Vágólapra másolva!
Nemcsak a negyeddöntők, de talán az idei BL-szezon legnagyobb rangadójának ígérkezett a Manchester City és a Bayern München párharca, azonban az angol bajnokcsapat már az első meccsen kiütötte a német rekordbajnokot, melynek kispadján Thomas Tuchel mellett ott volt segítőként Lőw Zsolt is. A másik kedd esti negyeddöntőben az olasz Internazionale nagy meglepetésre kétgólos győzelmet aratott a Benfica otthonában, ezzel Simone Inzaghi csapata hatalmas lépést tett az elődöntőbe jutásért. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a keddi negyeddöntők további érdekességei.

A City kivégezte a Bayernt

A Bayern München a keddi negyeddöntőt megelőzően mindegyik BL-meccsét megnyerte az idei szezonban, azonban a találkozó esélyese így is a Manchester City volt, ugyanis Pep Guardiola csapata a legutóbbi tíz hazait meccsét megnyerte a 2023-as naptári évben. Az angol csapat remekül kezdte a meccset, a Bayern csak nyomozta a labdát, a 27. percben aztán Rodri csodagóljával meg is szerezte a vezetést a City. A második félidő elejét meghajtotta a Bayern, de a 70. percben egy óriási védelmi hiba után Bernardo Silva fejesgóljával növelte az előnyét az angol csapat, majd a 76. percben Erling Haaland állította be a 3-0-s végeredményt. A hajrában a Manchester City több nagy helyzetet is kihagyott, akár nagyobb különbséggel is nyerhetett volna, de Yann Sommer hatalmasakat védett, ezzel megmentette csapatát egy nagyobb különbségű vereségtől.

Bernardo Silva fejelte a Manchester City második gólját Forrás: AFP/Oli Scarff

„Ez most nagyon fájó.

– mondta a találkozó után a Prime Videónak Joshua Kimmich, a Bayern München középpályása.

„Amikor szembe kerülsz velük, akkor jössz rá, hogy milyen jó csapat a Bayern München. Szoros meccs volt hatvan percen keresztül. Sokszor jobbak voltak nálunk, de a 65. perc után megszereztük a második gólt, és ez sokat segített nekünk.

- értékelt a BT Sportnak Pep Guardiola, aki a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a Bayern korábbi edzőjeként tudja, mit jelent pályára lépni az Allianz Arénában, ezért idegenben valami új dologgal kell majd előrukkolnia a csapatának.

„Egyáltalán nem tudom elfogadni ezt az eredményt. A mérkőzés olyan szakaszaiban büntettek meg minket, amikor mi voltunk a jobb csapat.

Egyszerűen brutálisan megbüntettek minket. Nem akarom leszólni az eredményt, de a 70. percig nagyon jó teljesítményt láttam. Szerintem megérdemeltünk volna legalább egy gólt és úgy gondolom, egy vagy két góllal többet kaptunk, mint kellett volna. A játékosainkból hiányzott egy kicsit az önbizalom.

- mondta a meccs után a Prime Videónak Thomas Tuchel, a Bayern edzője.

Thomas Tuchel úgy érzi, csapata többet érdemelt volna Forrás: AFP/Paul Ellis

A Manchester City vitán felül a világ legjobb csapata, a Bajnokok Ligájában azonban még nem tudott a csúcsra jutni, mert az egyenes kieséses szakaszban hiába játszik mindig jobban az ellenfelénél, többnyire nem tudja lezárni a párharcait időben. Bayern ellen viszont most kijött a gyilkos ösztön, amit az első gólt lövő Rodri is kihangsúlyozott.

Nagyon különleges volt számomra, hogy megszereztem az első gólomat a Bajnokok Ligájában. Néha el kell fogadnunk, hogy nem birtokolhatjuk nyolcvan százalékban a labdát, mert ők is jól is futballoznak. Három gólt szereztünk, de akár négyet is lőhettünk volna. Azonban nem gondoljuk, hogy végeztünk. Meg kell próbálnunk megnyerni a meccset Münchenben is" – mondta a BT Sportnak a spanyol válogatott Rodri, aki 194 meccsen 16 gólnál jár a Manchester Cityben, de most először volt eredményes a Bajnokok Ligájában.

