Dráma Marseille-ben, nem sikerült a Liverpoolnak a csoda

fbl Horizontal panoramic
Liverpool players celebrate their first goal after Liverpool's Egyptian striker Mohamed Salah (not seen) scored during the UEFA Champions League group A football match between Liverpool and Napoli in Liverpool, north west England on November 1, 2022. (Photo by Oli SCARFF / AFP)
Vágólapra másolva!
Kedden este a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában a Liverpool 2-0-ra legyőzte a Napolit, amelynek ezzel megszakadt a veretlenségi sorozata, de megőrizte csoportelsőségét. A legnagyobb izgalmakat a D csoport szolgáltatta, amelyben a Tottenham és az Eintracht Frankfurt biztosította helyét a nyolcaddöntőben, miután az angolok egy 95. percben szerzett góllal nyertek Marseille-ben, ezzel kiejtve a franciákat, míg a németek a Sporting otthonában fordítottak 2-1-re.

A BL-nyolcaddöntős részvételt illetően az A csoportban nem maradt nyitott kérdés a csoportkör hatodik fordulója előtt, ám a már nyolcaddöntős Liverpool még bízhatott a csoportelsőség megszerzésében. Ehhez azonban legalább négy gólos sikert kellett aratniuk az angoloknak a bombaformában lévő Napoli ellen, mivel még az első fordulóban 4-1-es vereséget szenvedtek Nápolyban.

A Liverpoolt 400. alkalommal irányító Jürgen Kloppnak ezúttal is számos kulcsjátékost kellett nélkülöznie sérülés miatt, így az Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Cimikasz – Thiago, Fabinho, Milner – Jones – Szalah, Firmino összeállításban küldte pályára csapatát,

míg az öt csoportmeccsből ötöt megnyerő olaszok a Meret – Di Lorenzo, Ostigard, Kim, Olivera – Ndombele, Lobotka, Anguissa – Politano, Osimhen, Kvaratskhelia kezdőfelállásban léptek pályára az Anfield Roadon.

Kiegyenlített játékot hozott az első félidő az Anfield Roadon Forrás: AFP/Oli Scarff

Nagy tempóban kezdődött a mérkőzés, ám az első negyedóra gyakorlatilag helyzet nélkül telt. Ezt követően a Liverpool folyamatosan próbált nyomást gyakorolni a vendégekre. Az első igazán komoly liverpooli helyzetre a 30. percig kellett várni, akkor Thiago tekert kapura, a jobb alsó sarok irányába tartó lövést azonban Alex Meret bravúrosan védte.

A folytatás kiegyenlített küzdelmet hozott, ám az első félidő nem bővelkedett helyzetekben, a szünetig mindössze egy-egy kaput eltalált lövése volt mindkét együttesnek.

Nem indult jól a második félidő hazai szempontból, ugyanis a Liverpool csapatkapitánya, James Milner megsérült, és nem tudta folytatni a játékot. A rutinos középpályáshelyére az a Harvey Elliott állt be aki a legutóbbi két BL-meccsén gólt szerzett. Majd az 53. percben

Ostigard fejelt közelről a kapuba, ám pechjére a hosszas videózás után a játékvezető les miatt érvénytelenítette a gólt.

Hiába talált Leo Ostigard a kapuba, néhány centivel előrébb volt a fejes pillanatában Forrás: AFP/Oli Scarff

A folytatásban is kiegyenlített volt a játék, Klopp és Luciano Spalletti ugyan cserékkel igyekezett frissítani, de gyakorlatilag kioltották egymást a csapatok.

A Liverpoolnak a hajrára már minden esélye elszállt a csoportelsőségre, de az angol csapat így is hajtott, hogy legalább a győzelmet megszerezze és a 85. percben egy szöglet után a csereként beállt Darwin Núnez fejesét Meret még bravúrral védte, de a kipattanót Szalah a kapuba kotorta.

A 97. percben szinte lemásolta az első gólját a Liverpool, ugyanis egy újabb szöglet után Van Dijk fejelt kapura, Meret védett, de a kipattanót Darvin Núnez közelről a kapuba lőtt. Az uruguayi támadó gólját először les miatt nem adták meg, majd a videóbírózás után a játékvezető végül megadta a találatot. A Napoli ezzel elszenvedte első vereségét az idei BL-szezonban, de az angolokat megelőzve így is csoportelsőként zárta a csoportküzdelmeket.

A Liverpool elvette a Napoli veretlenségét Forrás: AFP/Oli Scarff

A kvartett másik találkozóján a holland Ajax 4-0-ra nyert a Rangers otthonában, így csoportharmadikként tavasszal majd az Európa-ligában szerepelhet. A skótok hat vereséggel, csoportutolsóként búcsúztak a nemzetközi porondtól.

A C csoportban az utolsó forduló előtt már minden eldőlt, így a játéknap egyik legnagyobb rangadójának, vagyis a Bayern München-Inter meccsének már csak a presztízs volt a tétje. A játékvezetőnek már a nyolcadik percben vissza kellett néznie egy vitatható szituációt, miután a bajorok támadója, Sadio Mané röplabdás mozdulattal blokkolta Barella bombalövését. Hosszas videózás után végül a bíró szögletet ítélt, így a Bayern megúszta a tizenegyest.

A folytatásban átvette az irányítást a Bayern München és a 31. percben meg is szerezte a vezetést.

