A FIBA továbbra is Budapesttel számol a 3x3-as női olimpiai pótselejtező helyszíneként

3x3, női kosárlabda-válogatott
A magyar női válogatott (a képen pirosban) a világ legjobbjai közé tartozik a 3x3 szakágban
Vágólapra másolva!
Még van idő eldönteni, hogy mely csapatok indulnak majd a következő idényben a nemzetközi kosárlabdakupákban, a 3x3-as változatban pedig a nemzetközi szövetség (FIBA) továbbra is budapesti helyszínnel számol a női olimpiai pótselejtező megrendezését illetően.

Többek között erről beszélt Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára az M1 aktuális csatornának szerdán. Elmondta, hogy – bár a bajnokság március közepén úgy ért véget, hogy nem hirdettek bajnokokat, illetve nem voltak kiesők – nincs miért kapkodni.

Már csak ezért sem, mert normális esetben is az európai szövetség májusi közgyűlése után szokták véglegesíteni az európai kupák versenykiírásait

és itthon ezt követően tudják a sportszervezeteknek megküldeni, milyen feltételekkel vehetnek részt a kupaküzdelmekben.

"Most a közgyűlést elhalasztották szeptemberre vagy októberre, így azt sem tudjuk, hogy a nevezési határidő hogyan alakul" – tette hozzá, majd úgy folytatta: az MKOSZ elnöksége az érintett csapatokkal való egyeztetést követően valamikor május folyamán ráér döntést hozni arról, hogyan és milyen elvek szerint hirdeti meg a nevezési lehetőségeket a 2020-2021-es európai kupaküzdelmekre.

Bodnár Péter a válogatottakat érintő kérdésre úgy reagált, az európai szövetség keddi board-ülésén döntés született arról, hogy az utánpótlás Európa-bajnokságokat a nyárról törölték. Arról is határozott a testület, hogy a 3x3-as Eb-ket, illetve a selejtezőket is elhalasztják.

A magyar női válogatott (a képen pirosban) a világ legjobbjai közé tartozik a 3x3 szakágban Forrás: MKOSZ

Azokat a 3x3-as eseményeket, amelyek augusztus végére, szeptember elejére vannak időzítve, egyelőre érintetlenül hagyták azzal, hogy folyamatosan monitorozzák a helyzetet – mondta.

A női olimpiai kvalifikációs pótselejtezőt illetően leszögezte: a FIBA álláspontja nem változott, továbbra is magyar helyszínnel számol.

A tornát, melyen a hazai csapat is érdekelt, áprilisban rendezték volna meg a budapesti Hősök terén felállított pályán, de a koronavírus-járvány miatt márciusban elhalasztották, a versenynaptár átdolgozása pedig folyamatban van, mivel utóbb a tokiói olimpiát a jövő évre helyezték át.

Az Eb-selejtezőt két sikerrel – az Európa-bajnok szlovénok elleni itthoni és az ukránokkal szembeni idegenbeli győzelemmel – kezdő férfi válogatott szövetségi kapitányi posztját érintve Bodnár Péter emlékeztetett rá, már korábban közölte, hogy az MKOSZ ugyanazokkal a feltételekkel kínál szerződést a következő szövetségi kapitánynak, mint ahogy tette ezt korábban.

Ivkovics Sztojan január elején bejelentette, hogy leül a Kaposvári KK kispadjára, noha a szövetség részéről

a felnőtt kapitányok alkalmazásának egyik feltétele az volt, hogy élvonalbeli klubnál nem végezhetnek szakmai munkát.

AZ MKOSZ elnöksége január végén elfogadta a horvát-magyar szakember lemondását, aki azonban később jelezte, hogy szívesen maradna mégis kapitány.

"A feltételeken nem kívánunk változtatni" – ismételte meg Bodnár Péter, egyúttal emlékeztetett rá, hogy a szakvezető jelenlegi szerződése július végéig szól. "De én nagyon bízom benne, az alapján, ahogy az elmúlt hetek kommunikációja alakult, hogy a rövid kitérő után ugyanúgy, sikeresen tudjuk folytatni az együttműködést" – tette hozzá.