Szerbia
ÉLŐ
Anglia

Az atombombák használatáról tárgyalt Putyin, megpecsételődhet Európa sorsa

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Fehéroroszországba érkezett, hogy Alekszandr Lukasenkóval tárgyaljon.
Vágólapra másolva!

Minszk olyan hadgyakorlatokon vesz részt, amelyek célja, hogy szimulálják a harctereken való használatra szánt kisebb nukleáris robbanófejek bevetését – számolt be az Euractiv. Vlagyimir Putyin csütörtök este azt mondta, a moszkvai kabinetülésen megvitatta az együttműködés kérdéseit Fehéroroszországgal:

Ma és holnap mindezt megvitatjuk, beleértve a biztonsági kérdéseket is, amelyeknek jelentős figyelmet szenteltünk” – idézték az orosz hírügynökségek Putyint. „Van miről beszélnünk

 – tette hozzá. A taktikai fegyverekkel végrehajtott gyakorlatok második szakaszának megvitatása is napirenden volt. A hírügynökségek szerint a két elnök csütörtökön késő este informális megbeszélést folytatott. Az orosz Védelmi Minisztérium szerint az orosz erők megkezdték a taktikai nukleáris fegyverek bevetésére való felkészülést szimuláló gyakorlatok első szakaszát.

Vlagyimir Putyin és Alekszandr Lukasenko.

Válasz az európai retorikára

Moszkva összekapcsolta a gyakorlatokat nyugati tisztségviselők – köztük Emmanuel Macron francia elnök – szerintük „militáns kijelentéseivel”. Az Euractiv riporterének nyilatkozó elemzők szerint a gyakorlatokat 

Putyin figyelmeztető jelzésnek szánja, hogy elrettentse a Nyugatot attól, hogy aktívabban vegyen részt az ukrajnai háborúban.

A nyugati országok fegyvereket és hírszerzési információkat biztosítottak Kijevnek, de tartózkodtak attól, hogy csapatokat küldjenek. Fehéroroszország logisztikai támogatást nyújtott Oroszországnak az Ukrajnával folytatott konfliktus során, és az orosz erők 2022 februárjában, a Kijev elleni első offenzíva során fehérorosz területről hatoltak be Ukrajnába. Bár Lukasenko Putyin közeli szövetségese, de csapatokat nem küldött - írja a Mandiner.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről