Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Fotó: EPA
Björndalen a 12,5 km-es egyéni üldözéses versenyt is megnyerte

Ole Einar Björndalen 1974. január 27-én született Drammenben. A 179 cm magas, 66 kg testsúlyú sportoló húszéves újoncként már tagja volt a lillehammeri játékok norvég válogatottjának, de igazi sikertörténete ezt követően kezdődött. 1995-ben már összetett Világkupa-negyedik lett, 1997 óta pedig nem végzett a másodiknál rosszabb helyen. Edzési filozófiája is furcsa: "Más atlétáktól kell tanulni, ezért minél többet kell együtt edzeni velük." Ennek megfelelően már évek óta rendszeres partnere annak a két sztárnak, akit most éppen a dobogón utasított maga mögé: a német Ricco Gross és a francia Raphael Poiree két éve edzőpartnere. Hihetetlen, de még egy porszívóügynöktől is sokat tanult: Oyvind Hammer gyakorlatilag a lelki mentora lett, példát adva abból, hogyan kell a semmiből gazdag üzletemberré válni. Miután Björndalen négyezer euróért (960 ezer forint) vett tőle porszívót, valószínűsíthető, számára mindent megér a kapcsolat. A sportolónak egyébként saját pszichiátere és lövőedzője van. A mostani három aranyérme révén immáron négyszeres bajnoknak mondhatja magát (Naganóban sprinttávon is a dobogó tetejére állhatott, míg váltóban ezüstöt nyert), begyűjtött hat világbajnoki címet, minden olimpiai számban.

Björndalen, mint elmondta, az olimpia előtt egyáltalán nem számított arra, hogy ilyen sikeres lesz. "Annyi versenyző van, aki képes győzni. Korábban időnként jól lőttem, máskor pedig nem. Nagyon nehéz megmagyarázni, hogy miért ilyen változó a teljesítményem. A Világkupa-versenyeken néha túlságosan gyorsan akarok lőni, de ha nincs hozzá elég önbizalmam, biztosan nem sikerül a sorozat. Most szerencsére, volt elég időm, nem kellett kapkodnom."

Végeredmény:
1. Ole Einar Björndalen (norvég) 32:42.6
2. Raphael Poiree (francia) +43.0
3. Ricco Gross (német) +56.0
4. Ludwig Gredler (osztrák) +1:00.9
5. Pavel Rosztovcev (orosz) +1:08.5
6. Wofgang Rottmann (osztrák) +1:10.5

Aamodt második elsősége

Második aranyérmét szerezte a szintén norvég Kjetil Andre Aamodt is, aki a kombinációban szerzett elsőségét megismételve szuper-óriásműlesiklásban is nyerni tudott. A második helyen az osztrák Stephan Eberharter, a harmadikon Andreas Schifferer ért célba. A versenybíróság utólag két síelőt kizárt, így Vincze Péter a 34. helyen végzett az olimpia szuper-óriásműlesikló számában. A magyar versenyző már azzal kisebb bravúrt hajtott végre, hogy lejött az igen nehéz vonalvezetésű, jeges pályán, hiszen ugyanez szabályosan huszonkét társának nem sikerült. A viadalon meglepően kevesen indultak el, valószínűleg azért, mert a hivatalos edzés során sokan megijedtek, és nem vállalták a szereplést.

Vincze rosszul kezdett, mindjárt az elején kihagyott egy kaput, ezért néhány métert vissza kellett mennie. Ezt követően azonban már jól síelt: "Sajnálom, hogy javítanom kellett, annak viszont örülök, hogy ezzel együtt sikerült lejönnöm" - értékelte teljesítményét.

A hétszeres olimpiai érmes, Salt Lake Cityben szombaton már második aranyát szerző norvég Kjetil-Andre Aamodt úgy véli, hogy a szuperóriás-műlesiklásban elért elsősége csak ráadás. "Számomra az összetettbeli siker volt igazán fontos. Ez önbizalmat adott, így másodszorra is nyertem. Ma tíz évvel ezelőtti győzelmemet sikerült megismételnem, s ez olyan, mint egy álom. Igazán nem számítottam rá, persze igaz, hogy sokat tettem érte." Aamodt szuper-óriásműlesiklásban 1992-ben és most nyert, 1994-ben pedig harmadikként zárt, óriásműlesiklásban 1992-ben bronzérmes volt, összetettben Salt Lake Cityben bajnok lett, 1994-ben a második helyen végzett, míg lesiklásban 1994-ben ugyancsak ezüstérmet vehetett át olimpián.

