Vágólapra másolva!
A norvég Vipers Kristiansanddal találkozik a Győri Audi ETO KC a női kézilabda Bajnokok Ligája májusi budapesti négyes döntőjének az elődöntőjében. A másik párban a győriekkel korábban négyszer is BL-t nyerő Ambros Martín által irányított Rosztov Don a francia Metzcel mérkőzik majd.

Predrag Boskovics, az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) alelnöke és Anja Althaus, a sorozat házigazdája elsőként a francia Metz nevét húzta ki a gömbből, majd a másik elődöntő „hazai” csapatát, a szintén FF-újonc norvég Vipers Kristiansandot. Majd kialakultak a párosítások, azaz kihúzták a másik két résztvevő nevét, így a 2018-19-es Bajnokok Ligája Final Four elődöntőinek párosítása így néz ki: Metz Handball–Rosztov Don, Vipers Kristiansand–Győri Audi ETO KC.

Az ETO veretlenül, 14 meccséből tizenkettőt megnyerve masírozott be a négy közé, a két iksz az ellen a Ferencváros ellen jött össze, amelyik a negyeddöntőben nem bírt az orosz bajnok Rosztov Donnal. Amelyik ugyan brutálisan erős, a középdöntőben mégis kétszer kikapott a Final Fourban újonc francia Metztől. A francia csapat a negyeddöntőben kettős győzelemmel búcsúztatta a román CSM Bucurestit. A norvég Vipers Kristiansand ugyancsak először jutott el a Papp László Sportarénába. Ők az első körből csoportmásodikként jutottak tovább az FTC előtt és a CSM mögött, a középdöntőben viszont hat meccsből négyet nyertek, majd a negyeddöntőben oda-vissza verték a sokak által esélyesebbnek gondolt Buducsnosztot.

A BL-találkozókat közvetítő Sport TV budapesti stúdiójában alig fértek el egymástól a női kézilabda világsztárjai. A Final Fourban szereplő valamennyi csapatot egy-egy meghatározó játékosa képviselte. A címvédő Győri Audi ETO KC-t a brazil Eduarda Amorim, a Rosztov Dont honfitársa, a győrieket a 2016-os döntőben még a CSM Bucurest kapusaként megbabonázó Mayssa Pessoa, míg a két FF-újoncot a világ- és Európa-bajnok Manon Houette (Metz), illetve az ETO-val (is) csúcsra érő norvég Katrine Lunde.

A csapatok képviselői: Mayssa Pessoa, Eduarda Amorim, Manon Houette és Katrine Lunde

A döntőben újonc Metzet képviselő Manon Houette a sorsolás előtt elmondta, mindannyian nagyon izgatottan várják első meccsüket Budapesten, és szerinte a csapategységük lehet a legfőbb erejük.

Edouarda Amorim és a Győr számára, ahogy tavaly, úgy idén is extra motivációt jelent a címvédés lehetősége, és az, hogy idén újabb szurkolókat nyűgözhessenek le. De nem lesz könnyű, hiszen mindhárom rivális csapat nagyon erős.

A Kristiansand rutinos kapusa, a korábban a Viborggal és az ETO-val is BL-t nyerő Katrine Lunde csöppet sem izgul, nem úgy, mint némelyik csapattársa, de ők is nagyon várják már az első mérkőzést. Mayssa Pessoa a tavalyi szezon után térhet vissza a Rosztovval, és mint fogalmazott, próbálják leküzdeni az idegességüket, és úgy érzi, hogy szemben a tavalyi évvel, ezúttal készen állnak a kihívásra.

A sorsolás után valamennyi résztvevő alaposan megdicsérte a riválist, és valamennyien elmondták, hogy legalább olyan fontos lesz a mentális erő, mint a fizikai felkészültség. Eduarda Amorim még annyit hozzátett, tudják, hogy a norvégok roppant gyorsak, szeretnek futni, és használni a széleket, míg a Katrine Lunde azt emelte ki, hogy egyszerre jelenthet előnyt és hátrányt, hogy sokakat jól ismer egykori csapatából, az viszont biztosan nem könnyíti meg a dolgukat, hogy a középdöntős csoportkörben kétszer is kikaptak az ETO-tól (33-26-ra otthon, illetve 33-29-re Győrben).

Anja Althaus, aki 2017-ben a Vardar játékosaként vesztes oldalon volt a győriekkel szemben, egy évvel később azonban már ő is ünnepelhetett, miután zöld-fehérbe öltözött a megelőző nyáron. Visszavonulása után pedig a BL nagyköveteként vesz majd részt a Final Fouron. Elmondta, imádja a Final Four hangulatát, de óvatosan kell nyilatkoznia, mert néha még mindig a kelleténél jobban elragadja a lelkesedése.

A budapesti szervezőbizottság elnöke, Pálinger Katalin, a korábbi kiváló, Európa-bajnok és vb-ezüstérmes kapus elmondta, hogy már nagyon izgatottan várják a Final Four hétvégéjét, és idén is nagyon erős a mezőny, ő maga pedig négy nagyszerű mérkőzésre számít. A Sport TV szakértője, Borsos Attila szerint mindhárom csapat a kvázi hazai pályán játszó Győri Audi ETO-t szeretné elkerülni.

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) elnöke, Predrag Boskovics jelezte: az európai szövetség teljes mértékben elégedett a magyar rendezők munkájával, és nem tud elképzelni sem jobb helyszínt, sem jobb szurkolókat a női klubkézilabda csúcseseményéhez.

David Slezak, az EHF igazgatója elmondta, hogy a női kézilabda-BL évről évre fejlődik, amit jól mutat, hogy a DELO-csoport révén idén először már névadó szponzora is van a sorozat záró eseményének.

A győriekkel négy BL-t nyerő Ambros Martin, aki ezúttal a Rosztov edzőjeként érkezik majd Pestre, elmondta, ha rajta múlna, csak a döntőben mérkőzne meg az ETO-val.

A női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjét, azaz a Final Fourt május 11-12-én rendezik a Papp László Budapest Sportarénában. Az első napon a két elődöntőre, míg a másodikon a helyosztókra kerül sor.