A focihuligánok hazájában hisztériáznak, mert gyerekek lehetnek ott a magyar-angolon

Horizontal
Children walk off the pitch before the UEFA EURO 2020 round of 16 football match between the Netherlands and the Czech Republic at Puskas Arena in Budapest on June 27, 2021. (Photo by Attila KISBENEDEK / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Vicces, vagy inkább nevetséges az, amit az angol sajtó művel a szombat esti Magyarország-Anglia Nemzetek Ligája mérkőzés előtt. A focihuligánok hazájában most épp az a probléma, hogy 36 ezer gyerek lehet ott a Puskás Arénában. Azok óbégatnak, akik egy Eb-döntő előtt olyan botrányt csináltak, hogy abba az egész világ beleremegett.

Az angol sajtó azzal vádolta meg a Magyar Labdarúgó Szövetséget, hogy trükközéssel érte el a gyerekek jelenlétét, holott erről szó sincsen. Az UEFA szabályzata megengedi, hogy a zárt kapus meccseken ott legyenek a gyerekek, akik felnőtt kísérőkkel mehetnek be a stadionba. A szombat esti magyar-angolon az előzetes hírek szerint 36 ezer gyerek lesz majd ott.

Ez pedig nem tetszik az angoloknak. Azoknak az angoloknak, akik az elmúlt év nyarán olyan botrányt csináltak az olasz-angol Eb-döntő előtt, hogy abba az egész futballvilág beleremegett.

"Magyarország kihasználja a kiskaput" – írta például a Telegraph, megjegyezve: ezzel értelmét veszti a rasszista és diszkriminatív megnyilvánulásokra hivatkozva kiszabott büntetés.

A magyar akcióról több helyütt trükközésként írnak a nemzetközi sajtóban, pedig éppen az európai szövetség (UEFA) szabályzatának egyik cikkelye teszi lehetővé az iskoláik vagy a futballakadémiák szervezésében regisztrált, tíz főnként egy felnőtt kísérővel érkező gyerekek beengedését. Sokszor, sokan éltek is már a lehetőséggel, nemcsak nálunk (2019-ben, az azeriek elleni Üllői úti válogatott meccsen), de legutóbb például a tavalyi Sparta Praha–Rangers Európa-liga-csoportmeccsen is. Mi több, szigetországi sajtóhírek szerint maguk az angolok is erre készülnek! Gyerekek ezreit engedik be a wolverhamptoni stadionba, ahol – szintén fegyelmi büntetés miatt – zárt kapuk mögött kéne fogadniuk az Európa-bajnok olasz válogatottat.

Forrás