Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa Konferencia-liga negyeddöntőjének visszavágó mérkőzésén a Kerkez Milost foglalkoztató AZ Alkmaar 2-0-s hazai sikerét követően tizenegyesekkel nyerte meg a belga Anderlecht elleni negyeddöntős párharcát.

A hatszoros magyar válogatott focistát foglalkoztató holland csapat nehéz helyzetből várhatta az Anderlecht elleni visszavágót, ugyanis múlt héten 2-0-ra kikapott Belgiumban. Az Alkmaar háromgólos győzelemmel hangolt a meccsre, Kerkez pedig szenzációs góllal vette ki a részét a sikerből, az Anderlecht pedig 5-2-re kikapott hétvégén a listavezető Genk otthonában.

A meccs előtt a holland csapat játékosai magabiztosan nyilatkoztak, a találkozót pedig ennek szellemében támadólag kezdték és már a meccs elején kiharcoltak egy tizenegyest Kerkez Milosnak köszönhetően. A magyar válogatott szélső megszerzett egy labdát a tizenhatoson belül, Michael Murillo pedig egy ütemet késve összerúgta a bokáját. A büntetőt a görög Vangelisz Pavlidisz a kapu jobb oldalába lőtte.

Bart Verbruggen, az Anderlecht kapusa próbálta lenyelni a labdát az első bekapott gól után Forrás: Belga via AFP/Virginie Lefour

A folytatásban lendületben maradtak a hollandok, akik a 13. percben újabb gólt lőttek, ezzel pedig gyorsan ledolgozták az első meccsen összeszedett hátrányukat. Egy gyors kontratámadás végén Jens Odgaard kapott egy remek kiugratást, ziccerbe került, de lövés helyett a balján érkező Pavlidiszhez passzolt, a görög csatár pedig közelről az üres kapuba lőtt.

A folytatásban a belga csapat birtokolta többet a labdát, de az Alkmaar sokkal veszélyesebben futballozott, az első félidőben kilencszer próbálkozott kapura lövéssel, míg az Anderlecht egyszer sem. A második félidőben már a holland csapatnál volt többet a labda, a belga együttes pedig továbbra is gyengén futballozott, amit jól szemléltet, hogy először a találkozó 65. percében lőtt kapura.

A 83. percben Kerkez majdnem továbbjuttatta csapatát.

A magyar szélső ezúttal középen érkezett egy balról belőtt labdára, 12 méterről kapásból lőtt, de a labdája a bal oldali keresztlécen csattant.

Kerkez ezúttal is az Alkmaar egyik legjobbja volt Forrás: MTI/EPA/Ed Van De Pol

Az utolsó tíz percben az Alkmaar már egykapuzott, de nem tudta megszerezni a győztes gólt, így jöhetett a kétszer 15 perc hosszabbítás. A ráadásban továbbra is a holland csapat dominált, de nem tudott betalálni,

Pascal Jansen vezetőedző pedig a 101. percben lecserélte Kerkezt, így a 19 éves szélső a kispadról nézte végig a tizenegyespárbajt.

Az Alkmaar kezdte a tizenegyeseket. Az elsőt Jordy Clasie belőtte, majd az Anderlechtből érkezett a belga vb-bronzérmes Jan Vertonghen, akinek a lövését Mathew Ryan védeni tudta. A második körben Szugavara Jukinari is értékesítette a büntetőjét, a belga csapatból pedig Marco Kana talált be. A harmadik körben az alkmaari Tijjani Reijnders sem hibázott, míg a belga csapatból Killian Sardella lövését Ryan védeni tudta, így a negyedik körben Mexx Meerdink a továbbjutásért lőhetett, az AZ Alkmaar játékosa pedig a kapu bal oldalába bombázott, ezzel a holland csapat bejutott a legjobb négy közé.

Kerkez az 59. percben megkapta harmadik sárga lapját a sorozatban, így az elődöntő első felvonásán nem léphet pályára.

A másik kora esti negyeddöntőben a Lech Poznan a 69. percre ledolgozta háromgólos hátrányát a Fiorentina vendégeként, de az olasz csapat a hajrára fel tudott pörögni, és a hátralévő időben két gólt szerezve végül kiharcolta a továbbjutást.

A West Ham United lesz a holland AZ Alkmaar ellenfele a Konferencia-liga elődöntőjében.

Az angol csapat a negyeddöntő első meccsén 1-1-es döntetlent játszott a belga KAA Gent vendégeként, csütörtökön azonban odahaza 4-1-re győzött, így végül magabiztosan jutott tovább.

Konferencia-liga, negyeddöntő, visszavágók:
AZ Alkmaar (holland)-Anderlecht (belga) 2-0 (2-0, 2-0, 2-0) tizenegyesekkel 4–1
gólszerző: Pavlidisz (5., 13. - az elsőt 11-esből)

Fiorentina (olasz)-Lech Poznan (lengyel) 2-3 (0-1)
gólszerzők: Sottil (78.), Castrovilli (92.), illetve Sousa (9.), Velde (64.), Sobiech (69.)
Továbbjutott: a Fiorentina, 6-4-es összesítéssel.

West Ham United (angol)-KAA Gent (belga) 4-1 (1-1)
gólszerzők: Antonio (37., 63.), Lucas Paquetá (55. - tizenegyesből), Rice (58.), illetve Cuypers (26.)
Továbjutott: a West Ham, 5-2-es összesítéssel.

OGC Nice (francia)-FC Basel (svájci) 1-2 (1-2, 1-1, 1-0)
gólszerzők: Laborde (9.), illetve Augustin (86.), Adams (98.)
Továbjutott: a Basel, 4-3-as összesítéssel.

Az elődöntő párosítása:
AZ Alkmaar-West Ham United
Fiorentina-FC Basel

Az elődöntőket május 11-én és 18-án, a finálét június 7-én Prágában rendezik.