Vágólapra másolva!
Marco Rossi másodjára csoportelsőként vezette ki az Európa-bajnokságra a tavaly ősz óta veretlen magyar labdarúgó-válogatottat, amely a második kalapba kerül a jövő szombati sorsoláson. Nem csoda, hogy a címvédő létére csak az utolsó, negyedik kalapba sorolt olaszoknál is felfigyeltek a sokáig levegőnek nézett edző magyarországi sikereire.

A Montenegró elleni budapesti futballünnep (3-1) után az 59 éves szakember több interjút is adott szülőhazájában. A Metropol a kapitány legérdekesebb gondolatait idézte fel.

A torinói születésű Rossi és családja otthona a felesége révén már régóta a Nápoly melletti festői dél-olasz kikötőváros, Pozzuoli. A nyár óta a magyar OSC-ben vízilabdázó fiával, Simonéval együtt immár a Napolinak szurkol.

Marco Rossi élete teljesen megváltozott a magyar válogatott élén Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A Serie A címvédője idén botladozik, jelenleg (12 forduló után) már 10 pont a lemaradása az éllovas Internazionale mögött, nemrég régi-új edzőt is neveztek ki az élére visszatérő Walter Mazzarri személyében.

– mondta az esetleges majdani nápolyi vezetőedzői pozícióról Rossi, aki éppen a napokban nyilatkozott arról hazájában, hogy a fél világ figyelmét felkeltő magyarországi sikersorozata ellenére eddig nem hívták dolgozni az olasz élvonalba, és valószínűleg már nem is fogják.

A Honvédnál történt 2012-es kinevezése előtt csak olasz alacsonyabb osztályú csapatoknál megbízott Rossi hajdan focizott többek között az akkori sztárcsapat Sampdoriában, illetve légióskodott a mexikói Club Américánál és a német Eintracht Frankfurtnál is. A legtöbb időt – 1988-tól 1993-ig öt teljes szezont azonban Bresciában húzta le. Egy ottani lapnak most sokat elárult a magyar válogatottal kapcsolatos tervei mellett a távolabbi jövőképéről is.

Marco Rossi szerint két évet öregedett a szerbek elleni meccs alatt Forrás: Mirkó István

Elmondta többek között, hogy nagyon hiányzik neki a napi munka, ami szövetségi kapitányként csak nagyon ritkán adatik meg neki.

– mondta Marco Rossi, aki most 10 mérkőzéssel marad le az Aranycsapat legendás mestere, Sebes Gusztáv mögött a magyar szövetségi kapitányok örök rangsorában.

Más kérdés, hogy négy tavaszi felkészülési meccs után az Eb-n elődöntőig kéne menetelniük Szoboszlai Dominikéknek, hogy Rossi behozza a 69 válogatott meccsel Baróti Lajos (117) mögött második Sebest.

- árulta el Rossi.

vallotta be Rossi, aki 2018 óta dolgozik nemzeti csapatunk élén.

Marco Rossi szerint a vb lenne az igazi álma Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kérdésre, hogy az áhított vb-szereplés után átülne-e inkább egy klubcsapat kispadjára, így válaszolt:

– mondta, azzal indokolva, hogy a mindennapi munka örömével szemben, a válogatottnál csak pár nap felkészülést vezényelhet a meccsek előtt, azaz nincs idő aprólékos munkára, ellenben a feszültség, az reménykényszer és minden más hatványozott a rendelkezésre álló rövid időben.

Rossi emellett lelkesen mesélt arról, hogy a kinevezésekor tapasztalt általános csüggedést mára varázslatos eufória váltotta fel a magyar válogatott körül, amely egy-egy mérkőzésére akár háromszor is megtöltené a 70 ezres Puskás Arénát.

– büszkélkedett népszerűsége megnyilvánulásaival Marco Rossi.