Messinél nagyobb tehetségnek tartották, 10 perc jutott neki a válogatottban

- Square Horizontal
Barcelona's forward Bojan Krkic stands with team mates on a bus driving in the streets of Barcelona on May 29, 2011 as they celebrate with fans a day after they won the UEFA Champions League final football match against Manchester United. AFP PHOTO/ Jaime REINA (Photo by JAIME REINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Május 23-án a barcelonai Camp Nou stadion egyik különtermében bejelentette visszavonulását a klub egykori saját nevelésű játékosa, Bojan Krkic. A támadót egykor minden idők egyik legnagyobb tehetségének kiáltották ki, és ugyan a legtöbb focista a fél karrierjét oda adná azért, amit pályafutása során elért, mégis egy olyan játékos mintapéldánya, akiről világ életében azt fogják mondani a szurkolók, hogy "kár érte, pedig de nagy focista lehetett volna". Összeszedtünk még pár hasonlóan induló és hasonlóan, vagy éppen sokkal rosszabbul végződő karriert.

"Az embernek őszintének és realistának kell lennie önmagával szemben" - mondta a katalán klub stadionjának Auditori 1899 nevet viselő különtermében a 32 éves támadó. Krkic, akinek a japán élvonalben szereplő Vissel Kobe (itt focizik még mindig a 38 éves Andrés Iniesta) volt az utolsó csapata, de február óta munkanélküli. Nagy kérdés, hogy Krkic hogy oldja meg az "őszinte és realista" hozzá állást, ha egyszer valaki arra kéri, értékelje a saját karrierjét. Mert a maga nemében csodálatos eredményei vannak, a világ egyik legnagyobb klubjának elnöke, Joan Laporta méltatásában azt mondta, hogy a "Krkic név örökre a Barca történelmének része lesz", ugyanakkor a pályafutása mégsem jutott el azokba a magasságokba, amelyeket a tehetsége ígért.

Messi rekordjait döntögette

A szerb apától és spanyol anyától a Linyola nevű katalán kisvárosban született Bojannak vérében volt a foci, ami nem csoda, hiszen édesapja az OFK Beograd csapatának profija volt, mielőtt Spanyolországba költözött volna. Krkic 8 éves volt, amikor a La Masíára, a Barca méltán híres nevelő iskolájába, akadémiájára került, és az edzők el voltak tőle alélva. Mindenki a három évvel idősebb Lionel Messi utódját, sőt túlszárnyalóját látta benne, és nagyon úgy tűnt, hogy igazuk is lesz, hiszen Krkic rendületlenül fejlődött, és sorra döntötte meg az argentin zseni által korábban felállított korosztályos rekordokat. A Wikipedia szerint a klub különböző korosztályos csapataiban összesen 900-nál is több gólt lőtt kicsivel több mint nyolc év alatt, ami őrületes szám.

De a Barca által nyilvántartott 423 gól is elképesztő, különösen, ha hozzátesszük, hogy ez még a katalánok szerint is klubtörténeti rekord.

17 évesen és 19 naposan bemutatkozott a bajnokin az első csapatban, 34 nappal később pedig első gólját is megszerezte első gólját is, és addigra már a klub korrekordere volt a Bajnokok Ligájában is - mindannyiszor Messi rekordját megdöntve. A bajnokságban 10 (összességében 48 meccsen 12) góllal zárta az első szezont, megdöntve a Real Madrid-legenda, Raúl bajnoki rekordját.

2008 elején megkereste a szerb szövetség, hogy szerepeljen a válogatottban, Bojan azonban a spanyol csapatban képzelte el a jövőjét. Lehet, hogy jobban járt volna, ha elfogadja a délszláv ajánlatot... 2008 februárjában megkapta első meghívóját a nagy válogatottba, azonban a franciák elleni barátságos meccsen betegség miatt nem tudott pályára lépni, majd kimaradt Luis Aragonés - győztes - Eb-keretéből is. Végül 2008. szeptember 10-én már Vicente del Bosque irányítása alatt mutatkozott be a spanyol válogatottban, tíz percet kapott a 4-0-ra megnyert vb-selejtezőn. Ez a tízperc jelenti Krkic válogatott karrierjét...

Krkic (jobbra) Marcos Sennával harcol a spanyol válogatott edzésén 2008. szeptember 2-án Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Krkic három további teljes szezont töltött a katalán klubnál, és bár hasonló számokat produkált, mint első idényében, de nem tudott stabil tagjává válni az első csapatnak. Mint évekkel később egy interjúban elárulta, ennek hátterében súlyos szorongással kísért depressziója állhatott, amiről a válogatott stábaja, és a Barca csapatkapitánya, Carles Puyol is tudott. Krkic szerint ugyanakkor erről a témáról komolyan beszélni jóformán lehetetlen volt úgy a klubnál, mint a nemzeti csapatnál.

2011. március 19-én a Getafe elleni 2-1-es győzelem (ő rúgta a Barca második gólját) során még megdöntött egy rekordot, és a La Liga történtének legfiatalabb játékosa lett, aki 100 bajnokin léphetett pályára, de az idény végén Pep Guardiola jelezte, hogy nem számol vele a továbbiakban.

Évtizedes vándorúton

Potom 12 millió euróért az AS Roma csapatához került, ahol 2011. augusztus 3-án egy Vasas elleni felkészülési meccsen mutatkozott be. A római csapatban 37 meccsen csupán hét gólt szerzett, a Roma csak hetedik lett a bajnokságban, lemaradva az európai kupaszereplésről, a Luis Enrique helyét a kispadon átvevő Zdenek Zeman pedig úgy érezte, hogy a követkeő idényben ennél még Bojan nélkül is eredményesebbek lehetnek.

Krkic egy Chievo elleni mérkőzésen 2012. januárjában Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Így a csapat végül a spanyol támadó nélkü lett 6., Krkicet kölcsönadták az AC Milannak, amelyikkel bronzérmes lett a Serie A-ban, de ő maga csupán három góllal járult hozzá az eredményhez. A szezon végén valamilyen oknál fogva 13 millió euróért visszavásárolta a Barcelona, vélhetően azért, mert a Roma nem akart élni a 28 milliós végleges vételi opcióval, a Milan pedig pláne nem akarta megtartani. Igazából a Barcának sem kellett, így a 2013-14-es szezont az Ajaxban töltötte, majd 1,2 millió euróért (igen, annyiért) a Premier League-ben szereplő Stoke City vette meg. A következő szezon felét egy térdsérülés miatt kihagyta, majd egyre kevesebb szerepet kapott a PL alsóházában szereplő csapatban, amelyik végül előbb a német Mainznak, majd a spanyol Alavésnek adta kölcsön.

Karrierjét végül a pályájuk végén járó európai sztárok egyik népszerű piacán, az amerikai profi bajnokságban, az MLS-ben szereplő Montreal Impactben kezdte el végleg leépíteni, hogy végül másfél idény után 26 meccsen lőtt egyetlen góllal a japán Vissel Kobe csapatából vonuljon vissza.

Nem látunk Krkic fejébe, hogy ő maga mennyire elégedett a karrierjével, de, ha arra a 14 trófeára, köztük a három spanyol bajnoki címre és a két BL-győzelemre gondol, akkor biztos jobban alszik.

A következő oldalon mutatunk még pár hasonló karriert, lapozzanak!