalves lőtt szabadrúgásból védhetetlen gólt a jobb felső sarokba.

A második félidőt jól kezdte az Arsenal. A norvég Martin Ødegaard átadása után Aubameyang értékesített egy újabb ziccert, de a gaboni támadó találatát les miatt nem adta meg a játékvezető.

A 61. percben óriási bajba került az Arsenal.

Dani Ceballos rosszul hazacsúsztatott labdájával Rafa Silva lépett ki egy az egyben, megtolta a labdát a tehetetlen Bernd Leno mellett, és az üres kapuba passzolt.

Hat perccel később egyenlített az észak-londoni csapat. A skót balhátvéd, Kieran Tierney kapott labdát a tizenhatoson belül, és 12 méterről kilőtte a bal alsó sarkot.

A hajrában az Arsena beszorította a Benficát, és mindent megtett a győzelemért, de igazán nagy helyzetet nem tudott kialakítani. A 87. percben aztán a semmiből jött az angol csapat győztes gólja. Saka hajszálpontos beadására Aubameyang érkezett a hosszú oldalon, és közelről gólt fejelt, ezzel pedig továbbjuttatta az Arsenalt.

A Steven Gerrard vezette Glasgow Rangers hazai pályán 5-2-re legyőzte a belga Antwerp csapatát, ezzel 9-5-ös összesítéssel jutott tovább a legjobb 16 közé. A 2007/08-as UEFA-Kupa szezonban rendezett Helsingborgs-Heerenveen (8-6) párharc óta ebben a párosításban esett a legtöbb gól.

Európa-liga, a legjobb 16 közé jutásért, visszavágók:

Ajax (holland)-Lille (francia) 2-1 (1-0)
Továbbjutott: az Ajax 4-2-es összesítéssel

Glasgow Rangers (skót)-Antwerpen (belga) 5-2 (1-1)
Továbbjutott: a Rangers 9-5-es összesítéssel

Hoffenheim (német)-Molde (norvég) 0-2 (0-1)
Továbbjutott: a Molde 5-3-as összesítéssel

Napoli (olasz)-Granada (spanyol) 2-1 (1-1)
Továbbjutott: a Granada 3-2-es összesítéssel

Sahtar Donyeck (ukrán)-Maccabi Tel Aviv (izraeli) 1-0 (0-0)
Továbbjutott: a Sahtar Donyeck 3-0-ás összesítéssel

Villarreal (spanyol)-Salzburg (osztrák) 2-1 (1-1)
Továbbjutott: a Villarreal 4-1-es összesítéssel

Arsenal (angol)-Benfica (portugál) 3-2 (1-1)
Továbbjutott: az Arsenal 4-3 összesítéssel