Vágólapra másolva!
Egészen elképesztő, hogy egy sikeres sportoló a butaságával, hogyan tudja egy pillanat alatt romba dönteni mindazt, amit karrierje során elért. Ebben nagy szerepe van a közösségi médiának, amelynek felelőtlen használata komoly problémákat okozhat. Mindezt a West Ham United francia válogatott labdarúgója, Kurt Zouma is megtapasztalhatta az elmúlt hetekben, ugyanis hatalmas botrányt okozott azzal, hogy felkerült róla egy videó az internetre, melyen több ízben kegyetlenül bántalmazza a macskáját. Az incidens után ugyan a londoni klub mérsékelten megbüntette a BL-győztes védőt, de alighanem az igazi büntetést a népszerűségének elvesztése jelentheti.

Súlyos sérülés sem törhette ketté ígéretes karrierjét

Kurt Zouma mindössze 17 éves volt, amikor 2014-ben a Chelsea leigazolta a francia Saint-Étienne csapatától. Azonban nem volt könnyű dolga rendszeres játéklehetőséghez jutni olyan rutinos játékosok mellett, mint John Terry és Gary Cahill. A 2014/15-ös idényben ugyan csak kiegészítőember volt a fiatal francia védő, de a szezon végén így is bajnoki címét ünnepelhetett a londoni csapattal.

A következő idényben egyre több lehetőséghez jutott, viszont 2016 februárjában horrorsérülést szenvedett a Manchester United elleni bajnokin. A védő egy fejes után rosszul fogott talajt és a jobb térde természetellenes módon hajlott befelé. A földön üvöltő játékost azonnal kórházba szállították, ahol megállapították, hogy keresztszalag-szakadást szenvedett. A súlyos sérülés miatt Zouma szezonja véget ért és kénytelen volt kihagyni a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságot is.

Zoumát hordágyon kellett levinni, miután a térde aláfordult egy talajfogás után Forrás: AFP/Adrian Dennis

Egy ilyen súlyos sérülés akár ketté is törhette volna a 21 éves védő karrierjét, de kemény munkával és kitartással 9 hónap után visszatért a pályára. Igaz, a Chelsea két éven belül kétszer is kölcsönadta tehetséges játékosát, előbb a Stoke Citynek, majd az Evertonnak, hogy visszanyerje formáját. Zouma aztán tavaly nyáron, hét és fél év után távozott a Chelsea-től, amelynek színeiben két Premier League-címet, Bajnokok Ligáját, európai Szuperkupát és angol Ligakupát nyert.

Ünnepelt hősből közellenség

A remek idényt futó West Ham Unitednek gyorsan alapemberévé vált a francia védő, ám idén februárban nem a teljesítménye miatt, hanem egy botrányos videófelvétel miatt került a címlapokra.
A Kidderminster Harriers elleni FA-kupa mérkőzés után

a BL-győztes focista felkavaró módon bánt a macskájával, először belerúgott, mintha az csak egy focilabda lenne, ezt követően papuccsal megdobta, majd az előle menekülni próbáló állatnak még le is kevert egy hatalmas pofont.

Az erről készült botrányos videót Zouma bátyja, Yoan tette közzé a Snapchat nevezetű közösségi média alkalmazáson keresztül.

A sokkoló felvételek gyorsan bejárták az internetet és hatalmas felháborodást váltottak ki, a közösségi oldalakon valósággal áradt a gyűlölet Zouma felé, aki ugyan bocsánatot kért a tettei miatt, de valószínűleg ő sem gondolta, hogy megúszhatja ennyivel.

– igyekezett bűnbánatot mutatni Zouma.

Zouma a Chelsea játékosaként kétszer nyerte meg a Premier League-t Forrás: NurPhoto via AFP/Kieran Galvin/NurPhoto/Kieran Galvin

Óriási felháborodás, de túl enyhe büntetés

A Premier League-ben BL-pozícióért küzdő West Ham United közleményben azonnal jelezte, hogy elhatárolódik a játékos tettétől és igyekszik házon belül megoldani az ügyet. A klub kéthetes fizetésmegvonással sújtotta a 11-szeres francia válogatott labdarúgót.

Zouma hetente 125 ezer fontot keres a londoniaknál, így nem nehéz kiszámolni, hogy 250 ezer fontos (mintegy 112 millió forint) büntetést kapott,

amit a klub állatvédelmi jótékonysági szervezeteknek ajánlott fel.