A végeredmény:
1. Kjetil Andre Aamodt (norvég) 1:21.58
2. Stephan Eberharter (osztrák) +0.10
3. Andreas Schifferer (osztrák) +0.25
4. Fritz Strobl (osztrák) +0.34
5. Bjarne Solbakken (norvég) +0.52
6. Didier Defago (svájci) +0.69
...36. Vincze Péter (Magyarország) +28.82

Orosz győzelem női sílövészetben

A nyolcadikként induló, a lövészet során viszont csak egyszer hibázó orosz Olga Pileva nyerte a sílövők 10 km-es, üldözéses versenyét az élről rajtoló német Kati Wilhelm, valamint a bolgár Irina Nikulcsina előtt. A 7.5 km-en győztes német már az első sorozatban háromszor rontott, ezért 450 m-t kellett megtennie a "büntetőpályán". Tőle a nagy esélyes svéd Magdalena Forsberg vette át a vezetést, őt a norvég Liv Grete Poirée-Skjelbreid és a német Uschi Disl követte. A második lövészet után is a svéd volt az első, Wilhelm és Nikulcsina előtt.

A harmadik próba után Forsberg, Poirée-Skjelbreid és a bolgár volt a legjobb három, de a záró ötös lövéssorozat nagy változásokat hozott. A legjobbak egyformán kettőt hibáztak (plusz 300 m), így Wilhelm és Pileva került az élre. Az orosz hamarosan megelőzte a sprintszám győztesét, míg a fáradt svéd végül csak hatodik lett.

Sílövészet, nők, üldözéses verseny (10 km)
1. Olga Pileva (Oroszország) 31:07.7 (1 lőhiba)
2. Kati Wilhelm (Németország) 31:13.0 (4)
3. Irina Nikulcsina (Bulgária) 31:15.8 (2)
4. Liv Grete Poirée-Skjelbreid (Norvégia) 31:18.3 (4)
5. Galina Kukleva (Oroszország) 31:31.7 (3)
6. Magdalena Forsberg (Svédország) 31:34.0 (3)

Gyorskorcsolya: Van Velde világcsúccsal nyert

Gerard van Velde 1:07.18 perces világcsúccsal nyert a férfi gyorskorcsolyázók 1000 méteres számában. A nagy világversenyen élete első érmét begyűjtő holland a kanadai Jeremy Wotherspoon 1:07.72-es, ugyanezen a pályán tavaly december elsején elért rekordját adta át a múltnak. A második helyen szintén holland sportoló végzett: Jan Bos is a régi világcsúcson belül teljesítette a távot, akárcsak a bronzérmes amerikai Joey Cheek.

A sprintvilágbajnok Wotherspoon - miután 500-on bukott - ezúttal is elmaradt a várakozástól, és csak a tizenharmadikként zárt. Baló Zsolt 1:10.57 perccel, megjavítva saját, 1.10.72-es országos csúcsát a harmincegyedik helyen végzett: "Természetesen nagyon örülök a rekordnak, de úgy éreztem, még több volt bennem" - mondta Baló. "Sajnos, a külső pályáról rajtoltam, ezért nem tudtam jobb időt elérni."

Gyorskorcsolya, férfi 1000 méter
1.
Gerard van Velde (Hollandia) 1:07.18 perc, világcsúcs (régi: Wotherspoon, 1:07.72 p, Salt Lake City, 2001.12.01.)
2. Jan Bos (Hollandia) 1:07.53
3. Joey Cheek (Egyesült Államok) 1:07.61
4. Kip Carpenter (Egyesült Államok) 1:07.89
5. Erben Wennemars (Hollandia) 1:07.95
6. Nick Pearson (Egyeüslt Államok) 1:07.97
...31. Baló Zsolt (Magyarország) 1:10.57

Finn előny északi összetettben

Az északi összetett csapatversenyben a síugrás után a Jari Mantila, Jaako Tallus, Hannu Manninen, Samppa Lajunen összeállítású finn kvartett vezet. A négy évvel ezelőtti naganói téli olimpián ezüstérmes észak-európai válogatott negyvennégy másodperces előnnyel vághat neki a magyar idő szerint vasárnap 21 órakor kezdődő 4x5 km-es sífutó váltónak. A második helyen Ausztria, a harmadikon az éllovassal szemben 1:34 perces hátránnyal induló házigazda Egyesült Államok áll.

Svájci részsiker síakrobatikában

A svájci Evelyne Leu nyerte a női síakrobatika ugrás számának selejtezőjét. Leu összesen 203.16 pontot kapott két gyakorlatára, a hölgyek között ennyit még soha senki nem gyűjtött a sportág történetében. A második helyen az ausztrál Alisa Camplin (183.66), a harmadikon a fehérorosz Alla Cuper (181.37) került a magyar idő szerint hétfő 20 órakor kezdődő 12-es döntőbe.

A címvédő kanadai nőicurling-válogatott a hetedik mérkőzését is megnyerte, így továbbra is veretlen a selejtezőben.

Pincési László

Ajánlat:

Sílövészet: elpuskázott aranyak

Korábban:

Fórum:

Salt Lake City