Káromkodva válaszolt a riporter ostoba kérdésére a BL-döntő német hőse

Chelsea win Champions League title 2021,Chelsea,Porto,Portugal,sports Horizontal
PORTO, PORTUGAL - MAY 29: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "UEFA / ALEX CAPARROS/ HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Players of Chelsea celebrate with the trophy at the end of the UEFA Champions League final match against Manchester City at Dragao Stadium on May 29, 2021 in Porto, Portugal. Chelsea won the 2021 Champions League title after beating Manchester City 1-0 in the final on Saturday. Alex Caparros - UEFA / Anadolu Agency (Photo by Alex Caparros - UEFA / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Képzeljék el a pillanatot. Van egy játékos, aki életében most szerez először gólt a labdarúgó Bajnokok Ligájában, annak is a döntőjében. Ezzel nyer a csapata. Majd jön egy tévériporter és felteszi neki a "milyen érzés a legdrágább játékosnak lenni" ostoba kérdést. Mi történik ekkor? Hát csak az, amit a Chelsea focistája, Kai Havertz szombaton éjszaka Portóban előadott. Jöjjön most ez a sztori és a többi nyilatkozat a 2021-es Bajnokok Ligája döntő után, amelyet a Chelsea 1-0-ra nyert meg a Manchester City ellen. A diadal magyar vonatkozása: Lőw Zsolt a BEK/BL-történelem negyedik magyar edzője, aki magasba emelhette a trófeát. Lőw előtt Guttmann Béla, Kovács István és Jenei Imre tehette meg ugyanezt. 

A Chelsea győztes találatát Kai Havertz szerezte egy kontra végén a 42. percben. Ez volt a német válogatott labdarúgó első gólja a Bajnokok Ligájában

– nyilatkozta a mérkőzés után a Havertz, aki a második legfiatalabb német gólszerző lett a BL-döntők történetében.

Kai Havertz alighanem pályafutása legfontosabb gólját szerezte Forrás: AFP/Jose Coelho

A 21 éves játékos a Chelsea történetének legdrágább labdarúgója lett, miután szeptemberben mintegy 80.5 millió euróért cserébe Londonba igazolt a Bayer Leverkusentől. Arra az ostoba kérdésre, hogy milyen érzés a legdrágább játákosnak lenni, nemes egyszerűséggel csak annyit válaszolt:

Nem hiszik el, hogy ezt mondta? Itt van róla a videó:

A londoni együttes csapatkapitánya, César Azpilicueta is megdicsérte német csapattársát a lefújást követően, valamint értékelte a találkozót.

A Thomas Tuchel és Löw Zsolt irányította londoni együttes sorozatban harmadszor győzte le a szezonban Guardiola csapatát, ráadásul Tuchelék a PSG-vel tavaly elveszített Bajnokok Ligája döntő után ezúttal elhódították a legrangosabb európai kupatrófeát.

"Hihetetlen érzés, mindenkinek csak gratulálni tudok. Elképesztő, hogy sikerült. Nem is tudom, hogy mit érzek most. Nagyon hálás vagyok, hogy egymás után másodszor is itt lehetek a döntőben. A játékosok elhatározták, hogy megnyerik a finálét.

– nyilatkozta a lefújást követően Tuchel.

Tuchel a PSG-vel tavaly elveszített döntő után most családjával együtt leült Európa trónjára Forrás: AFP/Michael Steele

A német szakember nem akart senkit sem kiemelni a csapatából, mert elmondása szerint a csapatmunka eredménye a BL-győzelem, emellett pedig beszélt a jövőjével kapcsolatban is.

"Nem szeretnék külön egy játékost sem kiemelni, mert ez hatalmas csapatmunka volt. Fantasztikusan védekeztek a srácok. Nem könnyítette meg a dolgunkat, hogy Thiago Silva sérülése miatt korán változtatnunk kellett, de bátrak játszottunk és folyamatosan aktívak voltunk.