Rodri hatalmas gólt lőtt a Bayern ellen Forrás: AFP/Oli Scarff

A mérkőzés legjobbjának a Manchester City védőjét, az angol válogatott John Stonest választották, aki a posztját tekintve középső védő, de ezúttal védekező középpályást játszott Rodri mellett.

Próbálom kifejezni magam a labdás játékban. Az edzőm nem várná el tőlem, ha nem hinné, hogy képes vagyok rá" – mondta a BT Sportnak John Stones.

Tuchel és Lőw már csak veszíthetnek az idei szezonban

Március 24-én hivatalossá vált, amit egy nappal korábban már tényként közöltek a közösségi oldalakon: a Bayern München menesztette Julian Nagelsmann vezetőedzőt. A 35 éves edzőzseni kirúgása azért is volt teljesen váratlan, mert a Bayern München 2021 nyarán 25 millió euróért vásárolta ki a lipcsei szerződéséből, nem mellesleg ötéves szerződést kötöttek vele.

Vajon mit gondolhatott Julian Nagelsmann a City elleni meccset látva? Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

Nagelsmann irányításával a Bayern München minden mérkőzését megnyerte a Bajnokok Ligája idei szezonjában, a nyolcaddöntőben kapott gól nélkül, kettős győzelemmel ejtette ki a Paris Saint-Germaint. Az április 1-én rendezett Borussia Dortmund elleni rangadó előtt a Bayern csak a második helyen állt a Bundesligában, de a Német Kupában még versenyben volt és a Bajnokok Ligájában is jó esélyei voltak.

Nagelsmann kirúgása után azonnal be is jelentették Thomas Tuchel kinevezését, akit követett Münchenbe állandó segédedzője és jó barátja, Lőw Zsolt is.

Tuchel álomszerűen mutatkozott be, hiszen a Bayern remek játékkal 4-2-re megnyerte a Dortmund elleni Der Klassikert, ezt követően aztán jött a rémálomszerű kupakudarc a Freiburg ellen, most pedig a Manchester City elleni kiütéses vereség.

A Bayern München minden bizonnyal bajnok lesz a Bundesligában, de mivel a bajor csapat a legutóbbi tíz szezonban is bajnok volt, ennek túl sok hírértéke nincsen. Annak viszont már annál inkább, hogy a csapat a nemrég kinevezett új edzővel azonnal kiesett a Német Kupából, a Bajnokok Ligájában pedig valóságos csoda kellene a továbbjutásához, mert a világ legjobb csapata ellen kellene fordítania háromgólos hátrányból, aminek az esélye a nulla százalék felé tendál.

Tuchel és Lőw müncheni szerepvállalása nem indult zökkenőmentesen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto/Marcel Engelbrecht

A Bayern München idei szezonja már biztosan kudarc lesz, Thomas Tuchelnek és Lőw Zsoltnak pedig nehéz lesz elfogadtatnia magát, mert az érkezésük előtt a német rekordbajnok minden sorozatban versenyben volt a győzelemért, mostanra azonban csak a bajnokság maradt. De ez az egész káosz közel sem Tuchel és Lőw hibája, hanem azoké a sportvezetőké, akik egy remek szezon közben jó ötletnek gondolták kirúgni a világ egyik legtehetségesebb edzőjét, csak mert a Bayern nem vezette 15 pont előnnyel a bajnokságot.

Hat év után lesz olasz csapat a BL-döntőben?!

A másik keddi negyeddöntőben az olasz Internazionale 2-0-ra nyert a portugál Benfica otthonában. A milánói csapat papíron jobb nevekből áll, azonban Simone Inzgahi egyttese óriási gödörben volt, ugyanis a találkozót megelőzően egy hatmeccses nyeretlenségi sorozatban volt, a Serie A-ban pedig leszorult az ötödik helyre.

A találkozó nem hozott magas színvonalat, az első félidőben alig voltak helyzetek, azonban az 51. percben Nicolò Barella fejesgóljával megszerezte a vezetést az Inter, a hajrában pedig a belga válogatott Romelu Lukaku tizenegyesével bebiztosította győzelmet, így a milánói csapat kedvező helyzetből várhatja a visszavágót.

