Kétgólos magyar siker a hollandok ellen a női vízilabda-világligában

KESZTHELYI-NAGY Rita
Keszthelyi-Nagy Rita (b), valamint a holland Iris Wolves (b) a női vízilabda világliga európai selejtezőjében játszott Magyarország - Hollandia mérkőzésen
Vágólapra másolva!
A magyar női vízilabda-válogatott győzelemmel kezdte meg idei szereplését, miután 11-9-re nyert Hollandia ellen a világliga európai selejtezőjében, a budapesti Tüskeuszodában.

Bíró Attila szövetségi kapitány a találkozó előtt úgy fogalmazott, hogy a keddi meccsel elrajtol a felkészülés a nyári, magyarországi világbajnokságra. Az összecsapásnak külön presztízst adott, hogy ez a két válogatott játszott a tavaly nyári, tokiói olimpia negyeddöntőjében, ahol Keszthelyi Ritáék 14-11-re nyertek.

A világliga európai selejtezőjében igyekeztek visszavágni a hollandok, meg is szerezték a vezetést, utána azonban a hét tokiói szereplőt felvonultató hazai együttes sorozatban ötször is bevette a vendégek kapuját. A gólparádéból Gurisatti Gréta két remek lövéssel, Vályi Vanda pedig megúszásgóllal vette ki a részét.

Gurisatti Gréta (elöl) volt a magyar csapat legeredményesebb játékosa Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A hollandok nem riadtak meg a viszonylag hirtelen kialakult nagy hátránytól, és emberelőnyeikkel élve a harmadik negyed elején felzárkóztak 5-4-re. A magyarok játéka döcögőssé vált, a keményen védekező vendégek pedig támadásban is erőszakosak voltak, és több esetben is a kapufa segített a házigazdákon. Garda Krisztina távoli, jobb felső sarokba zúduló hatalmas lövése jelentett elmozdulást a holtpontról, Faragó Kamilla közeli lökete pedig már 7-4-es vezetést eredményezett.

A zárónegyednek 8-5-tel vághatott neki a magyar válogatott, amely a befejező nyolc percben 9-7-re, majd 11-7-ről 11-9-re visszaengedte riválisát, összességében azonban biztos, és egyértelműen megérdemelt hazai győzelem született.

Eredmény, női világliga, európai selejtező:
Magyarország-Hollandia 11-9 (2-1, 3-2, 3-2, 3-4)
a magyar gólszerzők: Gurisatti 3, Dömsödi, Faragó 2-2, Horváth, Vályi, Garda, Rybanska 1-1

A magyarok a csoport januári nyitómérkőzésén 11-11-es döntetlen után ötméteresekkel kaptak ki Görögországban. A csoportból minden együttes továbbjut a sorozat európai döntőjébe, amelyet áprilisban Spanyolországban rendeznek.