A nyilvános bocsánatkérés és a meglehetősen mérsékelt büntetés nem nyugtatta meg az állatvédő szervezeteket. A brit királyi állatvédelmi társaság ( RSPCA) a tiltakozások következtében kézbe vette az ügyet, és elhozta a labdarúgó házából a macskákat, melyekről a vizsgálat ideje alatt a szervezet gondoskodik.

"Rendkívül felkavaró ez a videó. Semmilyen körülmények között nem elfogadható egy állat megrúgása vagy megütése. Még büntetésből sem. Nagyon hálásak vagyunk azoknak, akik ezeket az eseteket jelentik nekünk. Szeretnénk megnyugtatni mindenkit, hogy mindig megvizsgáljuk az állatjólléttel kapcsolatos panaszokat, és megtesszük a szükséges lépéseket" - mondta az RSPCA szóvivője.

Bár egy tavaly elfogadott törvény szerint akár öt év is járhat állatkínzásért, a londoni rendőrség megvizsgálta az ügyet, de végül úgy döntött, nem indít nyomozást Zouma ellen, miközben már több mint 3000 ember írt alá egy bizonyos petíciót, miszerint a labdarúgónak bíróság elé kellene állnia.

Bár a West Ham United játékosa bocsánatot kért, a szégyent soha nem fogj tudni lemosni magáról Forrás: AFP/Justin Tallis

Óriási meglepetésre mindössze három nappal a történtek után a West Ham vezetőedzője, David Moyes a kezdőcsapatba állította a 27 éves labdarúgót a Watford elleni mérkőzésen, ami sokakban hatalmas felháborodást keltett.

"Kurt Zoumának most biztosan lelkiismeret-furdalása van, de úgy hiszem, hogy a West Ham United nem vette túl komolyan az ügyet azáltal, hogy a Watford ellen a kezdőben kapott helyet. Sokkal nagyobb büntetésre lenne szüksége.

Azt hiszem, ennek lesz is még következménye, és akkor a játékosnak el kell viselni azt, ami rá vár – nyilatkozta a BT Sportnak a Manchester United legendás védője, Rio Ferdinand, aki a West Ham Unitedben nevelkedett, ott is mutatkozott be a Premier League-ben.

A Liverpool korábbi legendás csapatkapitánya és szakvezetője, Graeme Souness szintén azon a véleményen van, hogy nem részesült kellő megtorlásban a 27 éves futballista viselkedése.

- mondta a Watford elleni meccs után a Sky Sports szakértőjeként dolgozó Souness.

David Moyes bizalma töretlen Zoumával szemben Forrás: Twitter

Zoumát aztán a meccsen nem kímélték a drukkerek, mind a hazai, mind a vendégszurkolók részéről hangos füttyszó kísérte a futballista minden egyes labdaérintését.

Bár a következő bajnokit rosszullétre hivatkozva kihagyta, a Newcastle United ellen ismét a kezdőcsapatban találta magát, ám ezúttal is füttykoncerttel fogadták a francia játékost a drukkerek, akik közül sokan macskaformájú lufival felszerelkezve érkeztek a fővárosi csapat elleni találkozóra.

Majd a mérkőzésen a roppant kreatív Newcastle szimpatizánsok Bruce Channel Hey Baby című dalát átköltve tették fel a költői kérdést a francia védőnek, hogy mégis mi okból bántalmazta a macskáját.

A Kalapácsosok számára több problémát is okozott az eset, a csapat egyik partnere, az Experience Kissimmee bejelentette, hogy felülvizsgálja a klubbal való kapcsolát, miután Zouma a történtek ellenére is pályára lépett.

A londoni csapat wellness-partnere, a Vitality pedig azonnali hatállyal felfüggesztette a szponzorálást.

"Nagyon elszomorított minket a Kurt Zoumáról látott videó. A Vitalitynél elítéljük az állatkínzást és mindenféle erőszakot.

Csalódottak vagyunk a klub által kirótt büntetés mértéke miatt, ennek megfelelően azonnali hatállyal felfüggesztjük a West Ham United szponzorálását.

Tartjuk a kapcsolatot a klubbal, hogy megértsük, milyen lépéseket fognak tenni a helyzet kezelése érdekében" – olvasható a Twitteren megosztott közleményben.

A világ egyik legnagyobb sportszergyártó cége, az Adidas ugyancsak lemondott a BL-győztes focista szponzorálásáról a baklövés miatt.

