Vágólapra másolva!
Csillagászati összegért eladni vagy megvásárolni egy játékost a futball világában szinte már megszokott. Természetes, hogy euró milliókban mérik a tudást, a tehetséget és főleg az értéket, előfordul azonban, hogy nemcsak maga az összeg, hanem a megvásárlási árhoz képest évekkel később kialkudott ár mutatja meg, mennyi munkát és energiát fektettek az adott sportolóba. A focitörténelem bombaüzletei között akad olyan is, ahol a vételi ár százszorosáért cserélt klubot egy játékos, ahogy világrekordot jelentő összegeket is találunk.

Listázási szemponttól függ, hogy mi számít nagyobb üzletnek: több tízszeres, akár százszoros áron megválni egy játékostól, vagy súlyos euró milliókat keresni rajta, a klubok perspektívájából azonban mindegy a rangsorolás miértje, ha bőven hoz a konyhára az üzlet.

Aranyérmesek holtversenyben

Az egyik legnagyszabásúbb üzletet a VfB Stuttgart ütötte nyélbe a kétezres évek elején. Egy megfigyelő 2000-ben hívta fel a klub figyelmét az akkor a BATE Boriszovban játszó, mindössze 19 esztendős Alekszandr Hlebére, a svábok pedig nem is gondolkodtak túl sokat. Mondhatni, hogy potom összeget, 150 ezer eurót fizettek a fehérorosz játékosért, aki Stuttgartban az évek alatt a Bundesliga egyik legjobb támadó középpályásává nevelkedett. Az Arsenal lett az a klub, mely méltányolta a fejlődésére szánt munkát és figyelmet, az angolok öt évvel később, 2005-ben a vételi ár százszorosát, vagyis 15 millió eurót fizettek érte a VfB Stuttgartnak.

Alexander Hleb (balra) bombaüzlet volt a Stuttgartnak Forrás: DPA/AFP/Norbert Foersterling

Igaz ugyan, hogy csak két és félszeres áron adott túl a Barcelona 2017-ben Neymar Junioron, a PSG nagyvonalúságát azonban minden bizonnyal nem bánta a katalán klub. Négy évvel korábban, 2013-ban 88 millió euróért érkezett Spanyolországba a brazil játékos a Santostól, ami már önmagában sem számít szerény összegnek, a franciák viszont szemrebbenés nélkül kifizették érte az azóta is rekordnak számító 222 millió eurós árat. Ez azt jelenti, hogy a Barcelona 134 millió eurót nyert Neymar távozásán.

Inflálódó készségek

Mielőtt elhűlnénk az elmúlt másfél-két évtizedben megtapasztalt áremelkedésen a játékosvilágban, fontos tudni, hogy a futballisták is inflálódnak. A Sporttudományok Nemzetközi Központja, a CIES készített tanulmányt arról, hogy a 2010-es évek elejéhez képest mostanra legalább megduplázódott a játékosok értéke. A globális szintű kutatás részletesen kitér arra, hogy hogyan befolyásolja egy-egy sportoló árát a posztja, életkora valamint a vásárló klub földrajzi elhelyezkedése. A 2013-2014-es és a 2022-2023-as szezonok közötti időszak lezárt transzfereit vizsgálták, vagyis csak azokat az átigazolásokat nézték meg, melyekben már a teljes vételárat kifizették. Így összesen 5244 ügylet alapján állapították meg, hogy hogyan alakult a játékosok vételára az elmúlt tíz évben.

A megfigyelt időszakot az árak változása alapján két részre osztották: az első hét évben, vagyis 2013 és 2020 között 13,8 százalékos volt a játékosok értékének inflációja, majd a nemzetgazdaságokat sújtó globális infláció miatt 0,2 százalékos deflációt, vagyis értékcsökkenést tapasztaltak a játékospiacon. Mindez a 2022-2023-as szezonra újra áremelkedéssé változott, ami oda vezetett, hogy a teljes időszakban, a bónuszokkal együtt116 százalékkal emelkedett a futballisták piaci értéke, ami éves szinten átlagosan 9 százalékos emelkedést jelent. Összegekre fordítva: azt a játékost, akiért tíz évvel ezelőtt mindössze egymillió eurót kértek, idén kétmillió-százhatvanezer euróért lehetne eladni.

Drága dobogósok

Mindegy, hogy akkori vagy mostani áron nézzük, a megszerzési árhoz viszonyított eladási összeg minden árfolyamon lenyűgöző Nicolas Anelka esetében. 1997-ben az Arsene Wenger vezette Arsenal mindössze 760 ezer eurót fizetett az akkor még tinédzser támadóért a PSG-nek. Két év kellett csak hozzá, hogy Londonban felsrófolják az árát: 1999-ben a francia a még mindig csak 20 éves játékos 35 millió euróért került a Real Madridhoz, vagyis az Arsenal 46-szoros árért adott túl fiatal szerzeményén.

Több mint tízszeres áron, 122 millió eurós haszonnal cserélt klubot a pályája elején brazil csodagyereknek tartott Philippe Coutinho. A Barcelona szerezte meg 2018-ban a Liverpooltól, 135 millió eurót fizettek érte, ami több mint tízszerese annak a 13 millió eurónak, amit az angolok adtak érte 2013-ban az Internek. Érdekesség, hogy a katalánok a Neymar eladásából befolyt összeget fordították az üzletre, ami aztán végül mégsem lett annyira bomba, mert Coutinho nem tudott beilleszkedni Spanyolországban.

A harmadik legütősebb ügylet a spanyol Sevilla nevéhez fűződik, a klub elképesztő érzékkel szúrja ki az olcsó labdarúgókat, akiket aztán néhány év alatt igazi sztárrá nevelnek. A remek üzleti szemléletnek köszönhető az egyik legnagyobb haszonnal járó eladásuk: Daniel Alves kelt el több mint 34-szeres áron a kétezres évek elején. A fiatal brazilért egymillió eurót fizettek 2002-ben, már akkor látták, hogy érdemes befektetni a 19 éves hátvédbe, aki aztán 2008 nyarán 34,5 millió euróért kerütl az FC Barcelonához.

Ousmane Dembele: olcsón vették, drágán adták Forrás: AFP/Cristina Quicler

Nincs négyszeres a szorzó Ousmane Dembélé esetében, a 3,8-szoros ár mégis 100 millió eurós hasznot jelentett a Borussia Dortmundnak. A németek 35 millió eurót fizettek a francia támadóért annak idején a Rennes-nek, majd 2017-ben a Barcelona látott hatalmas lehetőséget benne, ki is adtak érte 135 millió eurót, játéka helyett azonban folyamatos sérüléseivel hívta fel magára a figyelmet. A Dortmundot ez már nem érdekelte, a 100 milliós haszon, amivel az egykor csodatininek tatott francián túladtak, már annál inkább.

A francia, aki megérte a pénzét

Mindenképpen meg kell említeni Zinédine Zidane-t, akit 1992-ben, bőven pályája elején a francia Bordeaux vásárolt meg a szintén francia Cannes-tól 3,5 millió eurós összegért.

Zidane, aki minden pénzt megért Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Roland Weihrauch

A később a világ egyik legjobbjává váló játékost négy évvel később 77,5 millió euróért került a Juventushoz, vagyis a bordeaux-iak 74 millió eurót kerestek a huszonkétszeres áron elkelt középpályáson.