Társoldalunk:

A sportolók ruhája befolyásolhatja a bírók ítélkezését

2008.08.11. 17:35

A vörös nem egyszerűen szerencsés szín az olimpián a kínai sportolók számára. Egy tanulmány szerint a piros színű mezek a versenysportokban befolyásolják a bírók azonnali döntéshozó képességét, sőt pontozásukat is előítéletessé teszik.

A vörös színről úgy vélik a kínaiak, hogy szerencsét hoz, ezért a legkülönfélébb módon és helyen alkalmazzák. Német kutatók eredménye most igazolni látszik a szín különlegességét, legalábbis a versenysportokban. Norbert Hagemann pszichológus, a Münsteri Egyetem kutatója munkatársaival megállapította, hogy a piros mezbe öltözött tékvandó versenyzőknek a bírók hajlamosak voltak több pontot adni, mint kékbe bújt ellenfeleiknek.

A tanulmány, mely a Psychological Science című szakfolyóirat augusztusi számában jelent meg, negyvenkét bíró döntéseit elemzi, akik kék és vörös öltözékben küzdő sportolókat figyeltek videófelvételről. A két klipsorozat megegyező volt, leszámítva, hogy a ruhák színeit megfordították a második sorozatban: aki az elsőben vörös öltözetben volt, az a másodikra digitálisan kéket kapott, és fordítva. A bírákat minden videó megtekintése után pontozásra kérték fel. A vörösmezes versenyzők átlagosan 13 százalékkal több pontot kaptak, és ez a tendencia még növekedett, miután a kékben versengő sportolókat digitálisan vörösruhássá alakították.

A versenybírók döntésének efféle befolyásolása különösen fontos lehet olyan mérkőzéseknél, ahol kiegyensúlyozott a küzdelem és hajszálon múlik a győzelem - vélik a német pszichológusok. "Bár további kutatás szükséges, beleértve a többi szín hatásának vizsgálatát is, eredményünk azt mutatja, érdemes változtatni a szabályokon" - közölték a kutatók.

Pár évvel ezelőtti tanulmányukban brit kutatók már jelezték, hogy előnyt jelenthet viselőjének a piros mez a sportban. Az összefüggést több sportág megfigyelésére alapozták. A 2004-es labdarúgó Európa-bajnokságon minden csapat változó színekben játszott, ám ha piros mez volt rajta, akkor több gólt rúgott és többször nyert, mint más színű mezben.

A kutatók küzdősportokat is vizsgáltak - egyebek közt ökölvívást, birkózást - és a kiválasztott 21 menetből 16-ot a piros vagy vörös mez viselői nyertek. Még szélesebb mintát tanulmányozva kisebbnek mutatkozott az eltérés, de ekkor is 55 százalékos volt a győzelmi arány a vörös javára. A brit kutatók a színelőnyt azzal magyarázták, hogy a vörös tudat alatt agresszióhoz, férfidominanciához társul, ami kissé elbátortalaníthatja az ellenfelet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK