Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia

Ezt jó, ha tudja - kevesebb sört mérnek a legtöbb kocsmában

Vágólapra másolva!
A britek évente több mint 100 fontot (átszámítva mintegy 45.000 forintot) veszíthetnek a csaposok által alkalmazott italtrükk miatt.
Vágólapra másolva!

Egy nemrég napvilágra került hír minden bizonnyal alaposan felbolygatja a vendéglátóipari egységek - köztük főleg a kocsmák - mindennapi működését. A rémisztő pletyka miatt akár jelentősen meg is csappanhat a vendégek száma. Egy aggasztó új kutatás ugyanis rámutatott arra, hogy a britek évente több mint 100 fontot (átszámítva mintegy 45.000 forintot) veszíthetnek a csaposok által alkalmazott italtrükk miatt.

Egy új jelentés szerint az Egyesült Királyság kocsmáiban csapolt sör és bor több mint kétharmadát nem mérik ki precízen, tehát csalnak. A bosszantó felfedezésre azután került sor, hogy a hatóság ellenőrzéseket végzett a kocsmákban, és 137 próbavásárlásból 96-ban problémát észleltek. 

A kép csak illusztráció
Fotó: unsplash

A megfigyelés során arra a következtetésre jutottak, hogy a sör esetében fordult elő a leggyakrabban - mintegy 86 százalékban -, hogy kevesebbet töltöttek ki, mint amennyit a vevő kért. A boroknál viszont csak a leadott rendelések 46 százaléka esetében történt ilyen megtévesztés. 

A CTSI a siralmas eredményt látván felszólította a brit kocsmákat, hogy a korsó sör vagy pohár bor rendelésekor biztosítsák, hogy a vásárlók pontosan azt kapják, amiért fizetnek.

"Felszólítjuk a vendéglátó-ipari ágazatot, hogy minden egyes leadott rendeléskor biztosítsák, hogy a vásárlók a pénzükért cserébe megfelelő minőségű és mennyiségű italt kapjanak, azáltal, hogy gondoskodnak arról, hogy a kocsmákban és a bárokban helyesen mérjék ki a felszolgált italokat, és további kutatásokat végezzenek ezen a területen" - tette közzé a szigorú utasítást John Herriman, a CTSI vezérigazgatója.

Jess Phillips munkáspárti képviselő, aki egyben a CTSI alelnöke is, a fentieket azzal egészítette ki, hogy az italokkal való trükközés megszüntetésének kampánya kiemelten fontos a megélhetési költségek emelkedése közepette.

A felmérés során pontos adatok is kiderültek a csaposok trükközése vonatkozásban. Eszerint  a sörök esetében 4 százalékos, azaz hetente körülbelül 1.70 fontnyi volt a csalás mértéke, ami éves szinten mintegy 88,40 fontra rúg. A borkedvelők ennél is több pénzt veszítenek, őket ugyanis 5 százalékkal, tehát hetente körülbelül 2,20 fonttal, évente pedig mintegy 114,40 fonttal rövidítették meg. 

Forrás: Ladbible

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről