Benedek: Nem nekem kell megoldani, hogy lehet csalni

Manhercz Krisztián vízilabda
Vágólapra másolva!
London után Rióban sem jutott be az elődöntőbe a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely büntetőkkel kapott ki Montenegrótól. Varga Dániel azt sajnálja, hogy náluk volt a lélektani előny a végén, mégsem tudtak élni vele, Benedek Tibor szövetségi kapitány szerint viszont az ötméteresek sem a szerencséről szólnak, és abban a műfajban ma gyengébbek voltunk.
Vágólapra másolva!

„Nem játszottunk jól, az, hogy egyáltalán el tudtunk jutni az ötméteresekig, az a szívünknek volt köszönhető.

sorozatosan követtünk el olyan hibákat, amikről előtte beszéltünk, hogy el kell kerülni. Az ötméteresek pedig egyszer így alakulnak, egyszer úgy, az már kiszámíthatatlan” – nyilatkozta Varga Dániel.

Manhercz Krisztián is vigasztalhatatlan volt, pedig neki még biztos lesz pár olimpiája Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az első védésnél elveszett a lélektani előny

Pedig azt gondoltuk, azzal, hogy kétgólos hátrányból egyenlíteni tudtunk, nálunk lesz a lélektani előny az ötméteresek előtt. „Én is ezt éreztem, és eszembe is jutott, hogy

De ez a lélektani előny az első védésnél elveszett. Aki ma itt ötméterest lőtt, az a világ 30 legjobb lövőinek egyike volt. Náluk is volt hiba, Janovic a kaput sem találta el, pedig egyébként százból százszor eltalálja. Olimpiai negyeddöntőről volt szó, ez egy lélektani játszma ilyenkor.”

A munkában és a becsületben hisz

Megkérdeztük az idősebb Varga testvért, hogy annak milyen üzenete van, hogy az utolsó körben a riválisok nagyon látványosan helyezkedtek, és akkor még finoman fogalmaztunk. Mi viszont nem taktikáztunk, nyertünk a brazilok ellen, és így belefutottunk Montenegróba, amely a magyar, brazil, szerb, görög négyesből látszólag velünk játszott volna a legszívesebben. „Nem tudom, tegyen igazságot, aki akar. Én a munkában, a becsületben hiszek, sajnos ez most nem kamatozott” – mondta letörve Varga Dániel.

Nagyon egyszerűen meg lehetne oldani

Benedek Tibort is kifaggattuk erről a jelenségről, ő azt mondta, nekik az a dolguk, hogy megnyerjék a meccseket. „Az, hogy a szabályok lehetőséget adnak a csalásra, azt nem az én feladatom megoldani.

ahogy az korábban volt, mondjuk Pekingben, akkor nem történhet olyan, hogy bárki is okoskodik az eredménnyel, mert mindenki első akar lenni. Nagyon egyszerűen meg lehet oldani” – tette hozzá a játékosként három olimpiai bajnoki címet szerző klasszis.

Kilenc dobott góllal meg kellett volna nyerni a meccset

A kapitány azt mondta, a meccs elején nem működött jól a szoros emberfogásunk, a montenegróiak könnyen tudtak szabaddobásgólokat lőni, 4-1-es vezetésénél pedig az ellenfél lelassította a játékát. Mégis fel tudtunk állni többször is, és Benedek szerint a kilenc lőtt góllal meg kellett volna nyerni a meccset. Főleg, hogy

az emberelőnyös játékunk nagyon jó volt, kilencből hatot góllal fejeztünk be,

és hét hátrányból csak két gólt kaptunk, ezzel Benedek szerint az egész tornán nem volt gond, mégsem tudtunk nyerni a szerb, ausztrál, görög hármas ellen, és a negyeddöntőben sem.

Két szomorú center, Kis Gábor és Hárai Balázs Forrás: MTI/Illyés Tibor

ebben pedig ma gyengébbek voltunk. A lövőket én jelöltem ki, és a sorrendet is én határoztam meg, úgyhogy ez az én felelősségem” – mondta Benedek Tibor.

A magyar csapat így az 5–8. helyért száll majd vízbe, ahol az első ellenfél

a Brazília–Horvátország negyeddöntő vesztese lesz.