Vágólapra másolva!
A Győri Audi ETO hosszabbítás és 23-23 után hétméteresekkel kikapott a francia Brest Bretagne csapatától a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének szombati elődöntőjében, így nem jutott be a vasárnapi döntőbe.

Amennyire jellemző a meglepetés a BL végjátékában a férfiak mezőnyében Kölnben, a hölgyeknél a Győr legalább annyiszor tudta érvényesíteni a papírformát a 2014 óta tartó négyes döntő-érában. A magyar csapat eddig csupán egyszer, 2015-ben nem tudta kvalifikálni magát a Papp László Sportarénába,

ahol 2014-ben, 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is a zöld-fehérek emelhették a magasba a trófeát.

Az ETO eddig tíz mérkőzést játszott Budapesten, és rendes játékidőben eddig egyszer sem szenvedett vereséget. Az egyetlen egy alkalom, amikor mégsem volt oka az örömre a mieinknek, az a 2016-os, CSM Bukarest elleni finálé volt, ahol Isabelle Gulldén parádés teljesítménye (15 gól) is kellett ahhoz, hogy a román csapat büntetőpárbajban elorozza a trófeát a Győr elől.

A nyáron távozó győri klublegenda, Eduarda Amorim kezdőként kapott helyet a Brest elleni elődöntőben Fotó: Hirling Bálint - Origo

A svéd irányító szombaton is ott volt az ellenfél soraiban, ezúttal a Brest Bretagne csapatát szerette volna sikerre vezetni. Ehhez a legendáit búcsúztató győrieknek is volt egy-két szavuk.

Görbicz Anita és Eduarda Amorim is pályafutása utolsó négyes döntőjét játssza az ETO mezében ezen a hétvégén.

Mindketten klublegendaként "adják le a szerelést" az idény után. Görbicz visszavonul és sportigazgatóként a klub kötelékében marad, szemben Amorimmal, aki a Rosztov-Don együtteséhez megy "levezetni".

Nagy feladat előtt áll Ambros Martín, aki Danyi Gábor május eleji menesztése után már ennek az évadnak a legfontosabb szakaszára is visszatérhetett a győri kispadra. A spanyol szakembernek nyártól két legfontosabb játékosa nélkül kell majd új csapatot építenie.

Azonban most számíthatott a magyar együttes ikonjaira.

Ahogyan a magyar csapat szurkolóira is támaszkodhatott az egész hétvégén, hiszen a járványügyi helyzet lehetővé tette, hogy félház, azaz 5000 drukker a lelátókon tekinthesse meg a világ legjobb klubcsapatait. A szervezők természetesen megköszönték az egészségügyi dolgozóknak az elmúlt bő egy évben nyújtott áldozatos munkát, amivel ebben a rendkívüli időszakban megkönnyítették a mindennapjainkat.

A hazai pálya a győrieket segítette Fotó: Hirling Bálint - Origo

A már-már szokásos, látványos showműsor ezúttal részben a kivetítőre szorult, ami után a bemutatásnál hatalmas taps fogadta Görbiczet és Amorimot is. Amandine Leynaud védésével és Fodor Csenge góljával jól kezdődött a meccs, ami első nekifutásra csupán másfél percig tartott, ugyanis az eredményjelző kivetítők elsötétültek.

A közönség ennek ellenére is jól szórakozott, hiszen hosszú idő után végre ismét az arénában buzdíthatta kedvenceiket.

A zenés-táncos mulatság körülbelül öt percig tartott, amikor ismét útjára indult a labda. Amorim sikertelen távoli kísérlete után a túloldalon Ana Gros egyenlített, aki a BL-szezon gólkirálynője lesz. Nem sokkal később az ellenfél másik átlövője, Djurdjina Jaukovic is beköszönt, így a Brest is megtudhatta, milyen előnyben lenni egy Final Fouron.

