Fellobbant a téli olimpia lángja

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A legközelebbi nyári olimpia ugyan csak 998 nap múlva kezdődik, annyi azonban már most megállapítható, hogy Magyarország jó úton jár, hiszen a 2001-es eredmények alapján a nemzetek rangsorában a 12. helyet foglalja el, ráadásul két birkózó-, valamint a nőikézilabda-világbajnokság még hátravan.

Ez az összegzés azon a sajtótájékoztatón hangzott el, amelyet a 2004-es athéni olimpiára történő felkészülésről és a február 8-án kezdődő Salt Lake City-i téli játékok közvetlen előkészületeiről tartott hétfőn a MOB. A havas-jeges olimpián öt sportágban (sífutás, biatlon, rövid- és hosszúpályás gyorskorcsolya, valamint műkorcsolya) már biztos a magyar részvétel, míg női és férfi bobban, alpesi síben és hódeszkában van még esély kvótaszerzésre. Aján Tamás, a MOB főtitkára mértéktartásra intett, jelezve: látványos eredményekre senki ne számítson.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik magyar tagjaként Aján szólt a szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadásokat követően kialakult helyzetről is: "Az amerikai kormány mindenre garanciát adott: 270 millió dollárt költenek a biztonsági előkészületekre, 7000 rendőr - köztük három magyar tiszt - és több speciális egység teljesít majd szolgálatot az esemény alatt." A sportdiplomata, mint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke, a doppingellenes harcról is véleményt mondott: "Égető gondot okoz, hogy mostanában sokan táplálékkiegészítők miatt akadnak fenn a vizsgálatokon. Sajnos a gyártók, amelyek tavaly egymilliárd dolláros haszonnal értékesítették termékeiket, nem tüntetik fel pontosan termékeiken az összetevőket."

Saját sportágából vett adatot említett Aján Tamás: 2001-ben 1160 ellenőrzésből huszonhat hozott pozitív eredményt, és tizenhat esetben táplálékkiegészítő révén került tiltott szer a gyanútlan sportolók szervezetébe. A Magyar Olimpiai Bizottság a jövőben a keretorvosok segítségével csak olyan készítményt ajánl a sportolóknak, amelyet már bevizsgáltak.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy MOB megállapodást kötött a Sportfólio Kht.-vel, melynek értelmében a cég kezelésében lévő, állami tulajdonú létesítményeket az élversenyzők, illetve az olimpiai sportágak szövetségei kedvezményes áron használhatják.

A téli olimpiához kapcsolódó hír, hogy a görögországi Olümpiában hétfőn meggyújtották a jövő évi Salt Lake City-i téli játékok, az új évezred első olimpiájának lángját. A műveletet a felhős égbolt miatt nem a hagyományos módon, a Nap sugarainak összegyűjtésével hajtották végre, hanem egy már péntek óta égő fáklyát használtak fel hozzá. A lángot 645 kilométeres váltófutásban viszik Athénba, ahol az 1896-os, első újkori seregszemle helyszínén, a régi Olimpiai Stadionban adják át az amerikai szervezőknek december 3-án.

Az ötkarikás eseményre február 8. és 24. között kerül sor.

Ajánlat:

Salt Lake City 2002