Vágólapra másolva!
A Videoton hivatalos közleménye szerint Mezey György helyett a következő három évben a portugál Paulo Sousa irányítja a labdarúgócsapat szakmai munkáját. A székesfehérváriakkal bajnoki aranyérmet nyert Mezey vasárnap délben tudta meg, hogy nem hosszabbítanak vele, amire úgy reagált: a döntést tudomásul veszi, de sajnálja, hogy nem tudta megvalósítani további terveit.

Mezey György ugyan bajnoki aranyéremhez segítette a Videoton labdarúgócsapatát, de nem folytatja a szakmai munkát a klub élén. A Videoton közleménye szerint a vezetőség szerződést kötött Paulo Sousával, az egykori világhírű portugál labdarúgóval, aki három évig vezetheti a szakmai munkát.

Mezey büszke az elvégzett munkára

A klub honlapján Mezey elárulta, vasárnap délben tudta meg, hogy nem hosszabbít vele szerződést a klub. "Garancsi István tulajdonossal ma délben találkoztam, ekkor közölte döntését, miszerint lejáró szerződésemet nem hosszabbítja meg. Tudomásul vettem" - mondta.

"Büszke vagyok arra a munkára, amelyet három és fél év alatt a klubnál végeztem. Minden feladatot, amelyet rám bíztak, teljesítettem, köszönöm mindenkinek, aki ebben segített. Sajnálom, hogy nem tudtam megvalósítani a további terveimet, azaz nem tudtam a Videotonnal nemzetközi sikereket elérni, pedig készültem: megvan a napra lebontott, pontos felkészülési tervem, illetve az újonnan igazolni kívánt hazai és külföldi játékosok névsora."

"Ezúton kívánok további sikereket játékosaimnak, a klub vezetőinek, minden dolgozójának, a városnak, valamint azt utódomnak. Még nem köszönök el, hiszen hátra van még a Magyar Kupa döntője, illetve az utolsó bajnoki mérkőzés, amelyeken teljes tudásommal kívánom szolgálni a csapatot" - fogalmazott a szakvezető.

Kovács Ferenc: Sousáról jók a benyomásaim

Ezen a héten Kovács Ferenc, a Videoton tiszteletbeli elnöke elmondta, találkozott Sousával, és jó benyomásokat szerzett a trénerről, akinek a lehetséges érkezéséről múlt héten az [origo] is beszámolt. "Felkértek, tárgyaljak néhány szakemberrel. Beszéltem Pintér Attilával, Burcsa Győzővel, egy német edzővel és Paulo Sousával is. Mindegyiküket kikérdeztem szakmailag, referáltam róluk. Sousáról jók a benyomásaim, kétszer két órát tárgyaltam vele, elmeséltem neki az itteni viszonyokat" - nyilatkozta Kovács Ferenc, aki az 1985-ben UEFA-döntőig menetelő Videotonnak volt az edzője.

A csapatkapitány, Farkas Balázs egy hete úgy nyilatkozott az [origo]-nak, a játékosok közül senki nem tud edzőváltásról: "Csak annyit tudunk, hogy lejár Mezey György szerződése, semmi mást. Én a csapat nevében annyit mondhatok, hogy óriási lenne a megdöbbenés, ha nem ő folytatná a csapat felkészítését, a csapat értetlenül állna a leváltása előtt, de a profi világban minden előfordulhat. Én azonban már semmin sem lepődöm meg" - mondta a játékos, majd amikor arról kérdeztük, hogy más edzővel is ilyen eredményes lenne-e a Videoton, így felelt: "Ha nem Mezey György lenne az edző, akkor a csapat az első hatban sem lenne. Jelenleg nem is tudok elképzelni másfajta folytatást."

Az 1970. augusztus 30-án született Paulo Sousa játékosként megfordult a Benfica (1986-1993), a Sporting (1993-1994), a Juventus (1994-1996), a Dortmund (1996-1997), az Inter (1998-1999), a Parma (2000), a Panathinaikosz (2000-2001) és az Espanyol (2002) csapatában. Legnagyobb sikereként junior világbajnoki címet nyert, volt portugál bajnok (1991), portugál kupagyőztes (1993), olasz bajnok és kupagyőztes (1995), illetve Bajnokok Ligája-győztes (1996, 1997). A portugál válogatottban 51 mérkőzésen szerepelt.

Buzsáky: Én nagyon szerettem mint edzőt

Edzőként 2008 és 2010 között dolgozott Buzsáky Ákos csapatánál, a Queens Park Rangersnél, majd a Swansea City, illetve a Leicester City együtteseinél. Amikor Buzsáky Ákost május elején arról kérdeztük, milyen edzőnek tartja Sousát, a magyar középpályás azt mondta: "Fantasztikus edző, akinek a futballkarrierje önmagáért beszél. Nagyon taktikus, nagyon megfontolt, a játékos, a támadó futballt preferálja. Ha tényleg ő lesz a Videoton edzője, az nagyon jót tenne a magyar klubfutballnak" - mondta a QPR-ral a Premier League-be idén feljutott középpályás, aki szerint a londoni csapatnál 2008-2009 között dolgozó Sousa nem ért el rossz eredményeket a csapattal, "de eléggé nagy volt a nyomás rajta, és nem kapott elég időt".

A walesi Swansea csapatával Sousa "jól szerepelt, jó eredményeket ért el az első szezonjában", majd a Leicesternél már "nem úgy alakultak a dolgai, ahogyan szerette volna". Buzsáky szerint ettől függetlenül a Leicesternél is látszott, hogy jó munkát végzett, mert az utána érkező Sven Göran-Erikssonnal már jól ment a csapatnak, és a sikerekben Buzsáky véleménye szerint Sousa keze is benne volt még. "Én nagyon szerettem mint edzőt" - mondta.

A negyvenéves Sousa júniusban veszi át a Videoton irányítását.