Társoldalunk:

Norvégia akkor is lemaradhat a 2022-es foci-vb-ről, ha kijut rá

2021.02.26. 13:13

Az ország egyik nagy múltú futballcsapata, a Tromsø szerint Norvégiának bojkottálnia kellene a 2022-es vb-részvételt, mert számtalan külföldi munkavállaló halt meg Katarban az embertelen körülmények között végzett építkezések során.

Norvégia egyik legnagyobb múlttal rendelkező futballklubja, a Tromsø úgy véli, hogy a skandináv ország akkor se induljon el a 2022-es katari világbajnokságon, ha arra a selejtezők eredményei alapján kijut. 

Úgy gondoljuk, hogy ha Norvégia a vb-selejtezőkön keresztül kvalifikálja magát, akkor nemet kell mondanunk arra, hogy Katarba utazzon" - írja a Tromsø a honlapján.

A hét elején a The Guardian közzétett egy jelentést, amely szerint több mint 6500 indiai, pakisztáni, nepáli, bangladesi és Srí Lanka-i munkás halt meg Katarban azóta, hogy a közel-keleti ország 2010-ben megkapta a futball-vb rendezési jogát. 

A sikeres felkészüléshez Katarnak többek között hét stadiont, új repülőteret és gyakorlatilag egy kisebb várost kellett megépítenie, ezért nagy szükségük volt a külföldi munkavállalókra, akik a kritikák szerint sok esetben embertelen körülmények között dolgoztak. 

Ilyen és ehhez hasonló stadionokat építenek a 2022-es katari vb-reForrás: MTI/EPA

A dán B.T. megírta, hogy pontos információ nincs arról, hányan haltak meg a labdarúgó-vb-vel kapcsolatos építkezések során, de a katariak szervezőbizottsága úgy véli, hogy a világbajnoksághoz köthető a legkevesebb haláleset.  

A bizottság információi szerint a katari futball-vb építkezésein dolgozó munkavállalók közül 37-en vesztették életüket, közülük hárman haltak meg közvetlenül a munkavégzés idején. 

"Örülünk, hogy sokan szeretik a futballt, és ez azt jelenti, hogy sokan fektetnek be a sportágunkba. A pénz mindig is része volt és része lesz a sportnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyszerre fogadjuk el a korrupciót, az életveszélyes munkakörülményeket, és hogy a szörnyűségek folyamán másfelé nézzünk" - hangzik a Tromsø futballklub álláspontja.

Nem csak a norvég csapatot zavarja a kialakult helyzet, a francia ügyészség korrupció vádjával 2019 decemberében bírósági vizsgálatot indított a katari vb-rendezés kapcsán, és a hírek szerint elegendő információ áll rendelkezésére ahhoz, hogy az ügyben sikerrel járjon.