„A srácok nagyszerű meccset játszottak egy nagyon erős csapat ellen, elképesztő hangulatban. Ugyanakkor tudjuk, hogy ez csak az odavágó volt, mert

– mondta a találkozó után Simone Inzaghi, az Internazionale edzője, aki hangsúlyozta, hogy bízott a jó eredményben, mert csapata az utóbbi hetekben jó meccseket játszott, csak nem tudta gólra váltani a helyzeteit.

Simone Inzaghi (jobbra) a legjobb négy közé vezetheti az Intert Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

„Egy gyors elemzés szerint jobbak voltak nálunk.

Kevés lehetőségükből két gólt lőttek, nekünk ugyanennyi lehetőségünk volt, és nem tudtunk gólt szerezni. Ez a meccs története. Ez a futball része, néha elveszítünk meccseket" – mondta a mérkőzés után Roger Schmidt, a Benfica edzője.

„A Benfica nagyszerű csapat, de tudtam és mondtam, hogy ide kell jönnünk és félelem nélkül kell játszanunk, mert nyerhetünk. És ezt is tettük. De nem gondolhatjuk, hogy már az elődöntőben vagyunk, mert nem vagyunk. Jövő héten még szükségünk van egy olyan nagyszerű meccsre, mint a mai" - mondta a találkozó után André Onana, az Inter kameruni kapusa.

Okosan játszottunk, és voltak lehetőségeink, hogy még több gólt szerezzünk. De a 2-0 egy ilyen erős csapat ellen mindenképpen jó eredmény" – mondta a találkozó után a belga válogatott Romelu Lukaku, aki rengeteg kritikát kapott az idei szezonban, de a BL-ben már öt meccsen négy gólnál jár.

Lukaku az idei szezonban 29 percenként gólt szerez a BL-ben Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Stringer

Az Inter története során először hozott le bekapott gól nélkül sorozatban négy meccset a BL egyenes kieséses szakaszászában.

  • 0-1 Liverpool (idegenben)
  • 1-0 Porto (otthon)
  • 0-0 Porto (idegenben)
  • 0-2 Benfica (idegenben)

Ha az Inter jövő héten túljut a Benficán, akkor biztossá válik, hogy hét év után lesz olasz csapat a BL-döntőben, ugyanis az elődöntőben az Inter a Napoli-AC Milan párharc győztesével találkozna.

Hosszabbítás

Végezetül lássuk a keddi negyeddöntők legérdekesebb statisztikáit:

  • Pep Guardiola a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában lejátszott mérkőzéseinek 55%-át megnyerte (40/73). Azok közül, akiknek több mint 30 meccsük van a kieséses szakaszban (beleértve a döntőket is), ő rendelkezik a legjobb győzelmi mutatóval az összes edző közül, és ő az egyetlen, aki a mérkőzései több mint felét megnyerte.
  • Rodri a hatodik spanyol játékos, aki gólt lőtt a Manchester Cityben a Bajnokok Ligájában. Csak a Chelsea (8) rendelkezik több spanyol gólszerzővel nem spanyol klubként - a Liverpoolnak szintén hat spanyol gólszerzője van.
    Haaland folyamatosan döntögeti a rekordokat Forrás: AFP/Oli Scarff
  • Erling Haaland pályafutása során először nyert mérkőzést a Bayern ellen. Korábban hét mérkőzésen öt lőtt gól és hét vereség volt a mérlege.
  • Haaland az idei szezonban minden sorozatot figyelembe véve már 45 gólt szerzett, ami már a legtöbb gól, amit egy Premier League-játékos egy szezonban szerzett.
  • A Bayern München kaput eltaláló lövés nélkül hozta le az első 45 percet a Manchester City elleni meccsen, ilyen a legutóbbi hét szezonban csak ötször fordult elő a bajor csapattal.
  • Nicolò Barella az első fejesgólját szerezte az Internazionale csapatában. Az olasz válogatott középpályás a 2022/23-as szezonban már hét gólt szerzett, ami egyéni rekord a pályafutása során szerzett gólok számát tekintve.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzések:

Manchester City (angol)-Bayern München (német) 3-0 (1-0)
gólszerzők: Rodri (27.), Silva (70.), Haaland (77.)

Benfica (portugál)-Internazionale (olasz) 0-2 (0-0)
gólszerzők: Barella (51.), Lukaku (82., 11-esből)