Vágólapra másolva!
Hetente, havonta érkeznek hírek újabbnál újabb rekordot felállító fiatal sportolókról, akik szinte még gyerekként mutatkoznak be a felnőttek között. Ansu Fatitól Emma Raducanuig végtelen a sor, és nem is újdonság, szinte már fel sem kapjuk a fejünket, ha megdől, mondjuk, a legfiatalabb BL-góllövő rekordja. Az utóbbi időben viszont szokatlanul sok hír érkezett karrierjüket befejezni képtelen sportolókról, akik nagyszülői korba lépve is a legmagasabb szinten igyekeznek sportolni.

Persze már az sem újdonság, hogy vannak sportolók, akik nemhogy a pályáról mennek nyugdíjba, hanem egyenesen nem is mennek nyugdíjba. Ott van például minden idők egyik legnagyobb jégkorongozója, Gordie Howe, a tenisz nagyasszonya, Billie Jean King, a sprinterlegenda, Marlene Ottey, de magyar példák is vannak szép számmal.

Persze vannak sportágak, ahol nem annyira számít a kor: ahol nincs akkora fizikai igénybevétel, nem a gyorsaság és az erő a legfontosabb (pl. díjlovaglás), ott könnyebb sokáig húzni, de valójában alighanem mindenről a genetika dönt. Hiszen a 200 méteres síkfutásban, vagy a jégkorongban mi dominál, ha nem az erő és a gyorsaság. Élsportról lévén szó, ahol a teljesítőképesség csúcsán rendszerint 30 éves koruk környékén vannak a sportolók (kivéve talán az úszókat és a tornászokat) húzzuk meg a matuzsálemi kor határát önkényesen 40 évnél. Lássuk hát, kik azok, akik hihetetlenül sokáig tudták életben tartani profi sportkarrierjüket.

Oscar Swahn

Az élre mindenképp az olimpiák történetének legidősebb aranyérmese, a svéd sportlövő tartozik, aki 1908-ban kettő, míg négy évvel később egy aranyérmet nyert futó céllövészetben. A derék svéd sportember utóbbi bravúrja alkalmával már jócskán benne volt a korban,

64 éves és 280 napos volt ugyanis, amikor hazai pályán, azaz az 1912-es stockholmi olimpián aranyérmes lett a svéd csapattal a 100 méteres futócéllövészetben.

Swahn úr ezt követően sem tette le a fegyvert, a következő, 1920-as antwerpeni olimpián is ott volt a svéd csapatban, és mások mellett fia, Alfred oldalán lett ezüstérmes ugyanebben a számban, csak nem az egy, hanem a két lövéses verzióban. 72 éves és 281 napos volt a verseny napján, ami a mai napig olimpiai korrekordnak számít.

Az olimpiák további korelnökei valamennyien lovasok: Arthur von Pongrácz 72 éves és 49 napos volt, amikor az 1936-os berlini olimpián negyedik lett az osztrák műlovar csapattal. A magyaros hangzású vezetékneve ellenére Herr Pongrácz lengyel születésű osztrák állampolgár volt, aki korábban az 1924-es és az 1928-as olimpián is nyeregbe szállt. A modernkori játékokon pedig a japán Hokecu Hirosi viszi el a pálmát, aki 2012-ben 71 évesen ült lóra ugyancsak dresszázsban. Érdekesség, hogy a londoni csak a harmadik olimpiája volt az 1964-es és a 2008-as után, mert debütálását követően legközelebb csak 1988-ban tudott kvalifikálni, Szöulban azonban nem állhatott rajthoz, miután lova karanténba került.

Gordie Howe

A 2016-ban elhunyt kanadai hokilegenda olyan nagy játékos volt, hogy a mindenféle listákon a valaha volt legjobb NHL-játékosok között elé sorolt két legenda, azaz Wayne Gretzky és Bobby Orr is őt, a Detroit Red Wings elnyűhetetlen csatárát nevezte meg, mint abszolút elsőt. Howe 1928-ban született a kanadai Saskatchewan tartományban lévő Floralban, és

még csak 15 éves volt, amikor előbb próbajátékra hívta, majd előszerződést kötött vele a New York Rangers.

