Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, Sztojan Ivkovics a csütörtökön kezdődő Európa-bajnokság előtt a szövetség honlapjának beszélt többek között arról, hogy mit jelentett a két világbajnoki selejtezős mérkőzés, a jó játék és a csehek elleni siker, miért fontos, hogy a keretben a legkevesebbet szereplő játékos is kellően erős legyen, illetve mit vár a fiataloktól.

"Számunkra egy nagyon fontos, talán a legfontosabb szakaszt zártuk le a múlt héten. A célunk az volt, hogy a következő négy világbajnoki selejtezőt úgy vívjuk meg, hogy ott legyünk Európa elitjében, s esélyünk legyen kijutni a vb-re. Elértük a célunkat, sőt, nem csupán elértük, hanem egy

remek játékkal megmutattuk: ennek a csapatnak a játéka és a rendszere európai szinten is működőképes"

- kezdte Sztojan Ivkovics, aki arról is beszélt, mit vár a kontinenstornától.

"A játékosok, ahogyan a szövetség, eddig is megtettek mindent a sikerért. Most az az időszak jön, amikor élvezhetjük az elmúlt évek munkájának a gyümölcsét. Nem azért, mert esélytelennek gondolnak minket, bár tegyük hozzá, papírforma szerint ez érthetőnek mondható. A srácok az elmúlt években kiérdemelték, hogy

- árulta el a szövetségi kapitány, aki hozzátette, lejátszottunk két remek mérkőzést, jön csütörtökön a harmadik, de kérdés: vajon mennyire bírjuk majd? "Ha a bosnyákok ellen is ilyen szinten fogunk játszani, akkor a negyedik mérkőzésen biztos, hogy pihenni fogunk" - tette hozzá. Ivkovics kitért arra is, milyen szerepet szán a fiataloknak.

Sztojan Ivkovics szövetségi kapitányt bízik a jó Eb-szereplésben Forrás: FIBA

"Nagyon fontos, hogy Golomán György és Somogyi Ádám itt van velünk, mert őket a jövő szempontjából be kell integrálnunk a keretbe. Ne feledjük, ők a legfiatalabbak, nekik a 2025-ös kvalifikációnál lesz komolyabb szerepük Lukács Norbival és Pongó Marcellel együtt. Pontosan úgy, ahogyan korábban Perl Zoli, Váradi Benedek, Rosco Allen, Filipovity Márkó vagy Benke Szilárd esetében is történt.

A későbbi generációváltás miatt egyébként már a 2003-as és 2004-es korosztályt is szem előtt tartjuk. Szóval van mit tennünk ezen a téren."

Arra a felvetésre, hogy a csehek és a litvánok ellen a kiemelkedő teljesítmények mellett voltak fontos megmozdulásai a cserejátékosoknak is, így reagált:

"Ez a csapat mindig annyira erős, mint amennyire a kevesebbet játszó játékosai. A cseheket például három ponttal győztük le, ilyenkor derül ki, hogy mennyire kellett Ferencz Csaba triplája, az ő játéka. Mi alapvetően tíz-tizenegyes rotációval dolgozunk mérkőzéseken,

- mondta a kapitány, aki szerint a magyar válogatottnak a legnagyobb ereje abban rejlik, hogy a magyar ember nagyon makacs.

"Ha a magyarok

összefognak és harcolnak a nemzetért és a címerért, akkor a nagyobbaknak is komoly fejfájást tudnak okozni, s képesek lesznek érvényesülni.

Nem biztos, hogy nyerni fogunk a legjobbak ellen, de azt garantálhatom, érezni fogják, hogy velünk játszottak, mert nagyon nehéz ellenfelek leszünk."