Fájdalmas emlékek, szívszorító szavak: a gyász sokszor erősebb a győzelem öröménél

BOZSIK József
Budapest, 2021. július 24. Bozsik Péter labdarúgó, edző, a magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya, Bozsik Józsefnek, az Aranycsapat olimpiai bajnok játékosának a fia az elvágott nemzeti színű szalag darabját mutatja a Bozsik Aréna nyitóünnepségén és az azt követő, a spanyol Villarreal B labdarúgócsapata elleni avatómérkőzés előtt Budapesten 2021. július 24-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott napra pontosan 70 éve 6:3-ra verte Angliát a londoni a Wembley stadionban. Bozsik József kiemelkedő teljesítményt nyújtott a meccsen, fia, Péter, később bajnok edző lett az NB I-ben, és 2006-ban a válogatott szövetségi kapitánya is lehetett. A Magyar Labdarúgás Napja alkalmából beszélt Bozsik Péter az évszázad mérkőzéséről.

Bozsik Péter: A gyász sokszor erősebb a győzelem öröménél

Az Aranycsapat 1953. november 25-én Hidegkuti Nándor három, Puskás Ferenc két és Bozsik József egy góljával 6:3-ra nyert Londonban Anglia ellen az évszázad mérkőzésén. Gellér Sándor cserekapussal együtt 12 magyar játékos kapott szerepet a mérkőzésen, de közülük már senki sincs életben.

Bozsik Péterben fájdalmas emlékeket idéz fel az angol-magyar 3:6 Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A 101-szeres válogatott jobbfedezet, Bozsik József fia, Péter a nagy diadal idején még nem élt, de a meccset azóta sokszor látta. Bozsik Péter elárulta, édesapja nem sok részletet árult el neki a 6:3-ról.

"Néhanap persze beszéltünk róla, de tényleg nem túl gyakran. Legtöbbször akkor került szóba otthon a 6:3, amikor levetítették valahol a meccsről forgatott filmet. Tizenhat éves voltam, amikor édesapámat elragadta a halál,

ezért bennem nagyon sokáig fájdalmas emléket idézett az évszázad mérkőzésének minden pillanata. A halála óta nekem a 6:3 édesapámat is idézi, többnyire fájón, mert a gyász sokszor erősebb a győzelem öröménél"

- árulta el Bozsika Ripostnak.

Bozsik Péter: Az apa-fia beszélgetésekre már nem kerülhetett sor

A 6:3 évfordulóját, november 25-ét 1993 óta a magyar labdarúgás napjaként tartjuk számon, amit Bozsik József fia méltónak tart az Aranycsapat sikereihez.

Az Arancsapat eredményét nehéz lesz felülmúlni Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Fritz Fischer

"A 6:3 olyan speciális eredménye a magyar labdarúgásnak, s nemcsak a világraszóló győzelem, hanem a válogatott összetétele, szerkezete, szakmai újításai miatt is, hogy megemlékezésre érdemes – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Bozsik Péter. – Nekem személy szerint azért is különleges ez a meccs, mert édesapám kifejezetten jól játszott az angolok ellen."

az élete nehézségeinek" - tette hozzá Bozsik Péter, aki napjaink nagy sztárjáról, Szoboszlai Dominkról is jetett pár szót.

"Nincs könnyű helyzetben Szoboszlai Dominik és senki más sem, hiszen a futball csapatjáték, az egyén eredményessége függ a társak teljesítményétől is. Most összeállt a válogatott, amely jövőre az Európa-bajnokságon akár rég nem látott sikert is arathat.

Az összehasonlításoknak nem sok értelmét látom, az 50'-es évek BMW-jét vagy Mercedesét sem lehet a mostani autókhoz mérni.

Ugyanakkor az Aranycsapat mégiscsak olimpiai bajnok és vb-ezüstérmes volt, nagyon magasan van a léc ahhoz, hogy valaki felérjen a szintjére."