Vágólapra másolva!
A Falco KC Szombathely kosárlabdacsapata megkezdte szereplését a férfi Bajnokok Ligájában. A szombathelyi együttes a nyáron nagy átalakuláson áteső görög AEK Athént látta vendégül az Aréna Savariában. A több mint kétezres hazai közönség biztatásától fűtve a szombathelyi csapat olykor erőn felül védekezve, egy végletekig kiélezett meccsen győzte le a görög csapatot 83-78-ra.

A magyar bajnok edzője, Milos Konakov a meccs előtt elmondta, az AEK egy nagyon tapasztalt együttes, az egyéni képességek terén is kiváló játékosaik vannak a görögöknek, így nagyon hangsúlyos lesz, hogy negyven percen keresztül mennyire tudnak majd koncentrálni a hazaiak. A Falco magyar válogatott irányítója, Váradi Benedek a meccs előtti nyilatkozatában kiemelte a védekezés és a lepattanózás fontosságát. A sárga-feketéknek tavaly nem sikerült bejutniuk a sorozat rájátszásába, míg a görögök a legjobb tizenhat között estek ki.

A Falco remekül kezdte a magyar bajnokságot, az eddig lejátszott négy meccsüket megnyerték a szombathelyiek, legutóbb például az előző bajnoki kiírás döntőjében legyőzött Szolnokot verték nagyon simán. Az AEK két Szuperkupa-mérkőzéssel kezdte a szezont, ebből egyet tudtak megnyerni, míg a bajnokság eddigi egyetlen meccsén az Olympiakosz vendégeként egy huszonöt pontos vereségbe futott bele a 12-szeres bajnokcsapat. Az AEK Athén keretében a görög játékosok mellett kolumbiai, spanyol, amerikai, szerb valamint lengyel légiós is található.

A meccs első kosarát Golomán György szerezte, a Falco bedobója szép hárompontost dobott a sarokból. A görög csapat két gyors kosárral válaszolt, de Váradi Benedek remek ütemű betörése újabb két pontot ért a hazaiak számára. A következő támadásnál Keller próbálkozott a hárompontos vonalról, a center rontott dobását Golomán tette vissza, majd Benke Szilárd egy szép dobócsel után dobott triplát. A görög csapat Griffin hárompontosa után egy ponttal vezetett a negyed feléhez érve (10-11).

Váradi Benedek ismét csupaszív játékot mutatott be Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kemény percek következtek a mérkőzésen, Golománt szerelték durván a gyűrű közelében, de a bírók nem fújtak szabálytalanságot. Benke kihagyott ziccere után Clark távolról vállalkozott sikeresen, de az AEK újra eredményes tudott lenni egy támadólepattanó után.

A vendégek legeredményesebb játékosa, Griffin már kilenc pontnál tartott három perccel az első negyed vége előtt.

A Falco egész pályás letámadással próbálkozott, de az AEK egy elzárás-leválás után Bogris révén újabb kosarat tudott szerezni. (15-19). Egy perccel a negyed vége előtt Perl Zoltán is megszerezte első pontjait a meccsen egy betörést követően.

Egy remek védekezést követően az egyre lendületesebben játszó Perl szerzett labdát és dobott kosarat,

a negyed végére két pontra jött fel a hazai csapat (19-21).

Perl Zoltán ismét lendületesen játszott Fotó: Csudai Sándor - Origo

A második negyed Perl és Barac kosaraival indult, majd Somogyi kosarával négy pontos előnyre tett szert a Falco (25-21). Pappas bravúrkosara után már csak egy pont volt a Falco előnye, majd az irányító Colom első pontjai után ismét a vendégek vezettek (26-27).

A Falco óriási küzdött a lepattanókért, támadó és védőoldalon egyaránt.

Váradi zseniális passza után Keller zsákolt óriásit, de Jelovac hárompontosa után ismét egyenlő volt az állás (32-32). Két perccel a negyed vége előtt egy kontratámadás után Váradi passza után Perl a nyolcadik pontját szerezte a meccsen (36-32).