Veronica Kristiansen hétméteresből volt eredményes, majd Amorim tarolta le Grost, amiért megkapta első kétperces büntetését. A korábbi győri játékos rögtön gólra tudta váltani az emberelőnyt. (2-3) Az első tíz perc hazai oldalon Kristiansenről szólt, aki három gólt lőtt ebben az időszakban. Gulldén és Gros kettőse továbbra is jól működött, ahogyan Stine Oftedal is szédületes sebességgel irányította társait.

Ahogyan a kevés gól is megmutatja, a védekezés mindkét oldalon jól működött, ennek ellenére a Brest a 18. percben Sladana Pop-Lazic góljával először vezetett kettővel. A szerb beállót zsinórban második támadásuk során is megtalálták a labdánál, így Ambros Martínnak már 7-4-es hátrányban kellett időt kérnie. A folytatásra Görbicz is a pályára került, aki Fodort váltotta a balszélen. Pop-Lazic ezúttal az üres kapuba dobta a labdát. (4-8)

Az első félidőben nem az történt a pályán, amit Ambros Martín és az ETO eltervezett Fotó: Hirling Bálint - Origo

Kristiansen büntetője levegőhöz juttatta a mieinket, de nem sokáig: Alicia Toublanc visszaállította a négygólos bresti vezetést. Az ETO támadójátéka továbbra is akadozott, így fordulhatott elő, hogy Kari Brattset 23. percben lőtt találata mindössze a harmadik győri akciógól volt. A Brest széles keresztmozgásokkal támadott, aminek következtében rendre sikerült ziccerbe kerülniük, és minimum hetest kiharcolniuk, amit Gulldén be is dobott. (7-10)

Az történt a pályán, amit Laurent Bezeau, a franciák vezetőedzője kitalált.

A hajrára fordulva csak Estelle Nze Minko tudott túljárni a jól védő Cleopatre Darleux eszén. A győri technikai hibák közepette Leynaud hatalmas védése után azért támadott a Győr, hogy két gólra feljöjjön, de Darleux ismét bravúrral hárított, így 11-8-ra a Brest vezetett a szünetben.

Kalidatou Niakaté kiállítása miatt emberelőnyben kezdhete a második játékrészt a magyar csapat. Amorim góljával jól indult ez a félidő, de a találkozót 118 góllal kezdő Gros egy újabb találattal közelebb került a Görbicz Anita (2011-12) és Natalia Morskova (1996-97) által 133-133 góllal tartott szezoncsúcsához.

Gros és Gulldén rendre jól találták meg Sladana Pop-Lazicot a győri védők között Fotó: Hirling Bálint - Origo

Fodor és Kristiansen közelebb hozták az ETO-t, de Niakaté megakadályozta a győri egyenlítést. A jól védő Darleux újabb bravúrja után Pauline Coatanea visszaállította a három gólos francia előnyt. (11-14) Sőt, Gros betörése után visszaállt a legnagyobb különbség is a két együttes között. A Brest következő támadásánál Coatanea hibázott, így Amorim szerencsésen bepattanó lövése és Kristiansen ziccere szorosan tartotta az eredményt.

Néhány jó győri védekezés után Pop-Lazicot kiállították, majd jött Amorim, aki az elmúlt 12 évben jó néhányszor tapasztalt módon a hátára vette a Győrt. Silje Solberg bravúrja után esély nyílt az egyenlítésre is, amivel Faluvégi Dorottya élni is tudott, így a 44. percben utolérte ellenfelét a magyar csapat. (15-15)

Bezeau-nak időt kellett kérnie, mert Nze Minkóval a mieink zavaró védekezése elkezdett komoly gondokat okozni együttesének.

Mégis Görbicz volt az, aki büntetőből hosszú idő után visszavette a vezetést a Győrnek.

Solberg védései megalapozták ezt a fordítást, amivel a Győr élni is tudott: a Brest kicsit elveszítette a fonalat, Brattset pedig nem hibázott. (17-15)

Görbicz Anita hétméteresből lőtt góljával vette vissza a vezetést a Győr Fotó: Hirling Bálint - Origo

Öt perccel a vége előtt Stine Oftedal a legjobbkor lőtt közbe, amire Gros válaszolni tudott. A szlovén jobbátlövő újabb bombagólja négy perccel a vége előtt az egyenlítést jelentette. (18-18) Solberg védése is kellett ahhoz, hogy ne kerüljön hátrányba az ETO, majd jött Brattset, aki elől tartotta a mieinket. A győriek norvég játékosai a legjobbkor tértek magukhoz, Solberg bravúrja után Oftedal 20-18-ra módosította az eredményt.

