Társoldalunk:

Megvan a fertőzött riói víz első áldozata

2016.08.12. 10:00

Megvan a fertőzött riói víz első áldozata: egy belga vitorlásversenyző lett rosszul, miután részt vett az előfutamokban az egyik legfertőzöttebb öbölben, a Guanabarán. 

Evi van Acker bronzérmet szerzett a londoni olimpián, de Rióban gyengén teljesít, állítása szerint azért, mert gyengének érzi magát, többször rosszul lett, mióta az olimpián versenyez. A vitorlázót megvizsgálta az olimpiai orvoscsoport vezetője, valamint a belga küldöttség orvosai is. 

„Evit egy baktérium fertőzte meg, ennek következtében szerepelt az elvárások alatt. A szervezete energiaszintje olyan alacsony, hogy nem tudott teljes erőbedobással versenyezni, és elég nagy a valószínűsége, hogy a helyszínen kapott el valamit." 

A Guanabara-öbölForrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

A Guanabara-öböl az egyik lefertőzöttebb vízfelület az olimpián, itt egyébként is betiltották a fürdőzést, ahogy több más helyszínen sem tanácsos a vízbe menni. A vitorlásszövetség elnöke sietett leszögezni, hogy kivételes esetről van szó, a belga vitorlázó az egyetlen, aki megbetegedett. 

Van Acker csalódást keltően szerepelt az előfutamokban, bár még így is a 10. helyen áll, azaz elindulhatna az érmekért zajló futamban is, de a lemaradása már most elég jelentős, így nem valószínű, hogy meg tudja ismételni londoni eredményét.