Műkorcsolya: Elindult a lavina

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Fotó: EPA
A közönség a kanadai kettős mellé állt

A tervek szerint február 21-én kerül sor az új ünnepélyes eredményhirdetésre, amelyen az orosz Jelena Berezsnaja, Anton Sziharulidze kettős mellett a kanadai Jamie Sale, David Pelletier duó is megkapja az aranyérmet. Az már korántsem biztos, hogy az ügy ezzel véget ért. A Kanadai Olimpiai Bizottság csütörtökön a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult, ám a döntés után visszavonták beadványukat.

Felháborodott orosz küldöttség

Az orosz küldöttség felháborodottan reagált a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntésére, melynek értelmében a páros versenyt megnyerő Sziharulidze, Berezsnyaja duó mellett a pontozás során tapasztalt visszásság miatt a második helyen végző Sale, Pelletier kettős is aranyérmet kap: "Ez a határozat ellenkezik az olimpiai eszmével" - mondta Rudolf Nezsgevszki, az Orosz Olimpiai Bizottság tagja. "A második győztes kihirdetése nagyon veszélyes lépés volt, a következményeket senki sem mérte fel pontosan. Jacques Rogge nem gondolta végig, hogy mi történik ezután. A versenyek mostantól nem a pályán, hanem a tárgyalótermekben fognak eldőlni."

Sziharulidze, Berezsnaja: Nem élvezzük az elsőség örömét

Nem tudja igazán élvezni az elsőség örömét az Anton Sziharulidze, Jelena Berezsnaja orosz kettős. A két műkorcsolyázó szerint a pontozói csalás beárnyékolja sikerüket: "Nem vagyunk felhőtlenül boldogok, mert ez a botrány mindenre rányomja a bélyegét. Kényelmetlenné vált az életünk az olimpiai faluban, a városban" - panaszkodott Sziharulidze. Társa nem örül annak, hogy most négyen állnak fel a dobogó legfelső fokára. "Az illetékesek döntöttek így, de nekem nem tetszik az ötlet. Szerintem csak az NBC televízió kedvében szeretnének járni" - jegyezte meg Berezsnaja.

A kanadai páros szerint győzött az igazság

Fotó: EPA
Sale szerint a történet nem a rivalizálásról szól

"Olimpiai bajnokságot érő kűrt mutattunk be, és most végre megkaptuk azt, ami minket illet" - mondta Pelletier. "Örülünk a határozatnak, mert azt egy percig sem akartuk, hogy riválisainktól elvegyék az aranyat. "Mindenki láthatta, hogy nem érdemtelenül lettünk mi is elsők. Rászolgáltunk az elismerésre" - tette hozzá Sale.

A kanadai páros utolsóként mutatta be kűrjét a magyar idő szerint kedd hajnali fináléban, de a hibátlan program és a hatalmas közönségsiker ellenére a pontozók az oroszokat látták jobbnak.

Schmitt Pál ellenvéleménye

"Nem lehet egyetérteni azzal a NOB-döntéssel, amelynek értelmében a páros műkorcsolyázásban eredetileg győztes orosz duó mellett a kanadai kettős is aranyérmet kap" - fogalmazta meg véleményét Schmitt Pál, a MOB elnöke, a nemzetközi ötkarikás szervezet egyik magyar tagja. Schmitt szerint egy sportág részletkérdéseit saját nemzetközi szövetsége ismeri a legjobban, s ennek "feje felett" nem szabadna olyanoknak dönteni, akik kevésbé vannak tisztában a történtekkel és a körülményekkel. A magyar sportdiplomata hozzátette: "A NOB végrehajtó bizottsága azt követően hozta meg precedensértékű határozatát, hogy Ottavio Cinquanta, a Nemzetközi Korcsolyázó-szövetség elnöke kijelentette: egyformák voltak, döntsön a NOB!"

Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai-szövetség főtitkára emlékeztetett arra a másfél évvel ezelőtti esetre, amikor a mexikói Bernardo Segura elsőként ért célba a sydneyi olimpia 20 km-es gyaloglásának végén, lelkesen ünnepelte magát, boldogan nyilatkozott a televíziónak, fogadta az államfői gratulációt, s fél óra elteltével jelentették be: hibáztak a szervezők, mert nem jelezték, hogy közvetlenül a verseny vége előtt szabálytalan gyaloglás miatt kizárták. "Samaranch akkor befolyásolni akart bennünket, hogy kapjon Segura is aranyérmet, ne csak a másodikként beérkező lengyel Robert Korzeniowski, de az IAAF határozottan ellenállt minden nyomásnak."

Nemzetközi sportvezetői körökben egybehangzóan állítják: a Salt Lake City-i NOB-döntés beláthatatlan következményekkel járhat, s kiszámíthatatlan folyamatokat indíthat el.

Katarina Witt szerint helyes döntés született

Katarina Witt, a németek kétszeres olimpiai bajnok műkorcsolyázója szerint helyesen járt el a NOB, amikor úgy döntött: a párosban győztes orosz Sziharulidze, Berezsnyaja duó mellett a pontozás során tapasztalt visszásságok miatt a második helyen végző Sale, Pelletier kettős is aranyérmet kap: "Az egész világ látta, hogy a kanadaiak rászolgáltak az első helyre" - mondta Witt. "Teljesen normálisnak találom ezt az eljárást. Az ember egy ilyen kiélezett helyzetben azt várná a pontozóktól, hogy becsülettel tegyék a dolgukat.