Pop-Lazic gólja és Nze Minko kiállítása után emberhátrányban kellett a meccset befejeznie, de Solberget ez sem érdekelte az ellenfél ziccerénél. Emberfeletti hárítása az addigi legnagyobb "hangorkánt" váltotta ki a győzi szurkolókból.

45 másodperccel a vége előtt Görbicz kezében ott volt a mérkőzést eldöntő hétméteres, de Sandra Toft kivédte.

Bezeau harmadik időkérése után a Brest élni is tudott a lehetőséggel,

Jaukovic kiegyenlített, így 20-20-szal ért véget a rendes játékidő.

Ez már a harmadik eset a szezonban, hogy 60 percnyi játék után döntetlen született a két csapat egymás elleni mérkőzésén. Azonban ezúttal döntésre kellett vinni a dolgokat, amire első körben kétszer öt percnyi extra idő állt a rendelkezésükre.

Veronica Kristiansen volt a Győri Audi ETO legeredményesebb játékosa az elődöntőben Fotó: Hirling Bálint - Origo

Kristiansen büntetőjével a Győr került előnybe, de Jaukovic a meccs egyik legszebb góljával azonnal egyenlített. Faluvégi Dorottya találata után ismét Gros jött, Ez a játékrész sem múlhatott el Solberg-bravúr nélkül, ahogyan Toft is hozzá tudott tenni egyet, így 22-22-vel zárult az első öt perc.

Gulldén óriási passzát Coralie Lassource nem tudta gólra váltani, majd a másik oldalon Oftedal lövésénél Toft hárított. A dán kapustól Solberg sem szeretett volna lemaradni, ami nem volt jó hír Niakaténak. Kristiansen közbelövésénél ismét Toft volt a főszereplő, majd jött Toublanc, aki előnyhöz juttatta a Brestet. (22-23)

Másfél perccel a vége előtt Brattset harcolt ki hétméterest, amit Kristiansen gólra váltott. Az utolsó perc 23-23-ról indulhatott, és egy francia technikai hiba után a Győr a győzelemért támadhatott - sikertelenül.

A fináléba jutásról így hétméteres-párbaj volt hivatott dönteni.

Ez az ETO eddigi egyetlen négyes döntős veresége alkalmával a CSM ellen nem hozott szerencsét 2016-ban.

Gros rögtön kihagyta Glauserrel szemben a sajátját, ahogyan Kristiansen is, aki fölé lőtt. Toublanc bedobta Leynaud-val szemben, majd Görbicz is értékesítette Toft ellen. Niakaté okosan pattintotta el Solberg lába alatt, ugyanez nem sikerült Nze Minkónak, akinek honfitársa, Darleux olvasta a lövését. Jaukovic belőtte Glausernek, így Oftedal nem hibázhatott Darleux-vel szemben - nem is hibázott. Gulldén kezében volt a döntés, aki belőtte a mindent eldöntő büntetőt.

A Brest 4-2-re megnyerte a hetespárbajt, így bejutott a vasárnapi fináléba.

Görbicz és Amorim így a bronzmérkőzésen búcsúzhat a Bajnokok Ligájától.

Női kézilabda Bajnokok Ligája, négyes döntő, Budapest, elődöntő:
Győri Audi ETO - Brest Bretagne 23-23 (8-11, 20-20, 22-22) --- hétméteresekkel: 2-4
gólszerzők: Kristiansen 8, Amorim, Brattset, Oftedal 3-3, Faluvégi, Fodor, Görbicz, Nze Minko 2-2, illetve Gros 9, Jaukovic 5, Pop-Lazic 4, Gulldén, Toublanc 3-3, Niakaté 2, Coatanea 1