Kozák Danuta aranyérmes kajak 500 egyesben

Kozák Danuta
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 18. Kozák Danuta a célban a női kajak egyesek 500 méteres versenyének döntőjében a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 18-án. A magyar kajakos megvédve címét aranyérmet nyert. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Kozák Danuta csütörtökön óriási versenyzéssel aranyérmet nyert kajak 500 egyesben a riói olimpián. Hatalmas fölénnyel győzött, ő lett a legeredményesebb magyar kajak-kenus olimpikon.
Vágólapra másolva!

Kozák Danuta csütörtökön abban a tudatban szállt vízre 500 egyesben a riói olimpián, hogy két nappal korábban Szabó Gabriellával úgy is megnyerte a kettest, hogy alig volt túl egy vírusfertőzésen.

A magyar kajakos csütörtökre felépült, és ennek megfelelően versenyzett. Bár visszafogottan kezdett, 200 méter környékén beérte a rajttól vezető fehérorosz Litvincsukot, és féltávnál már ha kicsivel is, de ő volt az első.

Aztán elment

Ezután egyszer csak látványosan megindította a hajót, és egyszerűen állva hagyta a többieket, köztük a 200-on győztes, tavaly 500-on világbajnok új-zélandi Lisa Carringtont.

Ez sima volt! Forrás: MTI/Kovács Tamás


Végül több mint egy hajónyit vert a másodikként befutó dán Emma Jörgensenre, a mezőny többi tagjára pedig – Carrington lett egyébként a harmadik – legalább kettőt. Ritkán látni női 500-on ekkora különbséggel megnyert döntőt.

Ez Kozák negyedik olimpiai aranyérme,

ő lett a legeredményesebb magyar olimpikon a sportágban.

"Nem gondol az ember olyanra, hogy ekkora fölénnyel nyer. Ma már tényleg túlvagyok a betegségen, köszönöm Toma József orvosnak és az egészségügyi csapatnak, valamint a szövetségnek, hogy tartotta bennem a lelket. Remek napjaim vannak, egymás után válnak valóra az álmaim" – mondta Kozák Danuta a futam után az M4-nek.

Legenda

Mondhatjuk-e Kozák Danutára, hogy ezzel a győzelmével legenda lett? – kérdezte tudósítónk Storcz Botond szövetségi kapitányt. "Egyértelműen, hiszen rajta kívül nincs más magyar négyszeres olimpiai bajnok kajakos, és nincs más aktív négyszeres olimpiai bajnokunk sem" – jelentette ki Storcz.

És lehet, hogy ezzel még nincs vége, hiszen Kozák a négyessel nyerhet akár még egy aranyat Rióban.

Tótkáék negyedikek lettek

Közel állt az éremszerzéshez a Tótka Sándor, Molnár Péter kajakos páros is 200 méteren. A világbajnoki címvédő kettős – mely a válogatót megnyerő, de utóbb doppinggyanú miatt az utazók közül kizárt Horváth Bence és Szomolányi Máté helyett jutott az utolsó pillanatban indulási joghoz – szoros versenyben,

három századdal maradt le a dobogóról.

Döntős volt a Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin kajakos duó is. A 2013-ban és 2014-ben U23-as világbajnokságot nyert honvédos kettős hetedik lett 1000 méteren.

A csütörtöki programban a B döntőben szerepelt 200 méteren a kenus Hajdu Jonatán, és a Dunaferr 20 éves ifjúsági világbajnoka második, összesítésben tizedik lett.