Vágólapra másolva!
A kiválóan harcoló, ám a végére alaposan elfáradó magyar jégkorong-válogatott 6-2-re kikapott a sokkal esélyesebb német csapattól az amiens-i divízió I-es világbajnokság utolsó előtti játéknapján.

Eredmény, divízió I-es világbajnokság, 4. forduló:
Németország - Magyarország 6-2 (0-1, 2-1, 4-0)
gól:
Barta (31.), Boos (39.), Felski (46.), Seidenberg (50., 55.), Ancicka (55.), illetve Jánosi (9.), Gröschl (36.)

A magyarok számára egy esetleges győzelemmel megnyílt volna az út a "mesebeli" feljutás felé, ám erre az erőviszonyokat ismerve kevés esély mutatkozott. A két csapat eddig 17-szer találkozott egymással, és a németek csak egyszer - még 1940. február 3-án - kaptak ki. Az utolsó döntetlent 1967. február 28-án játszották.

A felkészülési szakaszban a játékosként kétszeres Stanley-kupa-győztes Uwe Krupp irányította együttes Székesfehérváron 3-2-re, Káposztásmegyeren pedig 1-0-ra győzött, ráadásul azóta az NHL-es Boston Bruinsban szereplő Marco Sturm is csatlakozott a kerethez.

Pat Cortina szövetségi kapitány alakulatában Palkovics láb-, Jánosi váll-, Feil pedig kézsérüléssel bajlódik, ám mindannyian vállalták a fontos összecsapást. A kapuban a franciák elleni 3-3 alkalmával remeklő Szuper kezdett.

Káprázatosan játszottak a magyarok az első harmadban, nem ismertek elveszett korongot, hősiesen védekeztek, Szuper pedig hibátlanul védett. Ráadásul a 9. percben a letámadás gólt ért: Feil csípett el egy átadást, és Jánosi bődületes lövéssel vette be Müller kapuját. A német hálóőr először nyúlt maga mögé, csapata először volt hátrányban, míg a ferencvárosi csatárnak ez volt az első találata a vb-n. Még a nyitó felvonásban két emberelőnye akadt a riválisnak, de azokat sikerült kivédekezni, egyszer a kapuvas is segített.

A folytatásban még nagyobb iramot diktált az olimpiai tizedik német csapat, és szerencsével egyenlíteni tudott. A magyarok voltak emberelőnyben, amikor Barta korongot szerzett, meg sem állt Szuper kapujáig, és kilőtte a bal felső sarkot. Egyoldalú volt a csata, ám a szórványos ellenakciók egyikének értékesítése révén megint a Cortina-sereg vezetett: Ocskay kísérletébe Gröschl piszkált bele, és a pakk Müller lába között vágódott a kapuba. Később Szuper szemkápráztató védéseket mutatott be, ám a 39. percben ő is tehetetlen volt. Létszámfölényben Goc távoli bombájába Boos tette bele az ütőjét.

A záró játékrészben is záporoztak a német lövések, és jött a fordulat. Egy Szuper-bravúr után nem tudtak felszabadítani a védők, Felski pedig laposan a hálóba lőtt. Ladányi is jelezte, hogy nem adta fel a magyar együttes. Később ismét német emberelőny, és újabb gól: Goc lövését még a magyar kapus védte, de Seidenberg ismétlésénél már tehetetlen volt. Az 55. percben újra a német klasszis talált be, a lecsorgó pakkot háttal a kapunak, a saját lába között húzta be. Fél perc múlva nőtt a különbség, Ancicka bombázott a hálóba.

A vereség azt jelenti, hogy a fokozatosan elfáradó magyarok - akik a zárónapon 16.30-kor a japánokkal mérkőznek - jövőre is ebben az osztályban játszanak majd, a feljutás a német-francia összecsapáson dől el.

Pat Cortina szövetségi kapitány: "Két harmadon át remekül játszottunk, de sajnos a harmadikban több védelmi hibát is elkövettünk. Nem feltétlenül írnám ezt a fáradtság számlájára. Egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy kiszorítsanak bennünket a saját kapunk elől. A záró játékrészben túl sok közeli lövést engedélyeztünk a németeknek, akik ezt könyörtelenül kihasználták. A támadásban sem tudtunk sokat veszélyeztetni, agresszívebbnek kellett volna lennünk. Ezekkel együtt dicséret illeti a csapatot, de nem elég csak két harmadon át jól játszani."

A többi szombati mérkőzésen:
Japán - Nagy-Britannia 4-2 (1-2, 1-0, 2-0)
Franciaország - Izrael 9-0 (3-0, 2-0, 4-0)

Az állás az utolsó forduló előtt:
1. Németország 8 pont
2. Franciaország 7
3. Magyarország 5
4. Japán 4
5. Nagy-Britannia 0 (5-17)
6. Izrael 0 (3-35)