Golomán beállásával az utolsó percben magasabb szerkezetre váltott a Falco, és a bő kétezer fős hazai közönség buzdításától fűtve Keller szerzett szép kosarat Benke csodálatos passza után. A negyed utolsó másodperceiben Pappasszal szemben szabálytalankodott Benke, a kosár mellett a büntetőt is értékesítette a görögök hátvédje. A félidőben három ponttal vezetett a hazai csapat (38-35).

Golomán sokat küzdött a gyűrű alatt Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Falco jobban dobott az első félidőben, de kétszer annyi labdát (nyolcat) adtak el, mint a görög csapat, amelyik ebből mindig pontokat tudott szerezni.

A harmadik negyed első pontját Golomán szerezte egy szép lefordulás után, majd Keller talált be a hárompontos vonalon túlról. A görögök Angola triplájával azonban három pontra zárkóztak fel (43-40). Az AEK védekezésben sokat szenvedett a a gyorsabb ritmusban játszó Falco ellen. Egy ellentámadás után Perl faulttal együtt dobott egy szép ziccert, a szombathelyiek hátvédje 11 pontnál járt a harmadik negyed közepén (50-42).

A hazai közönség remek hangulatot teremtett Fotó: Csudai Sándor - Origo

A negyed felénél Benke rontott el egy középtávolit, mad visszafutva óriási blokkot adott a kosárra törő Vauletnak. Percekig nem szerzett pontot egyik csapat sem, majd a kosárcsendet Angola törte meg a vendégek részéről (50-44).

A hazaiak legeredményesebb játékosa, Perl szerzett újabb kosarat, bár a Falco sokszor bosszantó hibákat vétett támadásban.

Egy perccel a harmadik negyed vége előtt négy ponttal vezettek a hazaiak (55-51). Az utolsó negyed előtt három pont volt a két csapat között a különbség (57-54).

A hazaiak továbbra is aggresszíven és lendületesen támadtak, és még szorosabban védekeztek a vendégek ellen. Benke hárompontosával már tíz ponttal vezetett a Falco (64-54).

Keller zsákol Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utoló öt percben már szinte felrobbant a Savaria Aréna a végtelenül lelkes hazai publikum biztatásától. A Falco a remek csapatvédekezésének illetve Barac és Perl ponterős játékának köszönhetően tartotta az előnyét a meccs utolsó öt perchez érve (68-59). A görög csapat játékosai a meccs korábbi szakaszához képest ekkor már nem tudtak túl sok támadólepattanót szerezni,

a Falco pedig, ha kicsivel pontosabban dob, még nagyobb különbséget is kicsikarhatott volna.

Jelovac kosarával öt pontra zárkóztak fel a görögök négy és fél perccel a meccs vége előtt (68-63).

A következő hazai támadásnál Perl viszont a legjobbkor talált be középtávolról, majd egy közeli ziccert is értékesített. Az AEK csak a 16 pontos Griffin révén büntetőkkel tudott pontokat szerezni (72-65). Az utolsó két percben mindkét oldalon több szabálytalanságot követtek el a játékosok de az AEK csak szenvedett támadásban. A 21 pontos Perl büntetőivel ha ponttal vezetett a Falco fél perccel a meccs vége előtt. (80-74).

Az AEK azonban nem adta fel, és egy újabb kosarat szerezve három pontra jött fel a görög csapat nyolc másodperccel a találkozó vége előtt (81-78). Sőt, Perl csapdázták be a sarokban, és némi videózás után a vendégek hozhatták a labdát.

A Falco, ahogy a meccsen végig, kiválóan védekezte le a görögöket a meccs utolsó másodperceiben is. Golomán blokkolta Pappas kísérletét, majd Benke talált be távolról az utolsó másodpercben a hárompontos vonalról.

A Falco 83-78-ra megnyerte az AEK elleni meccset a Bajnokok Ligájában. A meccs legeredményesebb játékosa Perl Zoltán volt 21 ponttal.

Férfi kosárlabda, Bajnokok Ligája, eredmény
Falco KC Szombathely - AEK Athén (19-21,19-14,19-19,26-24) 83-78
a Falco pontszerzői: Perl 21, Benke 16, Barac 15, Golomán 9, Váradi 8, Keller Á. 8, Somogyi 3, Clark 3