Vágólapra másolva!
A vendég Pittsburgh Penguins háromszori hosszabbítás után 4-3-ra nyert a Detroit Red Wings ellen az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) Stanley-kupa döntőjének ötödik mérkőzésén, így 3-2-re szépített az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcban.

Stanley-kupa-döntő, 5. mérkőzés:
Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins 3-4 (0-2, 1-0, 2-1, 0-0, 0-0, 0-1), háromszori hosszabbítás után
gól: Helm (23.), Dacjuk (47.), Rafalski (49.), illetve Hossa (9), Hall (15.), Talbot (60.), Sykora (110.)
a párharc állása: 3-2 a Detroit javára.

Kimaradt emberelőnyök után váratlanul vezetést szerzett a vendégcsapat: Hossa elé került a korong, és közelről nem hibázott. A szlovák csatárnak ez volt a hatodik olyan találata, amely vezetést jelentett, és ebben a mutatóban ez a legjobb. A Penguins a fináléban először volt eredményes Detroitban, lévén, az első két összecsapást itt 4-0-ra, illetve 3-0-ra elveszítette.

A folytatásban is szerencséje volt a Pittsburghnek. A 15. percben a hátvéd Kronwall akart felszabadítani, azonban a pakkot rálőtte Hall lábára, onnan pedig a hazai kapu jobb felső sarkába pattant. A Penguins először lőtt két gólt egy harmad alatt riválisának, és először vezetett a döntőben legalább két találattal. Egy védelmi hiba után Helm szépíthetett volna, ám kiugrásakor célt tévesztett. A szünet előtt Osgood két ziccert is megfogott, így nem nőtt a különbség.

A pihenőt követően Crosby hagyott ki ordító helyzetet, finom mozdulattal lőtt mellé. Ez megbosszulta magát, mert Helm középreadása Scuderi lábáról bepattant. Lendületben maradt a Red Wings, de Fleury szenzációs védéssel őrizte kapuját. A második harmad hajrájában két kulcsjátékosa is megsérült a vendégeknek. Goncsar a palánknak vágódott, míg Malone arcából ömleni kezdett a vér, miután belecsapódott a korong. Mind a ketten a harmadik harmadban folytatták a játékot.

A 43. percben Dacjuk kis híján egyenlített, de emelése a felső lécről kipattant. A videóbíró döntése alapján maradt a 2-1-es vendégvezetés. Hossa viszontválaszában szintén a vasat találta el. Később Samuelsson lövését védte látványosan Fleury. A 47. percben már nem volt pardon. Kennedy kiállítása alatt Zetterberg erős passzába az orosz Dacjuk tette bele ütőjét.

Újabb hazai ziccer kimaradása után időt kértek a megzavarodott vendégek. Hiába, mert gyorsan újabb gólt kaptak, Rafalski lövése ment be. A gólpasszt jegyző Zetterbengnek ez volt a 25. pontja a playoffban, ez klubcsúcs.

A Penguins 12 perc elteltével tudott kapura lőni, akkor fölényben voltak a hazaiak. De ez is kevés volt. Az utolsó percben lehozta kapusát a Pittsburgh, és Talbot 34.3 másodperccel a vége előtt egyenlített.

Jöhetett a hirtelen halál első harmada, amelynek elején Fleury, a közepén Osgood védett szépeket, a végén pedig kihagytak egy emberelőnyt a vendégek. A hazaiak fölényét jellemzi a 13-2-es kapuralövési arány. A folytatásban ismét kapusakadályozásért állítottak ki egy hazai csatárt, de ez is kimaradt. Mindkét oldalon volt egy-egy kapuvas, továbbá Penguins kapusa remekelt egyszer. A Detroit is kapott emberelőnyt, ám nem élt vele.

A hatodik játékrész derekán a cseh Hudlert kiállították, és honfitársa, Sykora kilőtte a rövid felső sarkot, lezárva ezzel a maratoni összecsapást.

A döntők történetében csak egyszer, 1942-ben fordult elő, hogy egy csapat 1-3-ról fordítson. Akkor a Toronto Maple Leafs éppen a Detroitot verte meg. A következő mérkőzést Pittsburghben rendezik magyar idő szerint csütörtök hajnali 2 órakor.