Tudtuk, milyen érzés elbukni egy BL-döntőt és nem akartunk újra a vesztes oldalon állni. Még nem vagyok 100 százalékig biztos benne, de ez a győzelem után talán készen állok arra, hogy szerződést hosszabbítsak."

A 2020-as döntő után ismét francia játékost választottak meg a mérkőzés legjobbjának, ugyanis tavaly a Bayern München győztes gólját szerző Kingsley Coman volt a legjobb, ezúttal pedig a Chelsea elképesztő munkabírású játékosát, N'Golo Kantét választották meg a legjobbnak, akiről Tuchel sem felejtett el szót ejteni.

A Chelsea francia világbajnok labdarúgója, N'Golo Kanté lett a meccs embere Forrás: AFP/David Ramos

"Kanté mindent beleadott. Elképesztő az a fajta energia, ami árad belőle. Nem tudom, hány jó labdát osztott ma ki, de biztos, hogy rengeteget. Különleges játékos, aki a világbajnokság után most a Bajnokok Ligáját is megnyerte, de továbbra is elképesztően szerény tud maradni.

"Nagyon keményen harcoltunk ezért. Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés lesz, de keményen megdolgoztunk a győzelemért. Csodálatos érzés, egyszerűen nem találom a szavakat. Egy álmom vált valóra" – fogalmazott a lefújás után Ben Chilwell.

A londoni együttes saját nevelésű középpályása, Mason Mount is nehezen találta a szavakat a lefújás után.

"Nem tudom szavakba önteni. Egyszerűen lehetetlen. Eddig két döntőt játszottam a Chelsea-vel és mind a kettőt elbuktam. Mindig is arról álmodtam, hogy a Chelsea-vel nyerjem meg a Bajnokok Ligáját. Nem volt könnyű, hiszen kemény ellenfeleink voltak, de sikerült eljutotnunk a döntőbe, és meg is nyertük. Jelen pillanatban a miénk a világ legjobb csapata, ezt senki sem veheti el tőlünk" – mondta a 22 éves angol középpályás, aki az ellenfelet sem felejtette el méltatni:

Mason Mount ünnepelt a BL-serleggel Forrás: AFP/Michael Steele

A Manchester City története során először szerepelhetett a Bajnokok Ligája döntőjében, míg a csapat vezetőedzője 2011 után ért volna fel ismét a csúcsra, a vereség ellenére azonban elégedett volt a játékosai teljesítményével.

Az ilyen mérkőzéseken a megérzések döntenek. Kivételes szezon volt ez a számunkra. Mindent megpróbáltuk, de sajnos most nem sikerült nyernünk. Ez volt az első döntőnk, de úgy érzem szoros és jó mérkőzést játszottunk. Bátran támadtunk, főleg a második félidőben, a játékosaim mindent beleadtak, mindent megpróbáltak. Gratulálok nekik" – nyilatkozta a mérkőzés után a Manchester City vezetőedzője, Pep Guardiola.

Az angol bajnok dolgot megnehezítette, hogy elvesztette sérülés miatt az egyik kulcsjátékosát, méghozzá a játékot szervező Kevin De Bruynét, a katalán tréner szerint azonban ez nem lehet kifogás a vereségre.

A City vezetőedzője elmondta, hogy a sajtótájékoztató előtt nem volt ideje beszélni a középpályással, sem az orvosi stábbal, így csak remélni, tudja, hogy nincs komolyabb baja a játékosának.

Guardiolának ezúttal nem jött össze az újabb BL-győzelem Forrás: AFP/David Ramos

"Kevin de Bruyne megsérült, előfordul az ilyesmi, de ilyen fontos mérkőzésen mindenkire szüksége van egy csapatnak. Minden döntésem arra irányult, hogy megnyerjük a mérkőzést, a második félidőben a Chelsea-nek egyetlen ellentámadása volt Christian Pulisic helyzeténél.

Nagyon jó csapat a Chelsea, de tökéletesen teljesítettünk ellenük. Megérdemeltük volna a második félidőben, hogy gólt szerezzünk, ez azonban sajnos nem jött össze.

