Vágólapra másolva!
Tét nélküli összecsapáson, Németország ellen fejezte be világbajnoki szereplését a magyar jégkorong-válogatott Bernben, amely végül 2-1-es vereséget szenvedve a 16-os mezőny utolsó helyén végzett.

Eredmény, jégkorong-vb, alsóág:
Magyarország - Németország 1-2 (1-1, 0-1, 0-0)
Bern, 3000 néző
v.: Stian Hansen (norvég), Sterns (amerikai), Valach (szlovák), Sabelström (svéd)
gól: Horváth (17:09), illetve Müller (3:11), Bakos (33:23)

Az eltiltott Vas János mellett Szuper Levente sem lép jégre a németek elleni, utolsó világbajnoki mérkőzésen, így Hetényi Zoltán kezd a kapuban, cseréje Budai Krisztián lesz - döntött Pat Cortina, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

A két csalódott együttes számára - noha a németeknek csak svájci szereplésük miatt kell szégyenkezniük, mivel jövőre vb-rendezők, eleve ki sem eshettek - az a berni mérkőzés tétje, hogy melyikük távozhat emelt fővel.

A magyarok eddig ötször veszítettek: a szlovákoktól 4-3-ra, a kanadaiaktól 9-0-ra, a fehéroroszoktól 3-1-re, majd a bennmaradásért 6-0-ra az osztrákokkal, vasárnap pedig 5-1-re a dánokkal szemben maradtak alul.

A németek - akik a negyeddöntős szereplésben reménykedtek - sorrendben a címvédő oroszoktól (0-5), a svájciaktól hosszabbítás után (2-3), a franciáktól (1-2), a dánoktól (1-3) és az osztrákoktól 1-0-ra kaptak ki.

A két együttes eddig 18-szor mérkőzött, a németek 13-szor diadalmaskodtak, és négy döntetlen mellett a magyarok csupán egyetlen egyszer, még a II. világháború alatt, 1940. február 3-án, Garmisch-Partenkirchenben győztek 3-2-re barátságos meccsen. Az utolsó egymás elleni mérkőzést 2006. április 29-én játszották, akkor az amiens-i divízió I-es vb-n a németek úgy győztek 6-2-re, hogy az utolsó harmadot 4-0-ra nyerték. A magyarok gólját Jánosi Csaba és Gröschl Tamás ütötte. A németek többek között azzal a sikerrel jutottak fel a világ élvonalába.

Első harmad:

Elkezdődött a mérkőzés, az első lövést a német válogatott eresztette meg, az első kiállítást azonban a szokásoknak megfelelően a magyarok szenvedték el: másfél perc elteltével Kovács Csaba került a büntetőpadra. Sajnos nem sikerült kihúzni a hátrányt, hetényi egy ziccert ugyan fogott, Müller kapunak háttal állva azonban okos gólt pöckölt (0-1).

A gól után 23 másodperccel Ondrejciket szórták ki a bírók, öt perc alatt 7-0 volt a kapuralövési arány a németek javára...

Forrás: MTI

Több, mint hét percnek kellett eltelnie, hogy a csapat végre a német kapu elé kerüljön, Schmidt kiállítása jókor jött, de komoly helyzet nem alakult ki, az első kapuralövés pedig továbbra is váratott magára. Cortina dühöngött, no nem ezért, hanem Svasznek kiállítása miatt: tíz perc alatt harmadszor játszhatott hátrányban csapata.

A 14. percben Fekete léphetett ki ziccerben, de elhamarkodottan Patzold jobb vállát találta el - de legalább 13-1-re módosította a kapura tartó lövések arányát.

A harmad végére komoly lehetőséget kapott a csapat, Hecht és Renz is a kiállítás sorsára jutott, Horváth András bombagóllal 29 másodperc alatt ki is használta (1-1). Maradt a szimpla emberelőny, Ladányi passzát Peterdi gyömöszölte a kapus ölébe.

A harmad 1-1-gyel zárult.

Második harmad:

33 másodperc után Ullmannt már ki is szórták a játékvezetők, hat másodperc után Horváth is korcsolyázhatott a saját büntetőpadja felé - elképesztő, amit a játékvezetők a magyar válogatottal műveltek a vébé alatt... Hordler szerencsére elgáncsolta Kovácsot, újabb két perc, újabb lehetőség arra, hogy emberelőnyben játszhasson az együttes. Ezúttal ez sem hozta meg a várt sikert, kapura sem ütöttünk, maradt az 1-1.

A 25. percben Kóger lőhetett volna gólt, de a rövid felsőből kipiszkálta a kapus a pakkot, az ellentámadásból Hackert ziccerét Hetényi nyelte le. A 28. perc elején Bakostól elcsente a korongot Kovács, az ingolstadti védő akasztotta, újabb két perc, amelynek felénél azt konstatálhattuk, a hátrány ellenére kétszer is az ellenfél veszélyeztetett. Több lehetőség nem is adódott az előny kihasználásra, Vas Mártont is kiszórták a bőkező játékvezetők.