Az amerikai elnök üdvözölte a döntést

George W. Bush amerikai elnök üdvözölte azt a döntést, hogy az orosz Anton Sziharulidze, Jelena Berezsnyaja duó mellett a kanadai Jamie Sale, David Pelletier kettős is megkapta a műkorcsolyázó párosok aranyérmét. "Ez volt a legjobb megoldás. Mindkét előadás első helyet ért" - jegyezte meg.

A módosított végeredmény:
1. Jelena Berezsnaja, Anton Sziharulidze (Oroszország) és Jamie Sale, David Pelletier (Kanada) 0.5-0.5 helyezési pont
3. Sen Hszüe, Csao Hung-po (Kína) 1.5
4. Tatjana Totmjanyina, Makszim Marinyin (Oroszország) 2.0
5. Kyoko Ina, John Zimerman (Egyesült Államok) 2.5
6. Marija Petrova, Alekszej Tyihonov (Oroszország) 3.0

Eddigi botránykronológia

A műkorcsolya-versenyek történetében először fordul elő, hogy az olimpián két páros is aranyérmet vehet át. A téli játékokon korábban kétszer változtatták meg az élen kialakult sorrendet.

1968-ban Grenoble-ban a női szánkósok közül a célba érkezés után kizárták az NDK sportolóit. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a győztes Ortrun Enderlein, a második Anne-Marie Müller és a negyedik helyen végző Angela Knösel is felmelegítette szánkója korcsolyáját, amely ezáltal gyorsabban csúszott a jégen. A szapporói játékokon, 1972-ben az osztrákok sztárjának, a síelő Karl Schranznak törölték utólag az eredményeit, mert egyéni szponzorát reklámozta a versenyek alatt.

Ami a nyári játékokat illeti: az 1992-es barcelonai olimpián szinkronúszásban a kanadai Sylvie Frechette azért szorult az amerikai Kristen Babb-Sprague mögé, mert a brazil pontozó véletlenül 8.7-et adott 9.7 helyett. A Nemzetközi Úszó-szövetség nem engedélyezte, hogy a számítógépbe beírt pontszámon változtassanak. A NOB végrehajtó bizottsága egy évvel később Frechette-et is győztesnek nyilvánította.

Francia és orosz lapvélemények

A francia lapok nem voltak egységesek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pénteki döntésének megítélésében. Ugyanakkor védelmükbe vették a francia pontozót, aki elismerte, hogy külső nyomásra szavazott az oroszokra. A moszkvai sajtó felháborodottan, csalódottan reagált a határozatra.

Franciaország:
Liberation: "Az amerikai tévétársaságok nyomására fény derült a műkorcsolyát jellemző ellentmondásokra. A problémát azonban nem sikerült megnyugtatóan rendezni, mert a jövőben mindenki tiltakozni fog, aki úgy érzi, hogy igazságtalanul szorult a második helyre."

Le Parisien: "Nagy pofont kapott a műkorcsolya és Franciaország is. A kanadaiak győztesnek nyilvánításával a NOB gyakorlatilag elismerte: a sportágban manipulálják az eredményeket. Naiv, aki azt hiszi, hogy csak a francia pontozó vett ebben részt."

Le Journal de la Haute-Marne: "A gyors döntést nem gondolták át kellőképpen. Látványos intézkedés volt, semmi több. A pontozók továbbra is megvásárolhatók, a végeredményt nem a jégen mutatott teljesítmény határozza meg. Nemcsak a francia bíró tudta már a verseny előtt a sorrendet."

France-Soir: "Semmi sem oldódott meg. A kanadaiaknak igazságot szolgáltattak, de ebben az ügyben ők az egyetlen igazi nyertesek. Hogy ki és mennyit vesztett, az csak később derül ki."

Oroszország:
Rosszirszkaja Gazeta: "Az orosz műkorcsolyázók klasszisokkal jobbak a többieknél, ezt bizonyította a férfiak versenye is. A kanadaiak addig sírtak, amíg ők is kaptak egy aranyérmet."

Trud: "A nyugatnak már az sem tetszett, hogy a szocializmusban az NDK és a Szovjetunió uralta a téli sportágakat. Ezért találták ki többek között a hódeszkát, a rövidpályás gyorskorcsolyát és a szkeletont. Mivel Oroszország továbbra is az élmezőnyhöz tartozik, elkezdtek aranyérmeket osztogatni maguknak."

Vremja: "Bármit kitalálhatnak ellenünk, a műkorcsolyában mi vagyunk az egyeduralkodók. A kanadaiak csak akkor végezhetnek előttünk, ha elintézik, hogy kizárjanak bennünket a játékokról. A történtek után ezen sem lepődnénk meg."

Moszkovszkij Komszomolesz: "Hasonló eseteket úgy lehet elkerülni, hogy az olimpiát Moszkvában rendezzük meg és egyetlen külföldit sem engedünk rajthoz állni."

Ajánlat:

Korábban:

Vitatott orosz győzelem műkorcsolyázásban

Fórum:

Salt Lake City