A közösségi média veszélye

A közösségi média szinte észrevétlenül lett az életünk része. Egy sportoló márkájának építésében hatalmas szerepet játszik, hiszen komoly lehetőséget kínál a versenyzőknek ismertségük, népszerűségük növelésére, ám a meggondolatlan használatnak súlyos következményei lehetnek. A Barcelona labdarúgócsapata 2015-ben közvetlenül az aláírást követően felbontotta Sergi Guardiola szerződését, mert kiderült, hogy a játékos korábban Katalónia-ellenes megjegyzések írt a Twitteren. A Real Madrid és az Arsenal korábbi sztárja, Mesut Özil körül 2018 tavaszán tört ki komoly botrány, amikor Törökország elnökével, Recep Tayyip Erdogannal fotózkodott. Az angol válogatott középpályása, Declan Rice szintén egy korábbi vétke miatt kényszerült bocsánatkérésre, mivel 16 évesen olyan kommenteket írt az Instagramon, amelyek az Ír Köztársasági Hadsereg támogatásaként voltak értelmezhetők. Sok esetben tehát a felelőtlen bejegyzéseken szerződések is múlhatnak, mivel a szövetségek és klubok egyre szigorúbban ellenőrzik egy-egy sportoló közösségi oldalait.

A sportolóknak példát kell mutatniuk

Hogy milyen más jogi következményei lesznek még Zouma tettének az egyelőre kérdéses. Persze, korábban is volt már példa arra, hogy egy sportoló a botránya után megpróbált újra visszatérni a csúcsra. Láthattuk ezt Tiger Woods esetében, amikor kitudódott, hogy a világklasszis golfozó megcsalta a feleségét, vagy Eric Cantona, aki a híres kung-fu rúgása után ugyanolyan népszerű tudott maradni, mint azelőtt volt. Ez ma már szinte elképzelhetetlen, ugyanis sokkal kevésbé toleráns a publikum az ilyen botrányokkal szemben. Ha a Manchester United legendája nem 27 éve, hanem napjainkban rúgta volna le a Crystal Palace szurkolóját, akkor olyan mértékű gyűlölet irányulna most felé az interneten és a közösségi médiában, ami gyakorlatilag lenullázná a népszerűségét.

A macskarugdosós botrány alaposan megtépázhatja a francia válogatott labdarúgó népszerűségét Forrás: AFP/Franck Fife

"Ma már a sportolók olyan mértékben a nagy közönség előtt élik az életüket, hogy minden ilyen apró dolognak hatalmas jelentősége van. Márpedig ez a fajta nyilvánosság teljesen kikészíthet egy karaktert, bár ezt nevezhetjük inkább karakteröngyilkosságnak. Nyilván

a sportpályafutását folytathatja, de a média -és marketingértékét már nagyon nehezen fogja tudni helyrehozni. Gyakorlatilag innentől kezdve akármit csinálhat a pályán, belőle már nem lehet igazi sztár. Egyszerűen így működik a mai médianyilvánosság"

– mondta az Origónak Szabados Gábor sportközgazdász.

A sportolók köztudottan példaképek a fiatalok számára, és általában az az elvárás velük szemben, hogy pozitív példát mutassanak. Márpedig ha ebből a bálványstátuszból valaki kilóg, akkor az nagyon negatívan tud visszaütni. A sportolói létnek megvan az az előnye, hogy pozitív értékekkel kapcsolnak össze, de ugyanakkor ez annyiban hátrány is, hogy ennek meg is kell tudni felelni. Ennek tudatásban felvetül a kérdés, hogy ez az eset vajon mit üzen a fiatalok számára, ha nincs érdemi következménye a kegyetlen és brutális viselkedésnek.

Rachel Johnson újságíró és médiaszemélyiség - aki egyébként a brit miniszterelnök, Boris Johnson testvére - arra szólította fel az embereket, hogy lépjenek túl Zouma „ostoba hibáján", ugyanis a „túlreagálás" véget vethet a futballista pályafutásának.

A West Ham BL-győztes focistája egy pillanat alatt vált közellenséggé Forrás: AFP/Justin Tallis

"Úgy gondolom, sokan túlreagálják Kurt Zouma videóját, amit az idióta bátyja tett közzé a közösségi médiában.

Megkapta a büntetését, a macskáit pedig elvették tőle"- Mondta Johnson az LBC rádió műsorában.

Nos, azáltal, hogy szemet hunyunk olyan bűncselekmények felett, mint például az állatkínzás, azzal jelen esetben csak azt az üzenetet közvetítjük a jövő generációjának, hogy a sikeres és híres emberek megtehetnek bármit komolyabb következmények nélkül. Márpedig ez meglehetősen szomorú.