Vágólapra másolva!
Egy újabb nagycsapat skalpját szerezte meg a magyar jégkorong-válogatott, amely felkészülési mérkőzésen büntetőkkel verte az olimpiai ezüstérmes, vb-bronzérmes finneket. Pat Cortina csapata először lépett jégre a tragikus hirtelenséggel elhunyt Ocskay Gábor nélkül, és bár a fehérvári klasszis halála pótolhatatlan veszteség, társai sokadszor bizonyították, hogy a legnehezebb helyzetből is talpra tudnak állni. A siker értékét növeli, hogy több kulcsembert is pihentetett a kapitány, a helyükre kerülő fiatalok viszont harcos játékkal igyekeztek bizonyítani és ebből a győzelemből nagy önbizalmat meríthetnek az év legfontosabb eseménye, a svájci világbajnokság előtt.

Az AC/DC játszik az Arénában, és a székek kétharmada üresen ásítozik? Bizony, ez a látvány fogadhatta azt, aki fél órával a kezdés előtt érkezett meg a magyar-finn hokimeccs helyszínére. Igaz, az ausztrál rocklegendák helyett az AC/DC/GP tributezenekar zúzta a gitárokat, és a szurkolók nagy része még a csarnokon kívül várt a bejutásra, vagy a büfében igyekezett bevásárolni, nem csoda, hogy ezúttal nem taposta egymás lábát a tömeg odabent, mint Angus Youngék koncertjén.

A csapatok ekkor már javában melegítettek, a magyaroknál minden játékos 19-es számmal ellátott fekete mezben korcsolyázott fel-alá. Nagyon nehéz lehetett nekik, szerdán még ott álltak szeretett társuk sírjánál, most pedig kevesebb mint egy hónappal életük legnagyobb kihívása előtt az olimpiai ezüstérmes finn válogatott várt rájuk. A meccs előtti pillanatok torokszorítóak voltak, előbb egy rövid bejátszással emlékeztek ifjabb Ocskay Gáborra, majd az állandó sortárs, a gyerekkori barát Palkovics Krisztián és a csapatkapitány Kangyal Balázs adta át a visszavonultatott 19-es mezt a gyászoló családnak. A korongbedobást a néhai klasszis menyasszonya, Goike Nóra végezte el.

Voltak, akik féltették a csapatot, egyrészt Ocskay tragédiája miatt, másrészt pedig azért, mert Pat Cortina kíváncsi volt a fiatalokra, és több rutinos játékost, köztük a brianconi Szélig, Ladányi, Vas Márton triót is kihagyta. A finneknél hasonló a helyzet, mivel a hazai bajnokság legjobb csapatainak játékosai és az NHL-es menők csak később csatlakoznak a kerethez, így a mieink ellen jégre lépők mind azért hajtottak, hogy Svájcba is elvigye őket a kapitány.

A villámgyors tempóban játszó vendégek kihasználták az első emberelőnyt, Tokaji kiállítása majdnem lepörgött, amikor Kerman Szuper lábvédői között a kapuba ütötte a korongot. A magyar kapust ezután sem hagyták unatkozni Ganxsta Zolee kedvencei, de Szuper állta a sarat, és a támadásokra is futotta a mieink erejéből: Fodor egy levágódó korongot vágott a kapuba. Az egyenlítőgól után percekig állt a játék, ugyanis állatok lepték el a jeget, volt ott minden, tigris, gorilla, macska és elefánt, igaz csak plüssből. A beteg gyerekek megsegítésére szervezett jótékonysági akció tehát jól sikerült, a legnagyobb ovációt egy, a felső sorokból érkező egyméteres plüssmedve kapta, amely csak többszöri "átszállással" jutott el a jégre.

Az eseménydús első húsz perc 1-1-gyel ért véget, a második elején pedig hasonló volt a forgatókönvy, mint a nyitó felvonásban, támadtak a finnek, de Szuper mindent védett. A magyar csapat az erőviszonyoknak megfelelően kevesebbet tanyázott az északiak kapuja előtt, de a helyzeteink azért megvoltak, Nagy Gergő lehetősége már előrevetítette, hogy közeleg a második gólunk, ami meg is érkezett, amikor Palkovics lövése után Kovács Csaba verte be a kipattanót.

