Orbán Balázs a kínai elnök látogatásáról: A magyar konnektivitásstratégia működik!

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök politikai igazgatója Facebook-bejegyzésében azt írja, hogy a magyar kormány külpolitikai sikereként a héten történelmi jelentőségű találkozóra került sor: 20 év után először! Orbán Balázs szerint a magyar—kínai csúcs konkrét eredményeket hozott a már 75 éve kölcsönös tiszteleten és barátságon alapuló kapcsolatok terén.
Vágólapra másolva!

10 tényt sorol fel Orbán Balázs, amely ezt alátámasztja.

1. Magyarország mostantól még kivételesebb jelentőséggel bír Kína számára: a magyar —kínai együttműködés szintet lépett, „minden időjárásra kiterjedő” tartós átfogó stratégiai partnerséggé vált. A találkozó során a felek 18 stratégiai fontosságú megállapodást kötöttek.

2. Kétoldalú kapcsolataink történelmünk során most a legjobbak, nemcsak politikai, de gazdasági téren is. A magyar—kínai kereskedelem volumene az utolsó kínai államfői látogatás óta a négyszeresére növekedett.

3. Közösen fejlesztjük tovább a magyar infrastruktúrát: megkezdődik a Budapestet elkerülő vasúti gyűrű, valamint a repteret Budapest belvárosával összekapcsoló gyorsvasúti összeköttetés építésének előkészítése.

4. Magyarország és Szerbia között megkezdődik Európa legmodernebb, legbiztonságosabb és leggyorsabb átengedést biztosító határátkelőhelyének a megépítése.

5. A magyar gazdaság növekedéséhez a legkiválóbb technológiákra van szükségünk, ebben kiemelten számítunk Kínára. Folytatjuk az együttműködést számos innovatív technológiai területen: megkezdjük az elektromos autók töltőhálózatának fejlesztését; és megszületett a közös laboratóriumok létrehozására vonatkozó egyetértési megállapodás is.

6. Kínai segítséggel növeljük a magyar energiabiztonságot: szerb és kínai partnerekkel megvizsgáljuk, hogyan lehetne a leggyorsabban kőolajvezetéket építeni Magyarország és Szerbia között.

7. A villamosenergia-előállítás legolcsóbb, legbiztonságosabb és leghatékonyabb módjának érdekében együttműködünk a nukleáris ipar területén.

8. Az agrárium területén is növeljük az együttműködésünket: bővül és könnyebbé válik a Magyarországról Kínába irányuló mezőgazdasági export.

9. Ápoljuk és tovább erősítjük a kulturális kapcsolatainkat: Budapesten Kínai Kulturális Központ nyílik.

10. Segítjük, hogy a nagy földrajzi távolság ellenére minél könnyebben eljuthassunk egymás országába. A kínai fél 2025 végéig meghosszabbította a vízummentességet. Míg 20 éve csak egyetlen légi járat volt a két ország között, ma már hét kínai nagyvárosba utazhatunk közvetlenül Budapestről.

Úgy tűnik, a magyar konnektivitásstratégia működik!

- szögezte le a politikai igazgató.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK