Vágólapra másolva!
A Telekom Veszprém hazai pályán 36-29-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtök esti mérkőzésén. Momir Ilic csapata ezzel magabiztos előnyben várhatja a jövő hét szerdán sorra kerülő visszavágót.

Helyszíni tudósítás

Miután David Davis vezetésével a Veszprém tavaly nem csak a bajnoki címért folytatott csatát veszítette el a Szeged ellen, de a BL négyes döntőjébe sem jutott be, a nyáron újratervezésbe kezdett. Célkitűzései között szerepelt, hogy a csapatot átvevő Momir Ilic és segítője, Gulyás Péter irányításával három éven belül ismét egy BL-győzelemre esélyes csapat formálódjon.

Úgy néz ki, hogy a két korábbi veszprémi ikon vezérletével sikerült az előző, balul sikerült szezon után a terv első fele. Ennek egyik alapeleme az volt, hogy a Veszprém Aréna ismét bevehetetlen erőddé váljon, ahol az ellenfelek csak szökőévente tudnak győzni. Az Építők a szezonbeli nyolc hazai BL-meccsükön is veretlen tudott maradni, illetve a Szeged ellen megvédték címüket a Magyar Kupában.

Kentin Mahé és a Veszprém hatalmas iramban kezdte a mérkőzést Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar sztárcsapat az előző szezon BL-döntőse ellen a legjobb keretével tudott kiállni, miután Dejan Manaskov is felpült hosszan tartó sérüléséből. Az elsöprő támadójátékra és és szédületes lábmunkájú védekezésre építő Aalborg összes kulcsjátékosa szintén egészséges volt.

Közülük Simon Gade rögtön egy nagy védéssel kezdett Kentin Mahéval szemben, majd Jesper Nielsen belőtte a kapus indítását. Gasper Marguc is azonnal belőtte első hétméteresét, amit Rodrigo Corrales első bravúrjai követtek. A csapatkapitány Rasmus Lauge első találatára sem kellett sokkal többet várni, aki nagyon hamar eksztázisba hozta honfitársai ellen a hazai drukkereket.

A korábbi veszprémi Aron Pálmarsson szép gólt lőtt talpról, majd Mahé futott vissza zseniálisan. A sok hibával kezdő Veszprém ismét könnyű gólt kapott, amire Marguc válaszolt. (3-3) Jó pár éve nem volt hasonló hangulat a Veszprém Arénában, egészen elképesztő volt, ahogyan a közönség beleállt a mérkőzésbe.

Andreas Nilsson szokás szerint fantasztikus bejátszásokat kapott Petar Nenadictól Fotó: Csudai Sándor - Origo

A nagy iramban felváltva estek a gólok az első tíz percben, a hatalmas sebesség a négyes döntők színvonalát idézte. Az első tíz perc után az Építők álltak jobban (7-6), Lauge és Mahé remek megoldásaira Buster Juul-Larsentől érkezett válasz, aki a megsérülő Sebastian Barthold helyére szállt be a balszélre.

A mieinknek Lauge kiállítása után emberhátrányban sikerült először kettővel elmennie, Yahia volt eredményes. A Petar Nenadic-Andreas Nilsson páros is hamar lehetőséget kapott Momir Ilictől, az irányító két zseniális passzal szolgálta ki beállóját. Mivel közben Corrales nagyonat védett, 11-7-re ellépett a hazai csapat. Stefan Madsen időkérése után valamelyest magára talált az Aalborg, három gólt lőttek válasz nélkül, így Momir Ilic is szólt néhány szót az övéihez.

Nenadic egy testcsellel remekül verte meg védőjét és lőtte a hálóba a labdát, majd a következő támadásból is talpra ugrasztotta a szurkolókat. (13-10) Egy hősies védekezés után az első félidő hajrájára fordulva a magyar csapat megint visszaállíthatta a megnyugtató előnyét.

Rodrigo Corrales óriási védéseket mutatott be a hazai kapuban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Manuel Strlek harmadik gólját szinte nullszögből lőtte, amivel "lecserélte" Gade-t a vendégek kapujában, ahol Mikael Aggefors rögtön tekintélyt parancsoló védéssel mutatkozott be. A túloldalon Felix Claar került komfortzónába, és egy Maqueda-hiba után Lukas Sandel 15-15-re kiegyenlített.

