Az istenek elengedték a kezünk, de él a remény

Kovács Csaba németország magyarország jégkorong
Mindent megtettünk az egyenlítésért, de végül mi kaptunk még egyet a végén
Vágólapra másolva!
Az 58. percig irtózatos küzdelemre kényszerítettük az Egyesült Államokat és a szlovákokat is legyőző Németországot, de végül ellenfelünk 4-2-re bedarált minket. Ezzel a franciák kezébe került a sorsunk: ha kedden a rendes játékidőben legyőzik a fehéroroszokat, akkor bennmaradunk az A csoportban. Ettől függetlenül a magyar válogatott újabb fantasztikus, világszínvonalú meccset tett le az asztalra, csak dicséretet érdemel. 

Eredmény, jégkorong-vb, B csoport, 7. forduló:
Magyarország–Németország 24 (10, 01, 13) - az élő közvetítés
Szentpétervár, Lubilejnyij Aréna, 4000 néző
v: Martin Frano (cseh), Konstantin Olenyin (orosz)
gól: Sofron (9.), Wehrs (45), illetve Hager (33.), Reul (42.), Braun (58.), Goc (60. üres kapura)

Magyarország: Vay, Rajna (kapusok) - Sagert, Dudás, Wehrs, Szirányi, Stipsicz, Vas M., Mestyán, Garát (védők) - Kovács Cs., Bartalis, Sofron, Sebők, Sarauer, Galló V., Benk, Vas J., Magosi, Kóger, Nagy Gergő (támadók)

Németország: Greiss, Bruckmann, Pielmeier (kapusok) - Reul, Holzer, Boyle, Ehrhoff, Ankert, Akdag, Braun, Müller (védők) - Rieder, Flaake, Macek, Kink, Draisaitl, Seidenberg, Reimer, Fauser, Hager, Schutz, Goc, Kahun, Gogulla, Noebels (támadók)

Kisebb csodára lenne szükség ismét, és arra, hogy a hokiistenek mellénk álljanak.

Ahogyan a fehéroroszok ellen bebizonyítottuk a világnak és saját magunknak is, hogy megfelelő összpontosítással szép eredményt tudunk elérni, most is hasonló teljesítményre lesz szükség. Mindannyian jó játékkal akarjuk zárni a tornát" - ezt mondta Rich Chernomaz szövetségi kapitány a németek elleni csoportmeccs előtt, majd hozzátette: a németek tele vannak tehetséggel, ráadásul minden poszton - még az edzőin is - NHL-es sztárok állnak rendelkezésükre.

Rich Chernomaz a világnak is bizonyítani akart Forrás: AFP

A meccs előtt a németek ellen egy győzelem (még 1940. február 3-án született), négy döntetlen és 14 vereség volt a mérlegünk, a tétmérkőzéseket tekintve pedig két döntetlen mellett tíz vereség. Az utolsó pontszerzésért is 1967. február 28-ig kell visszamenni az időben. Azóta mind a hat alkalommal kikaptak a magyarok.

A németek keretében négy NHL-játékos található, a védő Christian Ehrhoff Chicagóban, a csatár Tobias Rieder és Leon Draisaitl Arizonában, illetve Edmontonban játszik, a kapus Thomas Greiss pedig a New York Islandersben véd, és utólag csatlakozott a kerethez.

Be kell tartani a taktikát, és 120 százalékot nyújtani

A németek elleni magyar csapat megegyezett a fehéroroszok ellenivel, ami azt jelenti, hogy Hetényi Zoltán, Garát Zsombor és Banham Frank maradt ki. A kanadai születésű Banham már korábban elmondta, hogy a vébé után visszavonul, így neki az amerikaiak elleni volt pályafutása utolsó meccse.

Sofron (b) fogadkozott a meccs előtt, Banham a visszavonulását jelentette be Forrás: EPA

"Kellett pár meccs, amíg kiforrott a csapatunk. Folyamatosan játszottunk, forogtak az emberek, változtak a sorok, most először kezdünk azonos összeállításban. Bízunk benne, hogy picit megszokottabbak, összehangoltabbak lesznek a soraink. Talán ez is az előnyünkre válik. Magunkban kell bízni, hiszen hiába számolgatunk, nézegetjük a pozitív vagy negatív tényezőket, amik befolyásolhatják a meccset, a saját kezünkben van a sorsunk. Ha jól hokizunk, betartjuk a taktikát, és kitesszük a jégre a százhúsz százalékot, amit ez a csapat ki szokott rakni, akkor igazi csodát írhatunk, és bent maradhatunk" - mondta Sofron a meccs előtt, aki a szezont még Krefeldben kezdte, majd Klagenfurtban fejezte be.

Csodálatos kezdés, megérdemelt vezetés

A magyar válogatott fantasztikusan kezdte a meccset, egy percig sem volt megilletődve, sőt inkább a németek tűntek idegesnek. Fegyelmezetten védekeztünk, már a korongfelhozatalnál megtámadtuk az ellenfelet, a korongszerzések után pedig veszélyes kontrákat vezettünk.

Kóger ziccere még kimaradt, de a 9. percben Sofron már nem hibázott: négy a négy elleni helyzetben korongot szereztünk, amivel visszafordultunk a német harmadba, Bartalis középre csorgatta a védő mellett, ahol érkezett Sofron, aki elfektette a rossz ütemben kinyúló Greisst, és a hálóba lőtt.

