Norvégia akkor is lemaradhat a 2022-es foci-vb-ről, ha kijut rá

Horizontal
Norway's forward Erling Braut Haaland and his teammates celebrate after an own goal by Northern Ireland during the UEFA Nations League football match Norway v Northern Ireland in Oslo, Norway, on October 14, 2020. (Photo by Orn E. BORGEN / NTB / AFP)
Vágólapra másolva!
Az ország egyik nagy múltú futballcsapata, a Tromsø szerint Norvégiának bojkottálnia kellene a 2022-es vb-részvételt, mert számtalan külföldi munkavállaló halt meg Katarban az embertelen körülmények között végzett építkezések során.

Norvégia egyik legnagyobb múlttal rendelkező futballklubja, a Tromsø úgy véli, hogy a skandináv ország akkor se induljon el a 2022-es katari világbajnokságon, ha arra a selejtezők eredményei alapján kijut.

- írja a Tromsø a honlapján.

A hét elején a The Guardian közzétett egy jelentést, amely szerint

több mint 6500 indiai, pakisztáni, nepáli, bangladesi és Srí Lanka-i munkás halt meg Katarban azóta, hogy a közel-keleti ország 2010-ben megkapta a futball-vb rendezési jogát.

A sikeres felkészüléshez Katarnak többek között hét stadiont, új repülőteret és gyakorlatilag egy kisebb várost kellett megépítenie, ezért

nagy szükségük volt a külföldi munkavállalókra, akik a kritikák szerint sok esetben embertelen körülmények között dolgoztak.

Ilyen és ehhez hasonló stadionokat építenek a 2022-es katari vb-re Forrás: MTI/EPA

A dán B.T. megírta, hogy pontos információ nincs arról, hányan haltak meg a labdarúgó-vb-vel kapcsolatos építkezések során, de a katariak szervezőbizottsága úgy véli, hogy a világbajnoksághoz köthető a legkevesebb haláleset.

A bizottság információi szerint a katari futball-vb építkezésein dolgozó munkavállalók közül 37-en vesztették életüket, közülük hárman haltak meg közvetlenül a munkavégzés idején.

"Örülünk, hogy sokan szeretik a futballt, és ez azt jelenti, hogy sokan fektetnek be a sportágunkba. A pénz mindig is része volt és része lesz a sportnak.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyszerre fogadjuk el a korrupciót, az életveszélyes munkakörülményeket, és hogy a szörnyűségek folyamán másfelé nézzünk"

- hangzik a Tromsø futballklub álláspontja.

Nem csak a norvég csapatot zavarja a kialakult helyzet, a francia ügyészség korrupció vádjával 2019 decemberében bírósági vizsgálatot indított a katari vb-rendezés kapcsán, és a hírek szerint elegendő információ áll rendelkezésére ahhoz, hogy az ügyben sikerrel járjon.