A márkőzés felénél Hetényi a hónaljával kapta el Hecht lövését, majd Ennaffati kócolta meg Rankelt, dulakodás miatt mindkettejüket lezavarták a jégről. Aztán Barta lövését kapta el Hetényi, majd bemutatta a lepkést, jelezve, ott a korong...

Sille magánszáma következett, a védőt kiállították a játékvezetők, reklamált, ezt még 10 perces fegyelmivel fejelték meg a csíkosmezesek. Gyorsan ki is használta a lehetőséget az ellenfél: Bakos a kék vonaltól lőtte ki a kapu jobb oldalát (1-2).

Cortina nem bírta tovább, folyamatos dühöngése és karmozdulatai jelezték, elégedetlen. Főleg azok után, hogy Tokaji is két percet kapott, szerencsére Hetényi kiválóan védett. A harmad hajrájára Häger is megkapta kisbüntetését, Vas Márton ütőjében volt az egyenlítő találat, Patzold azonban védett.

Harmadik harmad:

Rankel lövése vezette be a záró 20 percet, Hetényi védett, majd Kangyal nyitotta meg a büntetőpadra igyekvők sorát, őt követte Kóger - Cortina ismét reklamált a maga módján, mindhiába. Szerencsére a németek sem szárnyaltak, egy kapuvasat ugyen ütöttek, de nem diktáltak öldöklő iramot.

A 49. percben Kreutzer esett neki csúnyán fejjel a palánknak, de a szörnyű látvány ellenére nem sérült meg súlyosan.

Öt perccel a vége előtt a Ladányi, Vas Márton, Peterdi trió került helyzetbe, de a német kapus védett. Az 57. percben Ladányi előtt volt az újabb egyenlítési lehetőség, de nem tudott élni vele. Az utolsó másfél percben még Hetényit sem tudtuk levinni, mert a korong végig a németeknél volt - maradt a 2-1-es eredmény, ezzel Magyarország győzelem és pont nélkül az A csoportos világbajnokság utolsó helyén végzett.

Ladányi Balázs: "A rutin hiányzott. Több, velünk hasonló erőt képviselő csapat azért tudott bennmaradni, mert a csoportkörben egyetlen meccsre kihegyezte a formáját, és okosan, türelmesen játszott. Belőlünk ez a képesség még hiányzik. Nem valók vagyunk erre a szintre, ám mindig van három-négy válogatott, amelyik ingázik az A csoport és a divizió I között. Legközelebb is megpróbáljuk, és van esélyünk feljutni, mert arra jó vagyunk. Élmény volt itt játszani, és nem adom fel, jövőre ismét harcolunk a visszakerülésért."
Hetényi Zoltán: "Örülök, hogy a vb-n lehetőséget kaptam, és olyanok ellen játszhattam, akik igazi példaképek a számomra. Az ellenfeleink mindegyike komoly nyomás alatt tartott bennünket, így Szuper Leventének és nekem is rengeteg dolgunk volt. A rivális csatárok keményen támadtak, akár minket, kapusokat is, míg a hátvédek sokkal erősebben és pontosabban lőnek, mint amit eddig megszokhattunk. Fantasztikus élmény volt, remélem, lesz még lehetőségünk arra, hogy ismét játszhassunk az élvonalban."
Pat Cortina magyar szövetségi kapitány: "A németek irányították a mérkőzést, mert jobb csapatot alkotnak. Nekünk néhány helyzetből kellett gólt szerezni. Szerettük volna jó eredménnyel zárni a vb-t, és a terveknek megfelelően játszottunk. Emiatt elégedett vagyok, csak azt sajnálom, hogy nem tudtunk pontot szerezni, pedig több meccsen is volt rá lehetőség. A játékosok megérdemelték, hogy szerepelhessenek a világ legjobbjai között, de csak akkor lett volna esélyünk a bennmaradásra, ha mindenki a maximumot nyújtja az összes meccsen. A szerződésem lejárt, nem rajtam múlik, hogy lesz-e folytatás. Szeretem Magyarországot, a magyar játékosokat, a szurkolókat.
Uwe Krupp német szövetségi kapitány: "Nehéz meccsre számítottunk, mert a magyar csapat ki akarta szolgálni szurkolótáborát. Okos csapattal találkoztunk, amely kevés lehetőségből is képes gólt szerezni. Szoros meccs volt, mi uraltuk a pályát, de így is az utolsó másodpercig összpontosítanunk kellett."

A másik összecsapáson:
Dánia - Ausztria 5-2 (1-2, 1-0, 3-0)
gól:
Jakobsen (16.), Mikkel Bödker (28., 60.), Christensen II (46.), Degn (52.), illetve Kaspitz (1.), Setzinger (3.)

A végerdmény:
1. Dánia 9 pont
2. Ausztria 6
3. Németország 3
4. Magyarország 0

A németek nem eshettek ki, mert ők rendezik a jövő évi vb-t. Így Magyarország és Ausztria játszik jövőre a divízió I-ben.