Kimmich szögletére remekül érkezett Benjamin Pavard, akinek a közeli fejese a földről védhetetlenül a bal felső sarokba pattant. Ezzel elképesztő klubrekordot döntött a Bayern, amely sorozatban a 22. hazai BL-meccsén talált be.

A fordulás után közeljárt az Inter az egyenlítéshez, de Francesco Acerbi lesről fejelt gólt, így nem adták meg a találatot. A folytatás túl sok izgalmat nem hozott, de a bayern félgőzzel is magabiztosan nyert, miután Chuopo-Moting közel húsz méterről beállította a 2-0-s végeredményt. így sikerével a Bayern százszázalékos mérleggel zárta a csoportkört.

Tovább menetel a megállíthatatlan Bayern München Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto/Marcel Engelbrecht

Az újabb BL-kudarc után a Viktoria Plzen otthonában zárta a csoportkört a Barcelona, amely vélhetően szépen akart búcsúzni a legrangosabb európai kupasorozattól, így nagy elánnal kezdett és már a hatodik percben megszerezte a vezetést Marcos Alonso révén. A katalán sztárcsapat a folytatásban ugyan hatalmas mezőnyfölényben játszott, de a csehek kontratámadásokkal folyamatosan veszélyt tudtak kialakítani. Aztán közvetlenül a szünet előbb a Barcelona tovább növelte előnyét Ferrán Torres találatával.

Gyors gólváltással kezdődött a második játékrész, a Plzen előbb tizenegyesből szépített, majd Ferrán Torres szinte azonna visszállította a kétgólos előnyt. A csehek ezt követően sem adták fel és a 63. percben Tomas Chory fejesével ismét visszajöttek a meccsbe. A végeredményt a Barcelona 19 éves tehetsége, Pablo Torre állította be a 75. percben.

Nagyot küzdöttek a csehek, de végül a Barcelona magabiztosan nyert Forrás: AFP/Michal Cizek

Az idei Bajnokok Ligája csoportkör legizgalmasabb csoportja kétségkívül a D jelű négyes volt, amelyben az utolsó kör előtt még mind a négy csapat reménykedhetett a nyolcaddöntős részvételben. Az első helyen álló Tottenham, illetve a második Sporting úgy léphetett pályára, hogy döntetlen esetén is már továbbjut a legjobb 16 közé, miközben a Portugáliában vendégeskedő Eintracht Frankfurt és a Olympique Marseille számára is csak győzelemmel volt elfogadható.

Drámai hajrában a Tottenham kiejtette a Marseille-t Forrás: AFP/Christophe Simon

Ennek megfelelően az Olympique Marseille hatalmas elánnal kezdett a Tottenham Hotspurt ellen, az angoloknak az első félidőben még csak kapura lövésük sem volt, miközben a francia csapat a szünet előtt megszerezte a vezetést. A fordulás után aztán egyenlített a Tottenham, majd a végjáték igazi drámát hozott, ugyanis a 95. percben Hojbjerg találatával fordítottak a vendégek és nyertek.

A kvartett másik meccsén a Sporting az El-címvédő Eintracht Frankfurtot fogadta és 2-1-re kikapott, így a Marseille elbúcsúzott a nemzetközi porondtól, miután a portugál együttes szerezte meg az Európa-ligás folytatást érő harmadik helyet.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló:
A csoport:
Liverpool FC (angol)-SSC Napoli (olasz) 1-0 (0-0)
gól: Szalah (85.)

Rangers FC (skót)-AFC Ajax (holland) 1-3 (0-2)
gól: Tavernier (87. - büntetőből), illetve Berghuis (4.), Kudus (29.), Conceicao (89.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayern München 6 5 0 1 12-6 6 16
GY
GY
GY
D
GY
I
2.
FC Köbenhavn 6 2 2 2 8-8 0 8
V
V
GY
D
GY
3.
Galatasaray 6 1 3 2 10-13 -3 5
GY
V
V
D
V
4.
Manchester United 6 1 4 1 12-15 -3 4
V
GY
V
D
V

C csoport:
Bayern München (német)-Internazionale (olasz) 2-0 (1-0)
gól: Pavard (31.), Choupo-Moting (72.)

Viktoria Plzen (cseh)-FC Barcelona (spanyol) 2-4 (0-2)
gól: Chory (51. – 11-esből), ill. Alonso (6.), Ferran Torres (44., 54.), Torre (75.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 6 6 0 0 16-7 9 18
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
SSC Napoli 6 3 2 1 10-9 1 10
V
GY
D
V
GY
3.
Braga 6 1 4 1 6-12 -6 4
GY
V
V
D
V
4.
Union Berlin 6 0 4 2 6-10 -4 2
V
V
D
D
V

D csoport:
Sporting CP (portugál)-Eintracht Frankfurt (német) 1-2 (1-0)
gól: Arthur Gomes (39.), illetve Kamada (62.), Kolo Muani (72.)

Olympique Marseille (francia)-Tottenham Hotspur (angol) 1-2 (1-0)
gól: Mbemba (45+2), Lenglet (54.), Hojbjerg (90+5.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Internazionale 6 3 0 3 8-5 3 12
GY
GY
GY
D
D
2.
Real Sociedad 6 3 0 3 7-2 5 12
GY
GY
GY
D
D
3.
Salzburg 6 1 4 1 4-8 -4 4
V
V
V
D
V
4.
Benfica 6 1 4 1 7-11 -4 4
V
V
V
D
GY