Ekkor még nem volt kedve elhagyni az otthonát, így a Rangers hoppon maradt, és Howe végül a Red Wingsnél kötött ki, ahol 1946-tól egészen 1971-es visszavonulásáig játszott. Négyszeres Stanley-kupa-győztesként, valamint négyszeres gól- és hatszoros pontkirályként intett búcsút. Azonnal beiktatták a Hírességek Csarnokába, hogy két év múlva már újra jégen legyen az NHL egyik kihívójaként színre lépő World Hockey Associationben szereplő Houston Aeros színeiben, ahol együtt játszott két fiával, Markkal és Martyval.

Az utolsó gól: természetesen sisak nélkül!

Az ott töltött hat szezon alatt kétszer is 100 pont fölé jutott, 46 évesen (1974-ben) pedig MVP-nek választották.

De ez még nem a mese vége: az 1979-80-as szezont ugyanis ismét az NHL-ben töltötte. 52 évesen a Hartford Whalers mind a 80 alapszakasz meccsén jégre lépett, és 41 ponttal (15 gól, 26 gólpassz) segítette a rájátszásba jutni a csapatot!

Majd' négyméter magas és a kéttonnás szobra a detroiti Joe Louis Aréna egyik, róla elnevezett bejáratánál áll, de van szobra Saskatoonban is, valamint a nevét viseli a Detroitot a kanadai Windsorral összekötő, épülőfélben lévő híd is.

Billy Jean King

A tenisz királynője, minden idők egy legnagyobb hatású játékosa, aki nélkül a női tenisz és a női profikat tömörítő WTA sem lenne ugyanaz. King elképesztően hosszú, 22 éves profi karrierjét 1990-ben, 47 éves korában zárta le, igaz, ekkor már évek óta csak párosban lépett pályára kisebb-nagyobb időközönként. Pályája csúcsán jóformán verhetetlen volt, 129 tornagyőzelméből 67-et már az 1968-ban kezdődő ún. Open érában ért el.

Grand Slameken egyéniben (12), párosban (16) és vegyespárosban (11) összesen 39 trófeát nyert,

máig az egyetlen teniszező, aki Wimbledonban megcsinálta a Triple Crownt (1973-ban), azaz egy kiírás során egyéniben, párosban és vegyespárosban is győzni tudott.

A női teniszezők férfiakkal egyenlő jogaiért vívott küzdelem élharcosaként egyik legnagyobb visszhangot kiváltó akciója volt, amikor 1973-ban, azaz pályafutása egyik legjobb évében, megmérkőzött a korábbi világelső, háromszoros GS-győztes, de már 55 éves egykori klasszissal, Bobby Riggsszel, így bizonyítva, hogy a nők képesek felvenni a pályán a harcot a férfiakkal és megérdemlik az egyenlő(bb) feltételeket.

King visszavonulásának van magyar vonatkozása is: karrierje utolsó páros mérkőzésén a floridai Virginia Slimsben Jennifer Capriati oldalán 6:3, 6:2-re kikapott Brenda Schultz-McCarthy és Temesvári Andrea párosától.

Ludmilla Beluszova és Oleg Protopopov

A szovjet műkorcsolyázó páros kémifilmbe illő szökéséről nem is olyan régen írtunk, és most ismét listánkra kívánkozik a nevük. Az 1964-es és az 1968-as téli olimpián aratott győzelmek, valamint négy-négy Európa- és világbajnoki cím után már svájci állampolgárként próbáltak meg kijutni az 1998-as naganói téli játékokra. Beluszova akkor 63, míg Protopopov 68 éves volt, csoda lett volna, ha sikerrel járnak.

A kapusoknál nem számít a kor

Kevesebbet kell futni, mint a mezőnyben, sok mindent lehet pótolni jó reflexekkel, meg persze a kapuban töltött évek rutinjával. A kapusok jóformán minden sportágban, ahol szükség van rájuk a legtovább húzzák, és sokan még 40 fölött is képesek klasszis teljesítményre.

Az 1966-os világbajnok angol fociválogatott kapusa, Gordon Banks 40 éves koráig állt a kapuban, az Everton walesi legendája, Neville Southall, aki 17 évet töltött a liverpooli kékeknél 42 évesen védett utoljára tétmeccsen a Bradford színeiben, de csak két évvel később vonult vissza.

