Lajunen északi összetettben, Strobl lesiklásban győzött

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Óriási meglepetést hozott a síugrók premierje: középsáncon a svájci Simon Amman győzött a két nagy esélyes, a német Sven Hannawald és a lengyel Adam Malysz előtt. A 21 éves győztes pályafutása során egyetlen Világ Kupa-viadalon sem diadalmaskodott, decemberben két-két alkalommal volt második és harmadik. Néhány héttel az ötkarikás játékok előtt fej- és gerincsérüléseket szenvedett edzésen, nem is indult a Négysáncversenyen.

Az alpesi sízők első számában, a férfi lesiklásban - igazolva az előzetes esélylatolgatásokat - osztrák győzelem született: Fritz Strobl, a tavalyi, St. Anton-i világbajnokság hatodik helyezettje hiba nélkül jött le a pályán és viszonylag jelentős különbséggel végzett az élen. A 29 éves rendőr a négy éve Naganóban szintén ezüstérmes norvég Lasse Kjust és honfitársát, a verseny előtt elsőszámú favoritnak számító Stephan Eberhartert előzte meg.

Samppa Lajunen az első finn 1948 óta, aki egyéniben aranyérmet tudott szerezni a téli olimpia északi összetett számában. A 23 éves versenyző a Vieraileva Tahti nevezetű rock együttes tagja, s a finn könnyűzenei életben betöltött szerepét megpróbálja külsejével is nyomatékosítani: kékes árnyalatúra festett szőke haja nagy feltűnést keltett Salt Lake Cityben. "Felejtsék el, hogy zenész vagyok, hiszen éppen most nyertem egy olimpiai aranyérmet" - mondta boldogan a verseny utáni sajtótájékoztatón, miután több kérdés is elhangzott a hobbijával kapcsolatban. "Bár az biztos, hogy tavasszal egy kicsit több időm lesz majd a zenével foglalkozni." Lajunen hozzátette: örül annak, hogy sikerének köszönhetően felszabadultabban állhat majd rajthoz a sprint- és a csapatversenyben.

A spanyol király nem tudott gratulálni Mühleggnek

János Károly spanyol király telefonon szeretett volna gratulálni Johann Mühleggnek, a férfi 30 km-es szabadstílusú sífutás olimpiai aranyérmesének, de a versenyző a hívás alatt éppen a doppingszobában tartózkodott. "Nagyon jól esett az uralkodó gesztusa. Remélem, amikor hazamegyek, lesz ideje fogadni. Ígérem, addigra még jobban megtanulom a nyelvet" - mondta a 32 éves, német születésű síelő, aki 1999 óta szerepel spanyol színekben.

Dopping: eddig minden rendben

Eddig 800 mintavétel történt a téli olimpián, és még egyetlen doppingteszt sem hozott pozitív eredmény. Vasárnap huszonegy sportolót a viadalok előtt ellenőriztek, ezeknek a vizsgálatoknak az eredménye legkésőbb két nap alatt készül el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által akkreditált Salt Lake City-i
laboratóriumban.

Új világcsúcs gyorskorcsolyában, női 3000 méteren

A német Claudia Pechstein 3:57.70 perces világcsúccsal nyerte a női gyorskorcsolyázók 3000 méteres számát Salt Lake Cityben. Az immár háromszoros olimpiai bajnok saját, Calgaryban 2001. március 2-én felállított 3:59.26 perces rekordját adta át a múltnak. Az ezüstérmes holland Renate Groenewold, valamint a harmadik helyen záró kanadai Cindy Klassen is a régi csúcson belül ért célba. Meglepetés, hogy a német Anni Friesinger, aki a Világkupában óriási fölénnyel vezet, csak a negyedik lett.

Végeredmény:
Claudia Pechstein (Németország) 3:57.70 perc (világcsúcs, régi: Pechstein, 3:59.26 p, Calgary, 2001.03.02)
2. Renate Groenewold (Hollandia) 3:58.94
3. Cindy Klassen (Kanada) 3:58.97
4. Anni Friesinger (Németország) 3:59.39
5. Tonny De Jong (Hollandia) 4:00.49
6. Tabata Maki (Japán) 4:03.63
... 9. Hunyadi Emese (Ausztria) 4:06.55

Ajánlat:

Olimpia az F-16-osok árnyékában

Korábban:

Négy arany az olimpia első napján