Kívülről úgy tűnt, a finnek biztosak voltak benne, hogy bedarálnak minket, és néha a kelleténél töbet foglalkoztak a szép cselekkel és azzal, hogy a kapunk előtt passzolgassanak, a nagyon motivált magyar csapat pedig megbüntette őket ezért. Mégsem sikerült előnnyel vonulni az öltözőbe, emberhátrányban ugyanis elcseréltük magunkat, Vahalahti pedig egy az egyben túljárt Szuper eszén.

A záró játékrész elején sikerült visszavenni a vezetést, Palkovics előnyből lőtt szenzációs gólt, Gebei Pétertől játékvezetőtől megkapta a korongot a gólszerző, aki a cserepad felé vonulva megcsókolta a pakkot. Elkezdtük nézni az eredményjelzőt, siettetve a másodperceket, hátha ki tudjuk húzni a hátralévő időt, de nagyon sok volt még vissza, és a finnek gyorsan egyenlítettek, Aalto egy buli után bombázott a hálóba.

Elkezdődött a hajsza a győztes gólért, de Szuper továbbra is emberfeletti teljesítményt nyújtott, többször is bravúrral segített a kissé fáradó csapatnak, így jöhetett a hosszabbítás. Egy finn kiállítás miatt megkaptuk az esélyt, hogy ne legyen büntetőpárbaj, végül mégis a rávezetésekre maradt a döntés. Szuper feltette a koronát addigi teljesítményére, két büntetőt is kivédett, a magyarok közül viszont Fekete és Palkovics is betalált, ezzel teljessé vált az újabb hokicsoda, a Cortina-csapat legyőzte a közelgő vébé egyik favoritját! A közönség hosszan ünnepelte a fiúkat, akik sokadszor bizonyították, micsoda sportemberek, egy nappal ifjabb Ocskay Gábor temetetése után mindent kiadtak magukból, és ez győzelmet eredményezett egy jóval erősebb válogatott ellen.

Forrás: MTI

Palkovics Krisztiánt a meccs legjobbjának választotta a szakvezetés és a szélső rá is szolgált az elismerésre, gólt ütött, gólpasszt adott, és a mindent eldöntő büntetőt is ő értékesítette. "Méltó módon emlékeztünk Gáborra, a világbajnokság egyik favoritját sikerült megvernünk. Le a kalappal a fiúk előtt, senki nem gondolta, hogy nyerni tudunk, mégis megcsináltuk, megint bebizonyítottuk, hogy lehet csodákat művelni. Álomszerű ez az eredmény, és ezt már senki nem veheti el tőlünk" - mondta a találkozó után az Alba Volán klasszisa.

Fodor Szabolcs hosszú idő után szerzett újra gólt a válogatottban, emlékei szerint utoljára még 2004-ben egy Euro Challenge-tornán volt eredményes a nemzeti csapatban egy lengyelek elleni meccsen. A Volán játékosa nagy visszatérőnek számít, és az egész meccsen harcosan játszott, ha így folytatja, megnehezítheti a kapitány dolgát a kerethirdetésnél. "Életem egyik legnehezebb pillanata volt a meccs előtti felvezetés, amikor Gabira emlékeztünk. A kapitány úgy küldött ki minket a jégre, hogy az eredmény most másodlagos, az a fontos, hogy mindenki úgy küzdjön, ahogy Gabi tenné" - mondta Fodor, amikor szóba került a mindenkinek nagyon hiányzó Ocskay Gábor. Kívülről úgy tűnt, a finnek néha lazábban veszik a meccset, ezt Fodor is megerősítette: "Szerintem azt hitték, bármikor tudnak nekünk gólt ütni, de a védekezésünk nagyon rendben volt, Szuper Levi pazarul védett, a hátvédek pedig jól takarítottak, és a finnek lazasága idővel átváltott görcsösségbe. Biztos, hogy a vereség után nagy fejmosást kapnak majd, és pénteken nekünk mennek majd, hogy kiköszörüljék a csorbát."

