Vágólapra másolva!
Augusztus 6-án, Kína ellen kezdi meg szereplését az amerikai férfi kosárlabda-válogatott, amely LeBron James és Stephen Curry nélkül is nagy esélyese a riói tornának. Hogy aztán sikerül-e zsinórban harmadszor is nyerni, az majd elválik, az újdonsült NBA-bajnok Kyrie Irvinget azonban máris érte el nagy csalódás, nem láthatta élőben a világ két legjobb focistáját.
Vágólapra másolva!

Charles Barkley, Larry Bird, Clyde Drexler, Patrick Ewing, Magic Johnson, Michael Jordan, Christian Laettner, Karl Malone, Chris Mullin, Scottie Pippen, David Robinson, John Stockton. Ők tizenketten talán a sporttörténelem legerősebb csapatát alkották, és nem csak a kosárpályán, hanem abszolút értékben is, ennyi kivételes képességű játékos ugyanis sem előtte, sem utána nem gyűlt össze egy helyen.

1992-ben először szerepelhettek NBA-játékosok az olimpián Forrás: AFP

A Dream Team legszorosabb meccse az 1992-es olimpián a Toni Kukoccsal, Dino Radjával, Drazen Petroviccsal felálló horvátok elleni döntő volt,

amelyet 32 ponttal nyert meg,

a tornát pedig átlagban 44 ponttal.

17 olimpián 14 aranyérem

Az amerikai férfi kosárlabda-válogatott eddig 17 olimpián szerepelt, és mindegyikről éremmel tért haza, 14-szer ráadásul az arannyal, ami azt jelenti, hogy a Dream Team mindenkit elvarázsoló játéka előtt is már a Team USA uralta a palánkok világát, erről árulkodik az olimpiai mérlege is, amelybe a 130 győzelem mellé csak 5 vereség került.

Most senki nem beszél Dream Teamről, nincs itt például az NBA jelenlegi két legnagyobb királya, a Clevelandet bajnoki címre vezető

LeBron James és az előző két alapszakasz legjobbja, a tavaly a Golden State-tel aranygyűrűt szerző Stephen Curry.

Kellett az athéni pofon nekik

Azért így sem fakezű kutyaütőkkel érkeztek az amerikaiak Rióba, itt van a nyári klubváltásával - az Oklahoma Cityből a Golden State-be igazolt – hatalmas felháborodást keltő Kevin Durant, aki négyszer volt a bajnokság pontkirálya; a 2012-ben az év újoncának választott, idén bajnoki címet szerző Kyrie Irving, és az a Carmelo Anthony, aki 2013-ban az NBA legjobb dobója volt, és négy éve Londonban amerikai olimpiai rekordot jelentő 37 pontot szórt Nigéria ellen.

Carmelo Anthony két aranyérmet már nyert az olimpiákon Forrás: AFP

Anthony az első amerikai férfi kosaras, aki a negyedik olimpiáján vesz részt, Pekingben és Londonban aranyérmet pakolhatott be a bőröndjébe, Athénban viszont csak harmadik lett a csapattal. Az hatalmas csalódás volt mindenki számára, akinek bármilyen köze van az amerikai kosárlabdához, Jerry Colangelo, a csapat menedzsere itt Rióban azt mondta, az a pofon ébresztette rá őket, hogy mindenkit egyformán tisztelni kell a kosárvilágban.

Sokan az első olimpiájukra készülnek

A mostani keretben rengeteg olyan játékos van, aki élete első olimpiáján vesz részt, ami Colangelo szerint egyet jelent azzal, hogy Athén óta megtalálta a helyes utat az amerikai kosárválogatott, mert ismét egymás sarkát tapossák a tehetségek,

miközben az NBA 20 százalékát már külföldiek teszik ki.


Az amerikaiak megadták a módját a riói sajtótájékoztatón, mintha az All Star-gála lenne, egymás után hívták be a játékosokat.

