Megvan a BL negyeddöntője: nagy meccsek jönnek

fbl Horizontal
Chelsea's Moroccan midfielder Hakim Ziyech celebrates with teammates after scoring his team's first goal during the UEFA Champions League round of 16 second leg football match between Chelsea and Atletico Madrid at Stamford Bridge in London on March 17, 2021. (Photo by Ben STANSALL / AFP)
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek két utolsó meccsét rendezték szerda este. A címvédő Bayern München 2-1-re nyert a második meccsen a Lazio ellen, a Chelsea pedig az Atlético Madridot verte 2-0-ra, így mindkét csapat kettős győzelemmel jutott a negyeddöntőbe, ahol hét korábbi BL-döntős lesz ott, a nyolcadik a Manchester City. Így biztos, hogy óriási meccsek lesznek a negyeddöntőben.

A címvédő Bayern München magabiztosan várhatta a Lazio elleni visszavágót, mert idegenben is 4-1-re nyert, így gyakorlatilag nem sok nyitott kérdés maradt. Sokkal izgalmasabbnak ígérkezett a másik meccs, melyen az Atlético Madrid 1-0-s hátrányban lépett pályára a Chelsea vendégeként.

A két együttes február 23-án, a koronavírus-járvány miatt elrendelt utazási korlátozások következményeként Bukarestben csapott össze, ahol Olivier Giroud szépségdíjas góljával a Chelsea nyert.

Thomas Tuchel vezetőedző és magyar segítője, Lőw Zsolt nem számíthatott Thiago Silvára és Tammy Abrahamre, míg Jorginho és Mason Mount eltiltás miatt nem szerepelhetett.

A Chelsea végül a Mendy - Azpilicueta, Zouma, Rüdiger, James - Kante, Kovacic, Alonso - Ziyech, Werner, Havertz összeállításban kezdett. Diego Simeone pedig az Oblak - Trippier, Savic, Giménez, Lodi - Llorente, Koke, Saúl - Carrasco, Suárez, Félix tizenegyet küldte pályára.

A meccs képéről sokat elmond, hogy az első 15 percben 76 százalékban a Chelsea-nél volt a labda, de komoly helyzet sokáig egyik oldalon sem alakult ki. A félidő közepén Rüdiger borította fel Suárezt, aki tizenegyest szeretett volna, de hiába reklamált.

Pár perccel később Azpilicueta rántotta vissza Carrascót, de erre sem érkezett ítélet, pedig nagyon közel történt az eset a tizenhatos vonalához, talán belül is volt.

A 34. percben érett góllá a Chelsea fölénye, amikor Timo Werner indult a baloldalon egy labdaszerzés után, majd remekül passzolt középre Ziyech-hez, akinek már nem volt nehéz dolga.

Félidőben érkezett Lodi helyére Hermoso, így az Atlético egy háromvédős rendszerre állt át, de a Chelsea növelhette volna az előnyét az első percekben, de Werner lövését védte Oblak, majd Ziyech lövésénél is a szlovén kapusnak kellett újra a helyén lennie.

Az Atlético támadgatott, a Chelsea viszont remekül védekezett és Wernerék örömmel indítottak gyors kontrákat, de az utolsó passzokkal sok gond volt mindkét oldalon.

Az utolsó húsz percben Joao Félix lövését védte Mendy, majd egy megpattanó lövés ment mellé a portugáltól, az ezt követő szögletnél minden eldőlt, amikor Savic könyökölt Rüdiger mellkasába és megkapta a jogos piros lapját.

A meccs hajrájában még Félix lövését ütötte ki Mendy, de maradt válasza a Chelsea-nek, amely a 94. percben a szinte abban a pillanatban csereként beállt Emerson révén újabb gólt szerzett.

Az Atlético csalódást keltő játékkal a visszavágón is kikapott, így

3-0-s összesítéssel jutott a legjobb nyolc közé a Chelsea.

Hakim Ziyech és Kai Havertz öröme Forrás: AFP/Ben Stansall

A Bayern München betegség miatt nem számíthatott Manuel Neuerre, így Aleksander Nübel védett, aki harmadik meccsét játszotta a Bayernben. Pihenőt kapott Alphonso Davies, de ezt leszámítva erős csapatot küldött pályára Hansi Flick.

A Bayern a Nübel - Pavard, Boateng, Alaba, Hernandez - Kimmich, Goretzka; Sané - Müller, Gnabry - Lewandowski csapattal kezdett, míg a túloldalon a Reina - Marusic, Acerbi, Radu - Lazzari, Escalante, Milinkovic-Savic, Alberto, Fares - Correa, Muriqi tizenegy kezdett.

A meccs elején a Bayern München diktálta a tempót, de szép lassan átadta a területet az olaszoknak.

A párharc a 32. percben el is dőlt végleg, amikor egy szöglet után Goretzka harcolt ki egy tizenegyest. A megítélt büntetőt Robert Lewandowski magabiztosan lőtte a kapuba, a Bayern ekkor már 5-1-re vezetett összesítésben.

A második félidőben az olaszoknak Lazzarit kellett lecserélni, akinek úgy tűnt, az egyik ujja törhetett el, a Bayernnél pedig jött Davies, aki rögtön helyzetbe is hozta Lewandowskit, de a lengyel nem tudott újabb gólt szerezni, a 70. percben pedig Flick le is hozta.

A helyére Choupo-Moting érkezett, aki az első labdaérintéséből gólt is szerzett a 73. percben.

A 82. percben Parolo révén még szépített a Lazio, de ebben a párharcban sokkal több már nem volt az olaszoknak.

A Bayern végül 2-1-re nyert és 6-2-es összesítéssel jutott a legjobb nyolc csapat közé.

A legjobb nyolc mezőnye tehát: Bayern München, Borussia Dortmund, Chelsea, Manchester City, Liverpool, Paris Saint-Germain, Porto, Real Madrid. Sorsolás március 19-én.