Drogfüggő volt, de kegyelmet kapott az olimpiáért

Horizontal
Thailand's Amnat Ruenroeng reacts upon being announced the winner against Argentina's Ignacio Perrin during the Men's Light (60kg) match at the Rio 2016 Olympic Games at the Riocentro - Pavilion 6 in Rio de Janeiro on August 7, 2016. / AFP PHOTO / Yuri CORTEZ
Vágólapra másolva!
Nyíltan beszélt börtönéveiről Amnat Ruenroeng ökölvívó, aki többek között azért is indulhat a riói olimpián, mert korábban a thaiföldi király kegyelemben részesítette.
Vágólapra másolva!

„Vannak pozitívumai is a börtönlétnek: az ember fegyelmezetté válik, megtanulja, mi helyes és helytelen. A börtönben biztosítják az oktatást, kipróbálhattam a futballt, az ökölvívást és a harcművészeteket.

– nyilatkozta a 60 kilogrammosok mezőnyében szereplő 36 éves sportoló.

Hozzátette: a börtönévek alatt fejlesztette a koncentrációját és erősítette a lelkiismeretét is, utóbbinak köszönhetően immár mindig képes gondolkodni, mielőtt cselekszik.

Győzelemmel nyitott az olimpián Forrás: AFP/Yuri Cortez

A szegénysorból származó Ruenroeng kábítószerfüggő volt, és azért nem kellett letöltenie a 10 esztendővel ezelőtt kiszabott börtönbüntetése mind a 15 évét – csak másfél évet töltött a rácsok mögött –, mert IX. Ráma (Bhumibol Aduljadedzs) thaiföldi király a tehetsége miatt kegyelemben részesítette.

Miután szabadult, előbb az amatőrök, majd a profik között bokszolt. A 2008-as pekingi olimpián a 48 kilósoknál a negyeddöntőig jutott, később többször is a pehelysúly bajnoka lett a Nemzetközi Bokszföderációnál (IBF), címét idén májusban veszítette el.

Tavasszal még 50,8 kilogrammal mérlegelt, a riói szereplés lehetőségét egy hónappal ezelőtt viszont már a 60 kilósok között szerezte meg.

Ruenroeng (balra) éremért ment Rióba Forrás: AFP/Yuri Cortez

Az ázsiai versenyző győzelemmel kezdte az olimpiát, miután vasárnap legyőzte az argentin Ignacio Perrint, a célja pedig az éremszerzés. „Azért jöttem másodszor, hogy bizonyítsak magamnak. Profiként már sokat elértem, világbajnok voltam, de olimpiai érmem még nincs” – tette hozzá.

Ruenroeng elmondta, az ötkarikás játékok után sem akar visszamenni a hivatásosok közé. „Bár a profik több pénzt keresnek, amatőrként a családomra és a hazámra gondolhatok.”