A legrutinosabb tagként megszólított Anthony azt mondta, 2004-ben átélte, milyen lent lenni, azóta pedig volt alkalma a csúcsot is megtapasztalni, és ha már a vezérszerepet bízták rá, akkor ennek eleget téve szeretné kiélvezni a riói kalandot.

Még csecsemő volt, amikor a Dream Team nyert

Anthony rövidke fogadkozása után az összegyűlt újságírókat rászabadították a játékosokra, aminek az lett a vége, hogy Durant, Irving és a többiek, Pataky Attilát idézve, a kör közepén ültek, és kapkodták a fejüket, hogy követni tudják a bekiabált kérdéseket.

Irvingtől legalább háromszor megkérdezték, mi a véleménye a brazil kosárcsapattól, ő pedig elegánsan oldotta meg a helyzetet, nem mondta el ugyanazt a választ háromszor, hanem mindig más szempontból megközelítve válaszolt.

Kyrie Irving idén már egy nagy siker után ünnepelhetett Forrás: AFP

A Cleveland 24 éves irányítója a keret második legfiatalabb játékosa, abban az évben született, amikor a Dream Team tarolt, de rajta kívül mindössze hárman mondhatják el magukról, hogy tudják, milyen érzés NBA-bajnokként rendelni a pizzát.

Nyomás nincs, csak kihívás

„Az NBA-döntőben egyáltalán nem éreztem nyomást magamon. Most sem érzek, úgy tekintek az olimpiára, mint egy kihívásra, márpedig az ilyen helyzeteket nagyon élvezem" – mondta az Origo kérdésére, amikor arról érdeklődtünk nála, mentálisan melyik tűnik nagyobb próbatételnek számára. Szóba került, hogy csapattársa, és nagy haverja, LeBron James nem vállalta a riói túrát, igaz, neki már van két aranya és egy bronza korábbról.

Irving azt mondta, megérti Jamest, de számára nem volt kérdés, hogy jön, és úgy fogalmazott, úgy tekintenek az olimpiára, mint egy szolgálatra. Azt is megtudtuk, hogy ha lesz ideje, akkor leginkább az úszódöntőkre szeretne kijutni, mert csodálja Michael Phelpset, mint ahogy a jelenkor két, folyamatosan egymáshoz hasonlított futballsztárját, Lionel Messit és Cristiano Ronaldót is.

„Nagyon kíváncsian várom az Argentína-Portugália meccset miattuk. Hogy micsoda, ők nem lesznek itt? Hát, ezt nem tudtam" – csodálkozott el Irving, akinek ezek szerint új információ volt, hogy sem Messi, sem Ronaldo nem olimpiázik.

Soha nem félt semmitől

A Zika-vírus viszont hónapok óta hozzánőtt a riói eseményhez, és bár egyelőre egyetlen szúnyog sem zümmögött a fülünkbe, egy kolléga rákérdezett Irvingnél, ő mit gondol a kissé túlhájpolt témáról. „Annyira nem volt rémisztő a dolog, hogy emiatt ne jöjjek, egyébként sem szoktam félni semmitől, és itt akartam lenni, részese akartam lenni az élménynek".

Irving állta az újságírók rohamát Forrás: Origo

Egy dologban a mostani csapat is hasonlít a Dream Teamre, mégpedig abban, hogy ők sem az olimpiai faluban laknak, nem is egy szállodában, hanem a Silver Cloud nevű 17 000 tonnás luxushajón, ahol bár, uszoda és konditerem szolgálja a kényelmüket.

A franciák és spanyolok még okozhatnak meleg perceket

A 12 csapatos mezőnyből leginkább a Tony Parker mellett két másik NBA-játékost is bevető franciák, valamint a Marc Gasolt nélkülöző, de így is bivalyerős spanyolok izzaszthatják meg az amerikaiakat.

De az amerikai újságírók fanyalgása (ez a legkevésbé ütős garnitúra 2004 óta) ellenére a legvalószínűbb forgatókönyv így is az, hogy a 18. próbálkozás meghozza a 15. aranyat. Akit pedig mégsem győzne meg a csapat a mutatott játékkal, az nézze meg ezt a videót nosztalgia gyanánt.