Kovács Csaba bal kézzel fogadta a gratulációkat a meccs után, a Süti becenévre hallgató csatár jobb válla ugyanis meghúzódott, és ezzel kérdésessé vált, hogy pénteken, Miskolcon tud-e játszani. "Finnország is ki van pipálva" - viccelődött az egykoron szintén válogatott jégkorongozó édesapja (jelenleg a szövetség alelnöke) nyomdokaiba lépő Kovács, amikor arról érdeklődtünk, hány ehhez hasonló csoda van még a tarsolyukban. "Ezek az eredmények biztos, hogy felnyitják az ellenfelek szemét, de minket nem szabad, hogy megzavarjon, mivel eddig is azért voltunk képesek bravúrokra, mert alázatosan játszottunk. Most is nagyon hajtottunk, és a második gólunk után úgy éreztem, a finnek kiestek a ritmusból, ezért is volt nagyon bosszantó, hogy a második harmad végén elcseréltük magunkat, és ki tudtak egyenlíteni. Nagyon nehéz volt ráhangolódni a meccsre, melegítés alatt végig Ocskay Gabi járt a fejemben, hiába próbálja a meccs közben az ember kikapcsolni a gondolatait, annyi közös emlék fűz hozzá, hogy nagyon sokszor eszembe jutott, a gólom után is rá gondoltam."

Fekete Dániel éppen Ocskay Gábor helyén játszott az első sorban, és a büntetőpárbajban nagyon szépen oldotta meg a feladatot, egy csellel kimozdította a kapust, majd fonákkal a hálóba emelt. "Ez az egy cselem van, szerencsére a finnek nem ismerték még" - mosolygott a fehérvári center a mixed zone-ban. "Szerettük volna kiszolgálni ezt a fantasztikus közönséget és méltón megemlékezni Csicsóról, szerencsére sikerült, de ehhez az kellett, hogy mindenki száz százalék fölött teljesítsen. Igaza volt Palkónak, történhetnek csodák, ha mindenki ilyen keményen melózik. Gábort senki nem tudja pótolni sem emberileg, sem a játékban, Magyarország legjobb centerét vesztettük el, aki lélekben mindig velünk marad."

Forrás: MTI

Szuper Levente produkciójára nehéz szavakat találni, a magyar kapus úgy védett, mintha előre érezte volna, hova lőnek a finnek, hihetetlen bravúrokat mutatott be. "Azt szokták mondani, az a jó, ha a kapus nem emlékszik a történtekre, mert elborul az agya meccs közben. Velem most ez történt, és végig azt éreztem, hogy valaki fogja a kezem, vezérli a mozdulataim. Minden ilyen győzelem csoda, egy ajándék nekünk is, a szurkolóknak is. A finnek nagyon odatették magukat, ők is építik a csapatot, mindenki szeretne bekerülni a végső vb-keretbe, tőlünk viszont kulcsemberek hiányoztak, de le a kalappal a fiatalok előtt, fantasztikusan hajtottak, csúsztak-másztak."

És hogy miképp tudott túljárni Szuper a két finn lövő eszén a büntetőpárbajban? "Ilyenkor az a fontos, hogy ne a kapus diktálja a mozgást, mert akkor könnyen átveri a csatár. Nekem most sikerült időben reagálni arra, hogy mit akarnak a finnek, Isten és Ocskay Gabi segített."

Az egyik finn lövő az a Petteri Nummelin volt, aki tagja volt az 1995-ben világbajnoki címet szerző csapatnak, és aki NHL-rekordot tart azzal, hogy kilenc büntetőből nyolcat értékesített. Most azonban elvesztette a párbajt Szuper Leventével szemben. "Tudtuk, hogy nem lesz könnyű meccs, nem vettük félvállról a magyarokat, de ha egy csapat ennyi helyzetet kihagy, akkor óhatatlanul kikap. Jól védekeztek a magyarok, a kapusuk pedig egyszerűen zseniális volt. Szerencsére pénteken már ismét megmérkőzünk egymással, így nem kell sokat rágódni ezen a vereségen. Az biztos, hogy a magyarokat feldobta ez a siker, és nagyobb önbizalommal léphetnek jégre emiatt Miskolcon, de szeretnénk visszavágni."