Vágólapra másolva!
A mostani tulajdonos apját vádolja érintettséggel Tolnai Sándor, az Újpest FC megtámadott volt tulajdonosa. Állítja, hogy Roderick Duchatelet-t nem érhette meglepetés az adásvétel után, azt pedig nevetségesnek nevezi, hogy az Újpestből gazdagodott volna meg.

Az Újpest jelenlegi belga tulajdonosának, Roderick Duchatelet-nek az apja, Roland Duchatelet már 2006 és 2011 között is résztulajdonosa volt az Újpest FC-nek - ez a fő állítása annak a közleménynek, amelyet Tolnai Sándor, a klub volt tulajdonosa juttatott el hétfőn az Origónak.

Tolnai Sándor szerint Roland Duchatelet a Costerlau Kft.-n keresztül birtokolta az Újpest 49,85 százalékát. Az Opten cégadatbázisában ennek nincs nyoma, a kft tulajdonosaként Eduard Leonardus De Coster és Franciscus Vital Louisa Laureyssen szerepel. Hogy az említett időszakban a Duchatelet család valamely tagja érintett volt-e, annak azért van jelentősége, mert Roderick Duchatelet számos törvénytelenséggel vádolja az előző tulajdonosi kört.

Tolnai arra a pénteki sajtótájékoztatóra reagált, amelyet Roderick Duchatelet tartott pénteken a megszűnés határán lévő klub helyzetéről, annak okairól, illetve Tolnai és a hozzá kapcsolódó cégek ebben játszott szerepéről. Az ott bemutatott dokumentumok tartalmáról részletesen itt olvashat.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy Roderick Duchatelet, noha most arról beszél, hogy meglepetések érték, 2011-es tulajdonszerzésekor még azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy megismerte a klub helyzetét. Idéz egy e-mailt is, melyben Duchatelet a klub fennálló tartozásai 70 százalékának az elengedését kezdeményezi.

Tolnai azt az állítást, hogy az előző tulajdonosi kör offshore cégeken keresztül pénzt vett ki az Újpest FC-ből, teljességgel abszurdnak nevezi, arra hivatkozva, hogy a magyar labdarúgás viszonyai között erre egyszerűen nincs mód. "Azon kijelentése pedig, hogy én az Újpest FC-n meggazdagodtam, teljesen komolytalan" - írja.

Azokra a vádakra, melyek szerint Tolnai Sándor a bíróság által jogerősen megítélt tartozásokat nem fizet ki a jelenlegi tulajdonosnak, és fiktív teljesítések alapján követel hatalmas összegeket, Tolnai közleménye nem reagált. Ugyancsak nem tért ki a NAV adóvizsgálatának azon megállapításaira, amelyek szerint az Újpest körüli offshore-cégháló egymás közt színlelt szerződéseket kötött és ellenőrizhetetlen pénzmozgásokka operált.