Az utolsó percek mégis a Veszprémnek sikerültek jobban, de nem sokon múlott, hogy a végén Björnsen gólja érvényes legyen. Azonban mivel a norvég jobbszélső a dudaszó után talált be, ezért a hazaiak mehettek 17-16-os előnnyel a szünetre.

A második játékrészt Ligetvári Patrikkal a védelemben kezdte meg a Veszprém, és Yahia pontos lövéseinek köszönhetően sikerült is eltávolodni a riválistól. A sérülésből visszatérő Manaskovnak alig hét perc kellett az első góljához, remekül ment le hozzá a labda a balszélre.

Omar Yahia parádésan kezdte a második félidőt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mahé gólját követően 22-18-nál a mieink ismét elhúztak néggyel, majd Marguc ziccerét Aggefors kivédte, Madsen pedig időt kért. A veszprémi védekezés és a közönség pozitív energiája megtették hatásukat, az Aalborg teljesen elbizonytalanodott támadásban. A másik oldalon Mahé nyújtott remek teljesítményt a meccs ezen szakaszában.

Nenadic óriási átlövésgóljával hattal elhúzott a Veszprém. (24-18) Az volt az ember érzése, hogy ezekben a percekben el lehet dönteni a továbbjutás kérdését. Azért ehhez Bjuul-Larsen és Björnsen révén a dánoknak is volt egy-két szavuk...

Yahia góljai után Sipos Adrián jutott a kiállítás sorsára - szerintünk azzal már Momir Ilic is kalkulál, hogy a magyar válogatott játékosának védekezését a bírók nem mindig tolerálják. Ez sem törte meg a Veszprémet, Marguc hétméteresből volt eredményes. (28-22)

Mindenki talpon! Mindenki pirosban! Ez Veszprém! Fotó: Csudai Sándor - Origo

Tíz perccel a vége előtt nagyon jól nézett ki a veszprémi csapat, amelyben mindig volt valaki, aki a hátára veszi a csapatot - ekkor Lauge pillanatai következtek. Benjamin Jakobsen első két góljával az Aalborg próbált közel maradni a visszavágó előtt. (31-27)

Marguc mind az öt büntetőjét ugyanolyan magabiztossággal lőtte be, majd Sandell találatára Strlek villámgyorsan válaszolt. Négy perccel a vége előtt egy jó védekezés után Yahia lőtt az aalborgi üres kapuba. Sandell ezúttal kihagyta a ziccerét, majd Lauge immáron emberelőnyben duzzasztotta tovább a két csapat között lévő különbséget.

A Veszprém hétgólos előny birtokában utazhat a dániai visszavágóra Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az Építők az utolsó két percben sem hagyta látványos megmozdulások nélkül szurkolóit, Lauge és Nenadic immáron 5200 talpon lévő rajongó szeme láttára voltak eredményesek.

A Telekom Veszprém 36-29-re legyőzte az Aalborgot.

Momir Ilic csapata magabiztos előny birtokában utazhat a május 18-án, szerdán sorra kerülő visszavágóra.

Az egyetlen aggasztó dolog a magyar csapat számára Yahia sérülése az utolsó percekben, de az Ilic-éra legjobb mérkőzése után ennek talán már nem lesz jelentősége Dániában.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 1. meccs
Telekom Veszprém - Aalborg (dán) 36-29 (17-16)
gólszerzők: Marguc 7 gól, Yahia 6, Nilsson, Mahé 5-5, Nenadic, Lauge, Strlek 4-4, Manaskov 1, illetve Juul-Larsen 6, Sandell, Björnsen 5-5, Claar 4, Jakobsen, Pálmarsson 2-2, Barthold, Nielsen, Laeso, Möllgaard, Antonsen 1-1

A mérkőzés utáni értékelések IDE KATTINTVA olvashatóak, a találkozón készült legjobb képeink pedig ITT tekinthetőek meg!