Társoldalunk:

Kopasz Bálint: Nem buliztam, nem barátkoztam senkivel, lemondtam a magánéletről

2021.08.03. 07:29

A tokiói olimpia kajak-kenu versenyében a világ- és Európa-bajnoki címvédő Kopasz Bálint olimpiai rekorddal aranyérmes lett a királykategóriás férfi K-1 1000 méteres versenyszámban, míg a 21 éves Varga Ádám óriásit hajrázva a második helyen ért célba, így a sportág történetében először született kettős, ráadásul kettős magyar győzelem. Az éremátadás Varga elmondta, hogy gyerekkori álma vált valóra az éremszerzéssel, és magának érzi Kopasz Bálint győzelmét is. Az olimpiai bajnok pedig azt emelte ki, hogy 15 évnyi lemondás után szeretne egy kicsit lazítani.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

Ebben a számban a magyarok legutóbb az 1968-as mexikói olimpián nyertek aranyat Hesz Mihály révén, de érmet is 1976-ban szereztek legutóbb, akkor Csapó Géza végzett a második helyen.

"Aránylag elterveztem mit fogok csinálni, és ezt gyakoroltam az elő- és a középfutamban is. Amikor a rajtot visszahívták az picit megnehezítette a dolgot. Szerintem én is berajtoltam, de engem nem figyelmeztettek. A futamból nem sokat láttam, Bálinton érzékeltem, hogy végig előttem van, a bal oldalamon meg Schopf folt, akivel hatalmasat csatáztunk a végéig. Pimántát nem láttam sehol, ezért azt éreztem, hogy ha sikerül berakni a hajót, akkor meglehet az érem" - mondta a vegyeszónában az ezüstérmes Varga Ádám, aki elárult, hogy az olimpiai érem megszerzésével gyerekkori álma vált valóra.

A bronzérmes Varga Ádám, az aranyérmes Kopasz Bálint és a bronzérmes Fernando PimentaForrás: MTI/Kovács Tamás

Kopasz Bálintnak éveken keresztül nem volt ellenfele a magyar mezőnyben. Tavaly azonban a semmiből berobbant a 21 éves Varga Ádám, aki az országos bajnokságon legyőzte Kopaszt, aki négy év után először kapott ki a magyar mezőnyben. Idén májusban aztán Varga ismét legyőzte Kopaszt, csak most már a szegedi olimpiai és Európa-bajnoki válogatóversenyen. 

Ha valaki otthon azt mondta volna, hogy harmadik leszek, boldogan aláírtam volna, de így hogy ezüst lett, még jobb. Ráadásul ilyen először fordult elő, hogy egy nemzet osztozik az első két helyen, így magaménak éreztem a győzelmet is. Hiába egyéni verseny, őszintén tudtunk örülni egymás győzelmének. Bálint fantasztikusan ment. Most nem tudtam volna megverni, bármit is csinálok" – tette hozzá Varga Ádám, aki hangsúlyozta, hogy a hátszél is kedvezett a magyar versenyőznek.

A futam végén Hütner Csaba szövetségi kapitány azt mondta Kopasz Bálintnak, ha valaki megérdemli az aranyérmet, az ő.

„Nem emlékszem arra, hogy ezt mondta volna, de valószínűleg igaza van, mert kilencéves korom óta erre készülök. Tizenöt év kőkemény munka és lemondás van mögöttem. Nem mentem el bulikba, nem barátkoztam senkivel, lemondtam a magánéletről. Sajnálom, hogy ezt kihagytam, mert tizenöt éves korom óta szeretnék barátnőt. De erről is lemondtam, hogy eljussak ide és ezt a csodálatos aranyérmet megszerezzem" – kezdte az értékelést Kopasz Bálint, aki olimpia csúccsal végzett az élen.

Kopasz Bálint 24 évesen felért a csúcsraForrás: AFP/Philip Fong

„Felemelő érzés számomra, mert megérte a sok befektetett munka, és mindent megért hogy láthattam az örömöt édesanyám arcán, aki kilencéves korom óta készít fel. Minden nap ott volt mellettem, megfőzte a minőségi ételeket, és megadott mindent ahhoz, hogy eljussak idei. Köszönöm a szövetséget is, akik nagyon kitettek magukért, mindent megadtak nekem, hogy jó formában lehessek. Köszönöm a rengeteg biztatást és szurkolást is" – folytatta az újdonsült olimpiai bajnok.

„Európa-bajnok vagyok, világbajnok vagyok, olimpiai bajnok vagyok. Ennél többet nem is akarhatok, de folytatom tovább, és amíg lehet, szeretnék sok szép sikert elérni. Mivel még nagyon fiatal vagyok, akár még három olimpia is benne lehet, úgyhogy megyek előre tovább. Ráadásul későn érő típus is vagyok, úgyhogy ez nagy adomány volt számomra.

Kopasz Bálint esélyt sem adotta mezőnynekForrás: MTI/Kovács Tamás

„Rióban teljesen frissen csöppentem bele a felnőtt korosztályba, ezért fizikálisan és mentálisan nem volt kész arra, hogy döntőbe jussak és aranyérmet szerezzek. Most viszont igen. Nagyon sokat erősödtem, bírom a fájdalmat. Most már nem mondják azt, hogy női lapáttal evezzek. Rengeteg beletettem, hogy végig tudjam nyomni ezt az ezer métert. Nagyon örülök, hogy nemzetenként két ember indult, annak külön örültem, hogy Ádám mellettem ment. Gyönyörű sikert értünk el Magyarországnak" – tette hozzá Kopasz Bálint, aki hangsúlyozta, hogy az olimpiai bajnoki cím után szeretne egy kicsit lazítani a magánéletben.

A tokiói magyar küldöttség a mérleg most 3 arany, 3 ezüst és 3 bronz.