Vágólapra másolva!
A Telekom Veszprém hazai pályán 28-23-ra legyőzte a Flensburg-Handewitt csapatát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének csütörtök esti mérkőzésén.

Helyszíni tudósítás

Könnyen lehet, hogy a Veszprém két legnehezebb hazai találkozóját már az első két alkalommal kipipálta. Momir Ilic csapata előbb a PSG-t verte 34-31-re, majd az előző szezonban mind a 20 meccsét megnyerő Barcelona is egy 29-28-as vereséggel a birtokában hagyhatta el a Veszprém Arénát.

A magyar csapat vezetőedzője ezúttal Dörnyei Boriszt hagyta ki keretéből, Dean Manaskov pedig sérülés miatt nem állt a szerb szakember rendelkezésére. A túloldalon Maik Mahchulla a hátsó posztokon komoly sérüléshullámmal kell, hogy szembenézzen már az évad elején. Csupán Jim Gottfridsson és Mads Mensah Larsen egészséges a világklasszis irányítók és átlövők közül.

A hazai csapatkapitánya, Rasmus Lauge korábbi csapata ellen lépett pályára a Veszprém Arénában Fotó: Polyák Attila - Origo

Ennek nagy szerepe volt abban, hogy a német sztárcsapat nyeretlenül várhatta a kezdő sípszót a csütörtöki összecsapáson. Rodrigo Corrales ott folytatta, ahol egy hete a Porto otthonában abbahagyta: a 30-23-ra megnyert találkozón 18 védést mutatott be, itt is egy bravúrral kezdett. Omar Yahia volt az, aki megszerezte az első gólt.

Gasper Marguc magabiztosan pörgette be a Petar Nenadiccsal szembeni szabálytalanságért megítélt büntetőt. Corrales az első négy flensburgi lövést egyaránt kivédte, de a túloldalon Benjamin Buric sem kezdett rosszul. Mire a 9. percben a vendégek Mads Mensah révén először a kapuba találtak, az Építők már négyszer volt eredményes. (4-1)

Manuel Strlek két gólt is lőtt rövid időn belül, a hazaiak fantasztikus védekezésével pedig nem tudott a Flensburg mit kezdeni. Maik Machulla 6-1-es veszprémi előnynél időt is kért. Emil Jakobsen, a BL-mezőny egyik legtehetségesebb balszélsője egy labdaszerzés után be is talált. Nenadic első gólja varázslatosra sikerült, kb. 5000 embert vert át a cselével, mielőtt a hálóba lőtt.

Rodrigo Corrales megint kétszámjegyű védéssel zárta a meccset Fotó: Polyák Attila - Origo

A változatos támadójáték és a kis ideig Andreas Nilsonnal(!) hármasban felálló mozgékony védekezés az első 15 perc alapján soknak tűnt a sérülésektől tizedelt Flensburgnak, 10-3-as hazai vezetésnél Machulla másodszor is időt kért. A 23 éves Hans Aaron Mensing két remekbe szabott átlövése Momir Ilicet is időkérésre késztette.

A szélsők pillanata következett: Marguc és Strlek is jól használta ki az előtte nyíló lehetőséget. Sajnos Strlek a következő védekezésben megsérült - mivel Manaskov már alapból sérült volt, ezért eljött az idő Kentin Mahé számára, aki egy fél évtizedet a francia válogatottban már eltöltött ezen a poszton. Hampus Wanne bedobta a hétméterest. (12-6)

Az első félidő utolsó perceire Lékai Máté és Ligetvári Patrik is pályára kerültek, a védekezést pedig továbbra is Sipos uralta. Biztató dolgok voltak ezek a januári hazai rendezésű Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott szempontjából is. Közülük Ligetvári még a szünet előtt betalált, de a 14-8-es eredményt Jim Gottfridsson állította be.

Sipos Adrián felnőtt ahhoz a feladathoz, amit a Veszprém védekezésének a vezérszerepe kíván Fotó: Polyák Attila - Origo

Corrales kilencedik védésével kezdődőtt a második játékrész, Sipost pedig első gólja után pedig a közönség elkezdte skandálni a beálló nevét. Az ezen a héten leigazolt Teitur Örn Einarssonnak nem kellett három perc, hogy először betaláljon. Majd az élete egyik legjobb teljesítményét nyújtó Sipos pillanatai következtek.

Yahia góljával a Veszprém már kilenccel vezetett, amikor Gottfridsson egy pillanatra csendre intette a közönséget. (18-10) A pályafutása utolsó szezonját futó dán legenda, Lasse Svan is jól lőtte ki a hosszú felsőt, amire Nenadic válaszolt. A találkozó kétharmadához közeledve már csak az volt a különbség, hogy mikor lesz meg a tíz gól a két csapat között.

Lauge gólja után Yahia technikai hibája következett, majd Einarsson és SImon Hald Jensen révén közelebb lopózott az ellenfél. (20-13) Az első félidőben elszenvedett sérülése szerencsére nem volt komoly, így Strlek visszatérhetett a pályára. Egyszer a szélről, egyszer a falba befutva eredményes is tudott lenni.

Kézerdő a Veszprém Arénában, ahol ezúttal is fantasztikus volt a hangulat Fotó: Polyák Attila - Origo

Einarsson hozta azokat a váratlan megoldásokat, amiket egy új játékos mindig tartogat. Laugével a flensburgi védők továbbra sem tudtak mit kezdeni. (23-16) A vendégek innentől valamelyest fel tudták venni a lépést a mieinkkel, így a különbség nem nőtt tovább.

Lauge és Strlek továbbra is remekül játszottak, ahogyan a másik oldalon Svan is szép gólt dobott. Mensing góljával mentünk be az utolsó öt percbe. (27-21) Természetesen a hajrá sem múlhatott el Corrales-bravúr nélkül.

Momir Ilic két fiatal magyarnak, Lukács Péternek és Ilic Zoránnak is megadta a lehetőséget a végjátékban. A találkozó utolsó gólja mégsem az övék, hanem Ligetvárié volt.

A Telekom Veszprém 28-23-ra legyőzte a Flensburgot.

A magyar csapat eddigi öt BL-mérkőzéséből négyet megnyert, így továbbra is tapad a lengyel Kielcére a csoportban. Az Építők egy hét múlva csütörtökön a Dinamo Bukarest otthonába látogat.

A mérkőzésen készült legjobb képeink ide kattintva nézhetők meg!

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, B csoport, 5. forduló
Telekom Veszprém - Flensburg-Handewitt (német) 28-23 (14-8)
gólszerzők: Strlek 7, Lauge 4, Yahia, Nenadic, Marguc 3-3, Ligetvári, Blagotinsek, Sipos 2-2, Nilsson, Maqueda 1-1, illetve Einarsson 5, Mensing 4, Wanne 3, Golla, Hald, Svan, Gottfridsson, Jakobsen 2-2, Mensah 1

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
SC Magdeburg 14 12 2 0 439-384 55 24
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Barcelona 14 11 3 0 473-409 64 22
GY
GY
GY
V
V
3.
Veszprém 14 10 4 0 489-436 53 20
V
GY
GY
GY
V
4.
Montpellier 14 7 7 0 411-396 15 14
GY
GY
V
V
GY
5.
GOG 2010 14 6 7 1 429-445 -16 13
V
V
V
D
GY
6.
Orlen Wisla Plock 14 5 8 1 376-386 -10 11
GY
V
GY
D
GY
7.
Porto 14 4 10 0 409-480 -71 8
V
V
V
GY
V
8.
Celje Pivovarna Lasko 14 0 14 0 400-490 -90 0
V
V
V
V
V