Az ugyancsak világbajnok olasz kapuslegendák közül Dino Zoff 41, míg Ginaluigi Buffon idén nyáron 45 éves korában fejezte be karrierjét.

De nem kell ahhoz világbajnokot keresni, hogy veterán klasszist találjunk a kapuban! Koszta János, a váci bajnokcsapat, valamint a Videoton és a BVSC háromszoros válogatott bajszos legendája a 2016-17-es idényben, azaz 58 évesen még kapott két meccset a Dunavarsány csapatában. Megyei II. osztály, az igaz, de a magyar futball legmaximalistább kapusa ott is a legjobbját nyújtotta, ezt bármiben le merjük fogadni!

A szovjet kapusiskola mindig is ontotta a tehetségeket, legyen szó fociról, jégkorongról, vagy éppen kézilabdáról. Utóbbi sportágban minden mezőnyjátékos rémálma volt a kopasz géniusz, Andrej Lavrov. A krasznodári zseni 26 éves korában is csak a szerencséjének, illetve a szovjet csapat addig első számú kapusának tekintett Igor Csumak sérülésének köszönhetően került be a csapatba a szöuli olimpia előtti felkészülési tornán. Hogy aztán a következő bő másfél évtizedben ki se kerüljön onnan miközben minden létező trófeát megnyert.

Két Eb- és két vb- mellett három olimpiai aranyérme van, és hivatalosan mindegyiket más ország színeiben nyerte: 1988-ban szovjet, 1992-ben a FÁK, míg 2000-ben már orosz válogatottként állhatott a dobogó tetejére. Még 42 évesen a 2004-es athéni olimpián is beletette a maga részét abba, hogy az oroszoké legyen a bronzérem.

De, hogy ne csak a kapusoknak jusson ki a dicséretből, itt van nekünk a magyar kézilabdázás történetének egyik legjobb szélsője, Iváncsik Mihály, aki elmúlt 50, amikor az utolsó labdát bevágta a szélről. Erről így mesélt 2022 januárjában az Origónak.

Már szégyelltem magam, hogy ötven fölött lefutottam a 25 éveseket, és közben 10-12 gólokat lőttem az NB I/B-ben."

És persze ne feledkezzünk meg minden idők egyik legnagyobb magyar asztaliteniszezőjéről, az 1979-ben világbajnok csapat játékosáról, Klampár Tiborról, aki 60 évesen még az NB II-ben, most 70 évesen pedig a Budapest-bajnokság II. osztályában ütötte a labdát.

Friss nyugdíjasok

A múltba tekintés után vegyük észre gyorsan, hogy mostanában sem vagyunk híján veterán klasszisoknak. A 42 évesen irigylésre méltó fizikummal visszavonult Zlatan Ibrahimovic kölyök abban a mezőnyben, ahol a kilencedik olimpiájára készülő üzbég tornász, Okszana Csuszovityina is alig fér fel a dobogóra. Az üzbégek olimpiai bajnoka - aki az 1992-es ötkarikás játékokon ugrásban nyert aranyérmet - közölte, hogy a szeptember 30. és október 8. között a belgiumi Antwerpenben sorra kerülő vb-n nem indul,

mert az időpont ütközik az Ázsiai Játékokkal, amelyet a kínai Hangcsouban tartanak szeptember 23-tól október 8-ig, és, ahol megpróbálja kiharcolni a párizsi kvótát.

Minden idők legeredményesebb jégkorongozója, Jaromír Jágr 51 évesen is csapata (ami valóban az ő tulajdonában van), a cseh élvonalban szereplő Rytiri Kladno rendelkezésére áll.

Jágr a jégen:

Aktuális rekorderünk azonban nem a cseh sztár, hanem a japán focista, Kazujosi Miura. King Kazu valóban elnyűhetetlennek tűnik, hiszen kevesen mondhatják el magukról, hogy 56 évesen még valóban profi csapatban játszanak. 1986 óta jelenlegi klubja, a portugál másodosztályú Oliveirense a 16. csapata.