Sofron István góljával szereztük meg a vezetést Forrás: MTI/Kovács Tamás


A meccs képe ezt követően sem változott: ötlettelenül jöttek előre a németek, de a rendkívül dinamikus, pörgős hokit bemutató magyarok több gólt is szerezhettek volna a kontrák végén. Ehhez Bartalis állt a legközelebb, aki a harmad végéhez közeledve megkavarta a német védelmet, elcsúsztatta a korongot Greiss mellett-alatt is, de az a kapuvasról kifelé csorgott.

A hajrát emberhátrányban zártuk, de megúsztuk nagyobb gond nélkül. Az első negyedhez hozzá tartozik, hogy Schutz, a németek egyik legveszélyesebb csatára egy ütközés után megsérült, el kellett hagynia a pályát.

Beindult a német henger

A második harmad egészen másképp nézett ki, mint az első: azonnal a torkunknak ugrottak a németek, és beszorították a magyar csapatot a kapuja elé, csak pillanatokra tudtunk kibontakozni a szorításból.

A magyar csapat önfeláldozóan védekezett, előfordult, hogy 15 másodperc alatt 3 lövést is blokkoltunk, és ha a védők nem tudtak menteni, akkor Rajna húzta le a rolót, de érezhető volt, hogy ha nem tudunk váltani, akkor nem ússzuk meg. Így is lett: Sofron kiállítását még kivédekeztük, de Kógerét már nem.

Vas Márton a testével védte a kaput, de óriási pechjére éppen róla csorgott be a korong Forrás: MTI/Mudra László / Mjsz

Szerencsétlenül adtuk el a korongot a saját harmadunkban, Hager csapott le a lehetőségre, elment a jobb oldalon, és középre akarta tenni az érkező társához, ám az végül a bevetődő Vas Márton testéről csorgott a kapuba - óriási pech. A negyedik előnyüket már gólra váltották a németek.

A harmad végén, a bekapott gól után azonban váltani tudott a magyar csapat, és ismét visszajött a meccsbe, sőt a vezetést is megszerezhettük volna: Sofron, majd Bartalis került helyzetbe, hatalmas volt a kavarodás, végül Greiss hihetetlen védéssel mentette meg a helyzetet.

Dráma és küzdelem

A németek ugyanúgy kezdték az utolsó harmadot is, mint a középsőt, és megint nekiestek a magyar csapatnak, ám ezúttal percek alatt célt értek. Előbb kaptunk egy lövést a kék vonalról, ami kipattant Rajnáról, óriási kavarodás alakult ki, majd éppen Reul elé csorgott a korong, aki a balra mozgó Rajna mellett közelről szétlőtte a jobb felső sarkot - védhetetlen bomba volt. Pillanatokkal később Akdag lőtt messziről, Macek beletette a botját, a korong pedig a magyar kapuvasról jött ki.

Mindkét csapat az utolsó erejéig küzdött Forrás: MTI/AP/Dmitrij Loveckij


A magyar csapat azonban nem roppant össze: két perccel később agresszív letámadás után megszereztük a korongot az ellenfél harmadában, lekészítettük lövésre, majd Wehrs engedett el egy nagy bombát a kék vonalról, egyenesen a felső sarokba - igaz, a korong egy gondolatnyit megpattant a német védőkön is.

Az istenek elengedték a kezünket

A meccs végén úgy tűnt, a magyar csapat megharcolhat a döntetlenért. Bírtuk erővel, pedig 10 nap alatt már a 7. meccsét játszotta a csapat a világelit ellen, de az utolsó percekben talán elfogyott a jó döntésekhez szükséges oxigén. A németek nyomása ellen hosszú ideig mindenbe belefeküdtünk, mindent blokkoltunk, de ahogy az előző két bekapott gólunknál, most sem tudtuk kiküzdeni a korongot a harmadunkból, és végül a sokadik német átlövés utat talált a kapunkba, Braun volt eredményes.

Ismerjük el, a gól nem volt érdemtelen, hiszen korábban három kapuvasat is ütöttek a németek, az önfeláldozó, minden dicséretet megérdemlő magyar válogatott ellen kőkeményen megharcoltak a gólért.

Mindent megtettünk az egyenlítésért, de végül mi kaptunk még egyet a végén Forrás: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Ezt követően lehoztuk a kapusunkat, de egyenlítés helyett üres kapus gólt ütöttek a németek 33 másodperccel a vége előtt, Goc kotorta be a korongot.

Ezzel a franciák kezébe került a sorsunk: ha kedden a rendes játékidőben legyőzik a fehéroroszokat, akkor bennmaradunk az A csoportban.

Korábban:
Kanada-Franciaország 4-0 (1-0, 1-0, 2-0)

Az állás: 1. Kanada 18 pont/6 mérkőzés (34-4), 2. Finnország 18/6 (25-6), 3. Németország 13/7, 4. Egyesült Államok 9/6, 5. Szlovákia 6/6, 6. Franciaország 5/6, 7. Magyarország 3/7 (12-31), 8. Fehéroroszország 3/6 (13-32)

A csoport (Moszkva):
Dánia-Kazahsztán 4-1 (3-0, 1-1, 0-0)

korábban:
Oroszország-Norvégia 3-0 (0-0, 2-0, 1-0)
Az állás: 1. Csehország 15 pont/6 mérkőzés (22-8), 2. Oroszország 15/6 (28-9), 3. Svédország 13/6, 4. Dánia 11/7, 5. Svájc 8/6, 6. Lettország 6/6, 7. Norvégia 5/6, Kazahsztán 2/7