Vágólapra másolva!
Nem edzenek kedd óta a Vasas nőikézilabda-csapatának játékosai, mert két hónapja nem kaptak fizetést. A szakosztályt működtető kft. kisebbségi tulajdonosának befizetésére váró klubvezetők hétfőig kértek türelmet a sportolóktól, ők viszont addig sem fognak a kezükbe labdát.

Hétfőn még edzést tartott Köstner Vilmos a Vasas kézilabdázónőinek, aztán a gyakorlás végén petíciót adtak át a játékosok a szakvezetőnek, s jelezték: addig nem kívánnak edzeni, amíg nem kapják meg elmaradt járandóságukat. Az edző korábban már többször le tudta csitítani csapatát, ezúttal azonban már nem használt a beszélgetés: a kézilabdázók mindennap megjelennek edzésidőben - ezt az ügyvéd javasolta nekik, nehogy szerződést szegjenek -, de mivel sztrájkolnak, nem öltöznek be, s nem fognak labdát a kezükbe.

Csütörtökön a klub vezetőinél járt a csapat, s Gyalog András elnök elfogadta, megértette a követeléseket, de hétfő délig haladékot kért. Az elnöki ígérvény ellenére sem függesztették fel sajátos munkabeszüntetésüket a sportolók, így biztos, hogy hétfő délutánig nem lesz edzés a Fáy utcában.
"Utoljára február végén kaptunk fizetést, akkor is csak a januárit" - mondta érdeklődésünkre a csapat válogatott játékosa, Prok Beatrix. "Két hónapja tartozik nekünk a szakosztály az alapfizetéssel, s győzelmi prémiumot az idén még nem kaptunk. A sztrájkhoz végső elkeseredésünkben folyamodtunk, korábban még reménykedtünk, hogy majd csak kifizetnek bennünket."

A kézilabdázók követeléseit teljesen jogosnak tartják az egyesület vezetői, az érdekérvényesítés módját viszont nem. "Sztrájkolni ott lehet, ahol van pénz, csak valamiért nem akarják kifizetni. Ebben az esetben azonban nem erről van szó" - mondta Pellek Zoltán, a kézilabda-szakosztályt felügyelő elnökhelyettes. A kézilabda kft. kasszája üres, ezért most arra várnak, hogy a társaság kisebbségi tulajdonosa, egy külföldi cég teljesítse március elején esedékessé vált fizetési kötelezettségét. Pellek szerint hat-hétmillió forinttal tartoznak a csapatnak, s ennél sokkal nagyobb összegre várnak, csakhogy a résztulajdonosnak is pénzügyi nehézségei vannak, s ezért átütemezést kért. "Állandó kapcsolatban vagyunk a cég vezetőjével, s remélem, hétfőre rendezni tudjuk az adósságunkat, a lányok pedig elkezdik a munkát, bár szerintem a mostani sztrájknak nincs jogi alapja" - mondta az elnökhelyettes.

A kézilabda-szakosztálynak nincs egyébként szerencséje a pénzügyekben, Pellek Zoltán birtokában 27 millió forintnyi behajthatatlan követelést bizonyító, tavaly augusztus óta aláírt szerződés van. Kézenfekvő lenne, hogy a kézilabda kft. többségi tulajdonosa, a Vasas mint sportklub nyújtson segítséget, de erre már sor került korábban, s az egyesület nem tud több pénzt adni a szakosztálynak.

Köstner Vilmos saját példájával érvelt a játékosoknak: Debrecenben még mindig tartoznak neki, legutóbbi csapatánál, a Cornexinél pedig négy hónapig voltak fizetés nélkül, de fel sem merült, hogy ne legyen edzés. A szakember kedd óta reggeltől estig a csarnokban van, arra vár, hátha megváltoztatják elhatározásukat a kézilabdázók. "Számomra ez már morális kérdés, s nem tudom, érdemes-e leülnöm még egyszer ennek a csapatnak a kispadjára" - mondta. "Megértem a játékosokat, de ez nem megoldás, ettől még nem lesz több pénz. Ha az elveim szerint cselekednék, azonnal fel kellene mondanom, ha viszont benézek a zsebembe, azt mondom, bolond lennék ilyen könnyen megadni magam."

Köstner szerint mostantól nehéz lesz szakmai követelményeket támasztania a játékosokkal szemben. Márpedig jövő pénteken már bajnoki mérkőzést kellene játszani a Spartacus ellen. "Élsportolók vagyunk, le szeretnénk játszani a meccset, még akkor is, ha addig sem kapjuk meg a járandóságunkat" - mondta Prok. Elszánt az edző is, Köstnert még az sem érdekli, ha tovább sztrájkol a csapat. "Nem hagyom, hogy éppen az én edzősködésem idején maradjon el meccs, vagy lépjen vissza a Vasas" - mondta. -"Ha kell, az ifikkel állunk ki a bajnokikra".

Burkovits Ferenc, Erdei Tamás

Ajánlat: