Száz embert menekített ki a FIFA Afganisztánból egy titkos akcióban

Kabul, reptér
KABUL, AFGHANISTAN - SEPTEMBER 04: Plane for the first domestic flight from the Taliban controlled Kabul airport takes off on 04, 2021 in Kabul, Afghanistan. Bilal Guler / Anadolu Agency (Photo by Bilal Guler / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség katari segítséggel mintegy 100 embert menekített ki Afganisztánból.

A jövő évi labdarúgó világbajnokságnak otthont adó ország és a nemzetközi sportszervezet összehangolt titkos akció keretében mentette ki a közép-ázsiai országból - a FIFA megfogalmazása szerint - a futballcsalád mintegy száz tagját.

Az akciót még augusztusban kezdték szervezni, majd hosszas egyeztetések és tervezések után a hétvégén hajtották végre, amikor Kabulból Dohába érkeztek a kimenekítettek. A FIFA szerint a gépen tartózkodók különösen nagy veszélynek voltak kitéve a nyári tálib hatalomátvétel után.

Ez nem csupán a most kimentett női labdarúgókra vonatkozhat - nők számára a sporttevékenységek betiltása után nem is lehet kérdés, hogy ők milyen veszélyben voltak -, de a nemzetközi szövetséggel, így nyugatiakkal együtt dolgozó szövetségi alkalmazottakra is.

A FIFA tervei szerint nem ez volt az utolsó ilyen jellegű mentőakció Afganisztánból.