Most szeretnék hazamenni a családomhoz, egy-két hetet pihenni, aztán visszatérek a klubhoz és folytatjuk, amit elkezdtünk" – mondta Guardiola.

Arról viszont nem beszélt, hogy a vereséget szinte csak neki köszönhette a Manchester City. A spanyol edző ugyanis úgy akart bevonulni a labdarúgás történetébe, mint egy tévedhetetlen zseni, egy megfellebezhetetlen stratéga. Talán ezért változtatta meg a Manchester City felállását, mert azt hitte, neki minden sikerül. Talán ezért nem tett a csapatba labdaszerzőt, védekező középpályást, mert tényleg azt gondolta magáról, hogy ő világ legnagyobb edzője. Talán ezért állt fel olyan összeállításban a City, mint ebben az idényben soha.

Ám a haditerv, az elképzelés csődöt mondott.

Az egész idényben nagyszerűen és eredményesen játszó Manchester City csak vergődött a portói 90 perc alatt. A Guardiola által agyontaktikázott meccsen pedig a City számára nem lehetett más a vége, mint a bukás.

Ez a gúnyos Twitter-bejegyzés többet mond minden szónál. Ahogy a City nagy riválisa, a Manchester United volt edzője, Sir Alex Ferguson röhög azon, hogy Guardiola lenne minden idők legnagyobb edzője?

Persze, akadnak ennél viccesebb magyarázatok is. A volt City-játékos, Yaya Touré ügynöke szerint Guardiolára most megint lesújtottak az afrikai sámánok. Amikor a spanyol edző Touré utolsó szezonjában nem játszatta a focistát, szinte egész Afrika ellene fordult. A történet szerint akkor átkozták meg az edzőt a sámánok, most pedig fogott az átok.

De ne vele zárjuk ezt a cikket, hanem gratuláljunk Lőw Zsoltnak, aki Thomas Tuchel edzőjeként szintén BL-győztes lett.

Bajnokok Ligája, döntő: Manchester City (angol) - Chelsea (angol) 0-1 (0-1)
Porto, 16 500 néző, v.: Antonio Mateu Lahoz (spanyol)

Manchester City: Ederson - Walker, Stones, Rúben Dias, Zincsenko - Bernardo Silva (Fernandinho, 64.), Gündogan, Foden - Mahrez, De Bruyne (Gabriel Jesus, 60.), Sterling (Agüero, 77.)
Chelsea: Mendy - Azpilicueta, Thiago Silva (Christensen, 39.), Rüdiger - R. James, Jorginho, Kanté, Chilwell - Mount (Kovacic, 80.), Havertz - Werner (Pulisic, 66.)
gólszerző: Havertz (42.)
sárga lap: Rüdiger (56.), Gabriel Jesus (88.), illetve Gündogan (34.)

HOSSZABBÍTÁS
Végül jöjjön néhány különlegesség a 2021-es Bajnokok Ligája-döntőről:

  • Jürgen Klopp és Hansi Flick után Thomas Tuchel személyében sorozatban harmadszor nyerte meg német edző a BL-t.
  • Edouard Mendy, a Chelsea kapusa a szezonbeli 9. BL-meccsét hozta le kapott gól nélkül.
  • A Chelsea edzője, Thomas Tuchel két hónapon belül harmadszorra győzte le Pep Guardiolát. Korábban ez a bravúr egy idényen belül csak Jürgen Kloppnak sikerült.
  • A Chelsea történetének ez volt a hetedik európai kupadöntője, ebből hatot megnyert. Csak az Abramovics-érában összejött már négy trófea. Kétszer a Bajnokok Ligája (2012 és 2021), kétszer pedig az Európa-liga (2013 és 2019).
  • Kai Havertz a 20. Bajnokok Ligája mérkőzésén megszerezte az első gólját.
  • Lars Ricken 20 éves és 322 napos volt, amikor 1997-ben gólt lőtt a Juventus elleni BL-döntőn. Utána Havertz a második legfiatalabb német játékos, aki eredményes volt egy fináléban.