Vágólapra másolva!
A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (La Liga) szereplő FC Barcelona a hivatalos oldalán jelentette be, hogy megállapodott a korábbi legendás játékosával, Xavival, aki a jelenlegi szezon hátralévő részében és további két évben a vezetőedzője lesz az utóbbi években gyengélkedő FC Barcelonának.

A Barcelona kispadjáról múlt csütörtökön menesztették a holland Ronald Koemant, azóta a megbízott Sergi Barjuán irányította a csapatot, de már nem sokáig, ugyanis a katalán klub bejelentette az új edzőjét.

A 41 éves szakember eddig az al-Szadd együttesét irányította, de pénteken a katari egyesület közölte, hogy Xavi elhagyja a csapatot a Barcelona kedvéért. A katalán klubnak ki kell kellett vásárolnia 2023-ig érvényes szerződéséből a játékosként világ- és Európa-bajnok szakvezetőt, a hírek szerint elengedéséért 5 millió eurót kértek a katariak, ennek felét Xavi maga fizette ki.

Xavi nagyon népszerű játékos volt Barcelonábab Forrás: AFP/Lluis Gene

Xavi a szerződése aláírása után a Barcelona elnökétől, Joan Laportától kapott egy saját nevével dedikált mezt, majd integetett a Nou Camp közönségének,

akik hangosan skandálták a régi kedvencük nevét, aki a csapatuk új vezetőedzője lett.

– nyilatkozta szerződése aláírása és a ceremónia előtt a Barca TV-nek a klublegenda.

Xavi aláírta a szerződését Forrás: AFP/Lluis Gene


– nyilatkozta. A spanyol edző november 20-án, az Espanyol elleni barcelonai derbin mutatkozik be a Barca kispadján.

Xavi egy új mezt is kapott Forrás: AFP/Lluis Gene

Xavier Hernández a Barcelona híres akadémiáján, a La Masián nevelkedett,

1998-ban mutatkozott be az első csapatban, amellyel 2015-ig 25 trófeát – közte nyolc spanyol bajnoki címet, három Király Kupát és négy Bajnokok Ligáját – nyert,

mielőtt az al-Szaddhoz igazolt. Visszavonulása után a katari csapat vezetőedzője lett, a tavalyi szezonban kupákat nyert az alakulattal, és veretlenül lett katari bajnok.

A középpályás a fantasztikus passzjátékáról, és hihetetlenül jó periférikus látásáról volt híres. A pályafutásának legszebb gólpasszairól szóló összeállítást itt találja. Természetesen fontos gólokat is szerzett a csapatban.